Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 4 Απριλίου 2011

Με άρθρο του ο αδερφός του πρωθυπουργού κατακεραυνώνει τον υπουργό Οικονομικών και παραδίδει «Μαθήματα Συμπεριφοράς»


   Επίθεση από τον αδερφό του πρωθυπουργού, Νίκο Παπανδρέου δέχεται ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου σε άρθρο του πρώτου στην εφημερίδα «Οικονομική Επιθεώρηση» με
τίτλο «Μαθήματα συμπεριφοράς». Ο αδερφός του πρωθυπουργού κατακεραυνώνει τον «τσάρο» της ελληνικής οικονομίας για το νέο νόμο για την φοροδιαφυγή, τον οποίο δε διστάζει να τον αμφισβητήσει ως μη αποτελεσματικό. Μιλάει δε και για το «φοροεισπρακτικό σύνδρομο» ποου διακατέχει τον υπουργό το οποίο έχει οδηγήσει και επιχειρηματικούς κολοσσούς να φύγουν απ' τη χώρα, με πολλούς ανθρώπους να μενουν άνεργοι.
Η πολιτική ανάλυση του κ.Ν. Παπανδρέου έχει να κάνει με την «απίστευτη νομολαγνεία» που κατατρέχει το πολιτικό μας σύστημα και έχει οδηγήσει στην εμπέδωση από μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μίας «κρατικίστικης νοοτροπίας», η οποία βλέπει το κράτος ως αστυνόμο.
Η νοοτροπία αυτή «επεκτείνεται και στα μέτρα εφαρμογής ενός νόμου», καθώς «οι νόμοι συνοδεύονται -σχεδόν πάντα- από μέτρα δεσμευτικά που μπορούν να χαρακτηριστούν ως αυστηρώς αστυνομικά», ενώ ο κ. Παπανδρέου θέτει δύο καυτά ερωτήματα:
«Πόσοι υπουργοί έχουν καταλάβει πλήρως τον νόμο που προτείνουν; Πόσοι έχουν προλάβει να τον μελετήσουν σε βάθος και πόσοι έχουν καταλάβει τις συνέπειές του;».
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα αυτής της «κρατικίστικης νοοτροπίας» αποτελεί, κατά τον κ. Παπανδρέου, ο τελευταίος νόμος του υπουργείου Οικονομικών, για τον οποίο αναφέρει:
«Παράδειγμα αποτελεί το νέο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, το οποίο σε πολλά, αλλά όχι σε όλα ευτυχώς, υιοθετεί την πατροπαράδοτη φιλοσοφία της αστυνόμευσης. Αναρωτιέται κανείς, αν τα αντίποινα για τη φοροδιαφυγή θα φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Πιστεύω ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν η "φοβέρα" της φυλάκισης και του αυτοφώρου θα μαζέψει τα σπασμένα. Μπορεί να πούμε σε έναν χρόνο ότι ήταν το πιο πετυχημένο μέτρο. Το ελπίζω! Αλλά εκ των προτέρων επιφυλάσσομαι». Και συνεχίζει:
«Δεν γνωρίζουμε -γιατί εδώ είναι το ζουμί- αν τα πρόσθετα μέτρα θα δημιουργήσουν απρόβλεπτες συμπεριφορές με συνέπεια τη μη είσπραξη εσόδων!».
Ο κ. Παπανδρέου προχωρά μάλιστα και σε μια δική του πρόταση μιας διαφορετικής πολιτικής πλατφόρμας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγή με στόχο την εξάλειψη της νοοτροπίας και όχι της ποινικοποίησης της συγκεκριμένης συμπεριφοράς.
«Μελέτες, ενημέρωση, έξυπνα μέτρα, έντονη διαφήμιση, μέτρα που συνάδουν με τις συνήθειές μας, που επιβραβεύουν τον νομοταγή και δεν τον επιβαρύνουν, δεν τον μετατρέπουν σε "κορόιδο", αστυνόμευση, αλλά και θετικά κίνητρα για τη φοροπληρωμή. Χρειάζεται και το καρότο και το μαστίγιο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου