Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Σάββατο 2 Απριλίου 2011

Ψεύτες αποκάλεσαν αλλήλους Σαμαράς-Παπανδρέου


 Να τιμήσουν την Πρωταπριλιά, φρόντισαν χθες, εντός της Βουλής, ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς, κατηγορώντας ο ένας τον άλλον ότι λέει ψέματα
για την Οικονομία και ανταλλάσσοντας οξείες εκφράσεις.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της «Ωρας του Πρωθυπουργού», οπότε ο κ. Παπανδρέου κλήθηκε να απαντήσει στον κ. Σαμαρά για την ακρίβεια και τα λουκέτα στην Ελλάδα, ο πρόεδρος της ΝΔ ανέφερε:
«Για εσάς, όλα λοιπόν πάνε καλά, κ. Παπανδρέου. Και νέες θέσεις εργασίας δημιουργούνται και οι τιμές πέφτουν. Μ’ αυτά που άκουσα, κ. Παπανδρέου, είπαμε, να την τιμήσετε την Πρωταπριλιά! Αλλά όχι κι έτσι. Εν πάση περιπτώσει, χρόνια σας πολλά για την ημέρα».
«Είπατε στο Υπουργικό Συμβούλιο, ότι η ανάκαμψη ξεκίνησε! Αλλά πείτε μας, κ. Παπανδρέου -να πάρει η ευχή, να πάρει- μια πρόβλεψη που να έχετε πέσει μέσα!», συμπλήρωσε, αγανακτισμένος ο πρόεδρος της ΝΔ.
Ο Πρωθυπουργός, απάντησε εμφανώς πιο ήρεμος: «Κι αν εσείς μιλήσατε χαριτωμένα για την Πρωταπριλιά, μάλλον εσείς ζείτε την Πρωταπριλιά κάθε μέρα!». Κάλεσε δε τον κ. Σαμαρά, «να αλλάξετε και να ξεφύγετε από το παρελθόν σας και από την υπεράσπιση του προηγούμενου πρωθυπουργού, του κ. Καραμανλή, με τον οποίο ταυτίζεστε».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αντέτεινε: «Είπατε για τον προηγούμενο Πρωθυπουργό! Εγώ σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο Πρωθυπουργό. Εχετε χάσει επαφή με την πραγματικότητα, κ. Παπανδρέου. Εχετε πλήρως χάσει επαφή με την πραγματικότητα».
Η έκφραση του κ. Σαμαρά «σε εσάς βλέπω ήδη τον προηγούμενο Πρωθυπουργό», προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ, καθώς πολλοί αντιλήφθηκαν ότι αναφερόταν επίσης στον κ. Καραμανλή.
Ωστόσο, μετά τη συνεδρίαση στη Βουλή, τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, όσο και ο ίδιος ο Α. Σαμαράς, διευκρίνισαν ότι η ΝΔ, θεωρεί τον κ. Παπανδρέου, «προηγούμενο-πρώην» Πρωθυπουργό ήδη, και δεν υπήρξε αιχμή για τον κ. Καραμανλή.
Λίγο πριν την έναρξη της συζήτησης στην «Ωρα Πρωθυπουργού», στις 10 το πρωί, τίποτε δεν προμήνυε τι θα ακολουθήσει. Μετά από καθυστέρηση λίγων λεπτών, οι αρχηγοί των κομμάτων προσήλθαν στην αίθουσα της Ολομέλειας, και ο κ. Παπανδρέου, είχε σύντομη συνομιλία με τον κ. Σαμαρά, ο οποίος τον πλησίασε στα έδρανα που κάθεται η κυβέρνηση, δεξιά του Προεδρείου της Βουλής.
Στη συνέχεια όμως, οι τόνοι ανέβηκαν. Ο κ. Σαμαράς, στην τοποθέτησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στον κ. Παπανδρέου: «Η αδικαιολόγητη ακρίβεια, επί των ημερών σας, διπλασιάστηκε μέχρι και τριπλασιάστηκε(...). Και τώρα, που έρχεται νέα αύξηση διεθνών τιμών, ιδιαίτερα σε πετρέλαιο και πρώτες ύλες, πού θα πάει το πράγμα, κ. Παπανδρέου (...). Στο θέμα των λουκέτων, η κατάσταση είναι τραγική. Αλλά όσο πάει περισσότερο γίνεται εφιαλτική! 56 χιλιάδες επιχειρήσεις έκλεισαν, ήδη, επί των ημερών σας (...). Και πολλαπλές έρευνες δείχνουν ότι από το δεύτερο εξάμηνο του 2010 η αρνητική αυτή έξαρση των λουκέτων συνεχίζεται(...). Κι αυτό θα σημαίνει απώλεια 300 χιλιάδων θέσεων εργασίας. Δηλαδή, αύξηση της επίσημης ανεργίας στο 20%».
Το κυριότερο, πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΝΔ, «έχουμε ύφεση και πληθωρισμό ταυτόχρονα! Οι πολίτες βλέπουν το εισόδημά τους να χάνεται, την ίδια ώρα που οι τιμές ανεβαίνουν. Κι εσείς ετοιμάζετε νέα περιοριστικά μέτρα. Πού το πάτε; Δεν αντέχει άλλο η αγορά. Τι θα κάνετε; Γιατί με αυτά που σχεδιάζετε, θα κάνετε τα πράγματα χειρότερα, όχι καλύτερα. Σας ρωτάω και σας προειδοποιώ ταυτόχρονα».
Ο κ. Παπανδρέου, κληθείς να απαντήσει, σχολίασε:
«Κύριε Σαμαρά, χαίρομαι ιδιαίτερα που, μετά από πολύ καιρό, αποφασίσατε να ασκήσετε το δικαίωμά σας, της υποβολής επίκαιρης ερώτησης προς την κυβέρνηση, και ευελπιστώ πάντα σε ένα διάλογο ουσίας(...). Πράγματι, αυτή ήταν η κατάσταση που παραλάβαμε από τη ΝΔ, τον Οκτώβριο του 2009. Μια αγορά χωρίς κανόνες, με μονοπώλια, με βαθιά ριζωμένες στρεβλώσεις(...). Για το δημοσιονομικό χάος, αυτό που αφήσατε, τα ξέρετε πολύ καλά, τα γνωρίζει η Ελλάδα, τα γνωρίζει και όλη η Υφήλιος. Η Ελλάδα στα πρόθυρα της πτώχευσης».
Και διευκρίνισε: «Η χώρα, σ’ αυτή τη συγκυρία, χρειάζεται προτάσεις, όχι εντυπώσεις. Δεν ισχυρίζομαι και δεν ισχυριζόμαστε ότι έχουν λυθεί τα προβλήματα. Εχουμε αγώνα μπροστά μας και είμαστε ακόμα στην αρχή (...). Για όλους, είναι δύσκολος ο δρόμος της αλλαγής, ιδιαίτερα σε συνθήκες ύφεσης. Ομως, βήμαβήμα, θα τα καταφέρουμε. Και θα τα καταφέρουμε, όχι με στασιμότητα, όχι χωρίς να αλλάζουμε τίποτα, ούτε με δεήσεις και μαγικά τερτίπια, αλλά με βαθιές αλλαγές. Και εκεί, θα ήταν χρήσιμο να συνεισφέρετε. Να αλλάξετε και να ξεφύγετε από το παρελθόν σας(...). Εσείς λέτε πάντα ‘όχι’».
Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Σαμαράς, επισήμανε:
«Μπορούμε, επιτέλους, να μιλήσουμε για το σήμερα και το αύριο; Επιτέλους, ξεκολλήστε από αυτό το μονότονο παραμύθι, ότι για όλα φταίει το χθες και η ΝΔ(...). Ο τόπος διαλύεται, η αγορά παραπαίει, δεν μπορείτε να πείσετε ούτε τους δικούς σας ανθρώπους (...). Κάντε μια βόλτα σε οποιοδήποτε εμπορικό κέντρο, σε οποιοδήποτε εμπορικό δρόμο, οπουδήποτε στην Ελλάδα. Ιδια εικόνα: Λουκέτα, ανεργία, κατήφεια παντού. Είναι η θλιβερή φωτογραφία της οικονομικής σας πολιτικής. Αλλάξτε την επιτέλους!».
Επανερχόμενος στο βήμα ο Πρωθυπουργός για τη δική του δευτερολογία, είπε: «Μια θλιβερή φωτογραφία κατήφειας και απαισιοδοξίας, αυτήν ακριβώς την Ελλάδα μας παραδώσατε κ. Σαμαρά(...). Βεβαίως η χώρα αντιμετωπίζει ένα τεράστιο βάρος. Αλλά εμείς είμαστε εδώ, για να τα αλλάξουμε αυτά, όχι για να κλαίμε τη μοίρα μας».
«Αν θέλετε να μιλήσουμε για αλήθειες, κ. Σαμαρά, σκεφτείτε ότι η πρώτη δουλειά της Επιτροπής Ανταγωνισμού, επί των δικών σας ημερών, ήταν η εμπλοκή με τους ‘κουμπάρους’(...). Μήπως ξεχάσατε ότι, από το 2004 έως το 2009, ήταν κυβέρνηση η δική σας παράταξη; Οτι ήσασταν εσείς Υπουργός της κυβέρνησης(...). Πού ήσασταν να μιλήσετε για την ανταγωνιστικότητα;», πρόσθεσε, ενώ καταλήγοντας, υπογράμμισε:
«Πρέπει όλοι να δουλέψουμε για να αλλάξει το πρότυπο ανάπτυξης(...), για να σταθούμε επιτέλους στα δικά μας πόδια, χωρίς δάνειες δυνάμεις. Στα δικά μας πόδια και όχι σε λόγια, που δημιουργούν μόνο ένα κενό αέρος. Εμείς αλλάζουμε την Ελλάδα. Και περιμένουμε και περιμένω -και συνεχίζω να περιμένω, κ. Σαμαρά- να συμβάλετε κάποια στιγμή κι εσείς».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου