Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Economist: «Είναι χρεοκοπημένοι: Παραδεχτείτε το»


Η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχτούν, επισημαίνει σε άρθρο του το περιοδικό «Economist».
Παράλληλα, ασκεί σφοδρή κριτική στην ηγεσία της ΕΕ και
προσωπικά στη Γερμανίδα καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ, ότι έκαναν ελάχιστα να αντιμετωπίσουν την κρίση.
Οπως υποστηρίζει το περιοδικό, παρότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία, προσπαθούν, εξαιτίας της έλλειψης αποφασιστικότητας που επέδειξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να προχωρήσουν τώρα στην αναδιάρθρωση του χρέους τους.
Το περιοδικό, σημείωνε:
Οι οικονομίες τόσο της Ελλάδας όσο και της Ιρλανδίας, συρρικνώνονται ταχύτερα από το αναμενόμενο και οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν πεισματικά υψηλές. Οι επενδυτές προφανώς δεν πιστεύουν ότι η οικονομική διάσωση θα λειτουργήσει. Κι έχουν δίκιο. Αυτές οι οικονομίες δεν είναι σε βιώσιμη πορεία.
Ο «Economist» αναγνωρίζει τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, έχοντας προχωρήσει σε «ηρωικές περικοπές» στον προϋπολογισμό, ενώ αναφέρεται σε «αυταπάτη» της κ. Μέρκελ για τη Σύνοδο Κορυφής ως «ένα βήμα μπροστά». Η κατάληξή της έμοιαζε περισσότερο με μοιρολόι, ενώ η λέξη αποτυχία αποτελεί πιο ακριβή χαρακτηρισμό, διευκρίνιζε.
Και πρόσθετε ότι η Σύνοδος συνέβαλε στο ελάχιστο. Η κατάσταση επιδεινώνεται και οι ηγέτες της Ευρώπης φέρουν το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης. Η λιτότητα δημιουργεί τεράστια χρέη που αναμένονται να κορυφωθούν στο 160% του ΑΕΠ για την Ελλάδα, 125% για την Ιρλανδία και το 100% για την Πορτογαλία. Οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλές και το αποτέλεσμα μία συνεχής κάθοδος.
Και σαν να μην έφτανε αυτό, η ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη θα αυξήσει τα επιτόκια στις 7 Απριλίου, τα οποία θα ενισχύσουν το ευρώ, αλλά θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες των περιφερειακών για να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.
Οι ηγέτες της ΕΕ, δεν συζητούν το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης του χρέους τώρα, αλλά επιμένουν ότι κάθε χώρα που θα απαιτήσει βοήθεια από το 2013 μπορεί να χρειαστεί να το αναδιαρθρώσει και ότι νέα δάνεια θα έχουν προτεραιότητα έναντι των ομολογιούχων.
Ο κίνδυνος ότι οι επενδυτές θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν ένα «κούρεμα» σε δύο χρόνια, ανεβάζει τις αποδόσεις υψηλά σήμερα, που με τη σειρά τους καταστρέφουν τα σχέδια διάσωσης.
Το άρθρο υποστηρίζει ακόμη ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, θα πρέπει να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους το συντομότερο. Το μεγάλο εμπόδιο, σημείωνε, δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό. Δεδομένου ότι πολλοί στην Ευρώπη, ιδιαίτερα στην ΕΚΤ, παραμένουν αμείλικτοι σε αντίθεση με την αναδιάρθρωση του χρέους, η πίεση πρέπει να προέλθει από τις ίδιες τις περιφερειακές οικονομίες.
Η Ελλάδα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να σηκώσει το βάρος του χρέους της και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση. Αλλά η μεγαλύτερη ελπίδα θα μπορούσε να γίνει σε συμφωνία με το ΔΝΤ. Οι οικονομολόγοι του έχουν πλέον την εμπειρία της κρίσης του χρέους.
Ορισμένοι ιδιώτες αναγνωρίζουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι τελικά αναπόφευκτη. Είναι λοιπόν καιρός το Ταμείο να αρνηθεί να δανείσει περισσότερο, χωρίς τη σύναψη μιας συμφωνία για το χρέος, αναγκάζοντας την Ευρώπη, τους μικρόψυχους πολιτικούς να κάνουν το σωστό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου