Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Τα μάρμαρα είναι «μία χαρά» εκεί που είναι


Το Βρετανικό Μουσείο αρνείται να επιστρέψει τα μάρμαρα στην Ελλάδα για να τοποθετηθούν στο Μουσείο της Ακρόπολης, αλλά έχει προσφερθεί να τα δανείσει για ορισμένο χρονικό διάστημα.

Αμετάκλητος φάνηκε ο Νήιλ ΜακΓκρέγκορ, διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου του Λονδίνου, που βρέθηκε στην Αυστραλία την περασμένη εβδομάδα για την παρουσίαση του βιβλίου του Η Ιστορία του Κόσμου σε 100 Αντικείμενα, υποστηρίζοντας ότι:
 «Το πιο κατάλληλο μέρος για την φιλοξενία των μαρμάρων είναι το Βρετανικό Μουσείο, το οποίο είχε πάντα στόχο να ωθεί κάθε φιλομαθή άνθρωπο να ερευνά τους διάφορους τρόπους με τους οποίους ο κόσμος είναι οργανωμένος σε κοινωνίες». Το Βρετανικό Μουσείο φιλοξενεί περισσότερα από 10 εκατομμύρια πολύτιμα και σπάνια αντικείμενα, έχει στο δυναμικό του περισσότερα από 1000 άτομα, ενώ οι επισκέπτες του ανέρχονται στα σχεδόν 6 εκατομμύρια το χρόνο.
Σε άρθρο της εφημερίδας The Australian αναφέρονται όσα δήλωσε ο ίδιος ο Μακ Γκρέγκορ, καθώς μιλώντας για το Βρετανικό Mουσείο θα μπορούσε παρά να αναφερθεί και στη μακροχρόνια διαμάχη για τα μάρμαρα του Παρθενώνα το οποία απέσπασε ο Λόρδος Έλγιν από την Αθήνα στο διάστημα 1801-1805.
«Η παρουσίαση εκθεμάτων από διαφορετικές κουλτούρες μαζί –το ένα δίπλα στο άλλο– δίνει την ελπίδα για την προώθηση της κατανόησης και της ανοχής διαφορετικών πολιτισμών» δήλωσε και αναφέρθηκε στον αθηναϊκό τρόπο διακυβέρνησης μιας κοινωνίας όπως υπήρχε στην αρχαιότητα ως «αναμφισβήτητα τον καλύτερο, αλλά δήλωσε «ότι είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι υπήρχαν και άλλοι τρόποι δημιουργίας μιας αρμονικής κοινωνίας όπως στην Κίνα και την Περσία».
Τα μισά περίπου από όσα έχουν δασωθεί από τα μάρμαρα του Παρθενώνα βρίσκονται στην Αθήνα και περίπου τα υπόλοιπα μισά στο Λονδίνο. «Στην Αθήνα (τα μάρμαρα) μπορούν να θεωρηθούν κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και στο Λονδίνο κομμάτι της ιστορίας του κόσμου» δήλωσε και συνέχισε αναφέροντας ότι «είναι σημαντικό να θυμόμαστε, και ιδιαίτερα εμείς οι Ευρωπαίοι, ότι η ελληνική ιστορία είναι μια ανάμεσα σε πολλές άλλες, οι οποίες δεν είναι καν ευρωπαϊκές. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος νομίζω να θεωρήσουμε ότι η Μεσόγειος είναι το κέντρο του κόσμου, το οποίο δεν είναι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου