Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο, 2 Απριλίου 2011

Η στεγαστική κρίση μαστίζει την Αυστραλία


Ποτέ άλλοτε η Αυστραλία δεν είχε αντιμετωπίσει παρόμοια στεγαστική κρίση σαν αυτή που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.
Η κατάσταση επιδεινώνεται μήνα με το μήνα, με αποτέλεσμα
δεκάδες χιλιάδες άτομα να μην μπορούν να αγοράσουν σπίτι ακόμα και στα πιο απόμακρα προάστια των πόλεων, που παλαιότερα λειτουργούσαν ως «βαλβίδες» ασφαλείας» για τη συγκράτηση των τιμών.
Στην κορυφή της στεγαστικής κρίσης βρίσκεται η Μελβούρνη, όπου οι τιμές των σπιτιών τον τελευταίο χρόνο ξεπέρασαν και αυτές του Σίδνεϊ, που παραδοσιακά ήταν η πιο ακριβή πόλη της χώρας.
Η αιτία του κακού, σύμφωνα με τους ειδικούς της κτηματομεσιτικής αγοράς, είναι η έλλειψη χώρου για τη δημιουργία νέων προαστίων και την ανέγερση κατοικιών, γεγονός που αυξάνει την ζήτηση και σπρώχνει διαρκώς τις τιμές προς τα πάνω.
Ακόμα και στα νέα προάστια, που απέχουν 30 και 40 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, οι τιμές των σπιτιών ξεπερνούν τις $400.000!
Η πίεση είναι τόσο μεγάλη που δεν είναι λίγοι αυτοί που πιέζουν την πολιτειακή κυβέρνηση να αλλάξει το συντελεστή δόμησης ώστε να χτίζονται πολυκατοικίες και σε προάστια που τώρα υπάρχουν μονοκατοικίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου