Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Το καλαμπόκι ξεκινά από αφετηρία ισχύος τη νέα σεζόν

Από θέση ισχύος ξεκινάει τη νέα καλλιεργητική σεζόν το καλαμπόκι, με κεκτημένη ταχύτητα από το γενικότερο ράλι των εμπορευμάτων και ειδικότερα των δημητριακών.

Λίγες μόλις εβδομάδες πριν την τελική απόφαση της εαρινής σποράς, η επιλογή των καλλιεργητών ανάμεσα στο καλαμπόκι και
το βαμβάκι - μια διαμάχη που κρατάει χρόνια - εντείνεται. Οι τιμές και των δύο προϊόντων στη διεθνή αγορά έχουν υπερδιπλασιαστεί τους τελευταίους 12 μήνες, με το καλαμπόκι να σημειώνει υψηλά 31 χρόνων.

Και μπορεί να είναι ακόμα νωρίς να εκτιμηθεί η πρόθεση των παραγωγών για τα φετινά στρέμματα των εαρινών καλλιεργειών, ωστόσο οι πρώτες ενδείξεις αναφέρουν αύξηση των εκτάσεων του καλαμποκιού τόσο σε εγχώριο όσο και σε διεθνές επίπεδο, που οδηγείται κυρίως από τις τιμές του προϊόντος.

Η ελληνική αγορά καλαμποκιού, σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει το άρθρο της εφημερίδας Agrenda, φέτος άνοιξε με τιμή παραγωγού στα 18 λεπτά το κιλό, κινήθηκε κατά μέσο όρο στα 21-23 λεπτά το κιλό, όταν οι αντίστοιχες για το 2009 είχαν διαμορφωθεί στα επίπεδα των 13-15 λεπτών το κιλό και σήμερα βρίσκεται μεταξύ 23-25 λεπτών το κιλό.

Αν και αυτή τη στιγμή οι διεθνείς τιμές διαμορφώνονται σημαντικά υψηλότερα, στα 240 ευρώ ο τόνος, τόσο στην ιταλική αγορά, όσο και στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων στο Παρίσι, κάποιοι πιστεύουν πως το ράλι στο καλαμπόκι φτάνει στο τέλος του.

Μοναδική αλλά καθοριστική διαφορά με το 2008 αποτελεί το γεγονός ότι για την περίοδο 2010-2011, οι προβλέψεις των διεθνών οργανισμών κάνουν λόγο για αυξημένη ζήτηση σε επίπεδα ρεκόρ που αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση των αποθεμάτων κατά 33 εκατ. τόνους.

Βασική αιτία της μείωσης αυτής θεωρείται η ραγδαία αύξηση της κατανάλωση καλαμποκιού για βιομηχανική χρήση και πιο συγκεκριμένα για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ, στα πλαίσια της απεξάρτησης της οικονομίας της από τις εισαγωγές πετρελαίου, αναμένεται φέτος να χρησιμοποιήσουν το 40% της παραγωγής καλαμποκιού για την παραγωγή βιοαιθανόλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου