Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Είμαστε ρατσιστές (;)


Το 48,6% των Αυστραλών δεν νοιώθει άνετα με τους μουσουλμάνους, το 23,3% έχει αρνητική εικόνα για τα εβραϊκής καταγωγής άτομα και το 23,8% αντιπαθεί τους Ασιάτες. Αυτό προκύπτει από τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην Αυστραλία, στην οποία έλαβαν μέρος 12.500 πολίτες και εξέτασε το αν και «πόσο» ρατσιστές είναι οι Αυστραλοί. Εντούτοις, από τους ερωτηθέντες μόνο ένα 12,3% παραδέχθηκε ευθέως ότι
είναι ρατσιστές.
Την έρευνα, που διήρκησε 10 χρόνια, σχεδίασαν και διεξήγαγαν τηλεφωνικά ομάδες επιστημόνων από πανεπιστήμια της χώρας μεταξύ αυτών και τα πανεπιστήμια της Μελβούρνης και αυτό του Western Sydney. Η έρευνα διεξήχθη σε όλες τις πολιτείες της χώρας και, όπως προκύπτει, η Πολιτεία όπου έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ρατσιστών είναι η Νέα Νότια Ουαλία, ενώ, αντιθέτως, η Βικτώρια θεωρείται από της πολιτείες με την πιο «ανεκτική» κοινωνία, στην Αυστραλία.
Η έρευνα θεωρείται από τις πλέον εμπεριστατωμένες που έχουν διεξαχθεί μέχρι σήμερα και εκτός από την αναλυτική καταχώρηση των στοιχείων κατά πολιτεία συμπεριλαμβάνει και στοιχεία ανά προάστιο.
Εκτός από τα έντονα αντιμουσουλμανικά αισθήματα, το 27,9% των Αυστραλών πολιτών τρέφει αντιπάθεια και για τους Αβοριγίνες, που να σημειωθεί είναι οι γηγενείς κάτοικοι της χώρας.
Την ίδια στιγμή που οι ερωτηθέντες αποδέχονταν ότι θεωρούσαν τους μουσουλμανικής, εβραϊκής και ασιατικής καταγωγής κατοίκους «ξένο σώμα» στην ερώτηση, κατά πόσο θεωρούν μία κοινωνία που απαρτίζεται από πολλές κουλτούρες καλή κοινωνία, το 86,8% απάντησε ότι συμφωνεί με την συγκεκριμένη πρόταση.
Ενδιαφέρον, επίσης, ήταν και το γεγονός ότι ποσοστό περίπου 10% των ερωτηθέντων εξέφρασε αντιπάθεια για όσους έχουν βρετανική και ιταλική καταγωγή.
«Πολλοί ίσως θεωρούν ρατσιστικά φαινόμενα, τα φαινόμενα βίας που στρέφονται κατά συγκεκριμένων εθνικών ομάδων. Το φαινόμενο του ρατσισμού δεν εκδηλώνεται μόνο με φαινόμενα βίας. Η αντιπάθεια που μεγάλη μερίδα του πληθυσμού εξέφρασε στην έρευνά μας υποδηλώνει ότι ο ρατσισμός στην Αυστραλία έχει την μορφή του υποβόσκοντα ρατσισμού» είπε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Μελβούρνης κ. Γιν Παραντάις, που συγκαταλέγεται στους επιστήμονες που έγραψαν την έρευνα.
Η δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας έρχεται μόλις μία εβδομάδα μετά τις δηλώσεις του υπουργού Μετανάστευσης κ. Κρις Μπόουεν που διακήρυττε τότε ότι, έστω και αν στην Ευρώπη ο πολυπολιτισμός απέτυχε για την Αυστραλία ο πολυπολιτισμός είναι μία ζωντανή πολιτική που έχει ωφελήσει την χώρα.
ΒΙΚΤΩΡΙΑ: Η ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ
Ενώ σε παναυστραλιανό επίπεδο σχεδόν το 50% των κατοίκων δήλωσε ότι τρέφει αντιπάθεια για τους μουσουλμάνους στην Βικτώρια, το ανάλογο ποσοστό κυμάνθηκε στο 42,8% στη Βικτώρια, ενώ οι περιοχές της Μελβούρνης στις οποίες καταγράφηκαν μεγάλα ποσοστά αντιπάθειας κατά των μουσουλμάνων ήταν αυτές που βρίσκονται στα δυτικά της πόλης.
Μεγάλη αντιπάθεια προς τους εβραϊκής καταγωγής συμπολίτες τους (31,6%) εξέφρασαν οι κάτοικοι τον βορειοανατολικών προαστίων της Μελβούρνης και, συγκεκριμένα, οι κάτοικοι των Δήμων Whittlesea, Nillumbik και Hume.
Ενδιαφέρουσα αποκάλυψη και το γεγονός ότι το 21,3% των κατοίκων κεντρικών Δήμων της Μελβούρνης εξέφρασαν την αντιπάθειά τους προς τους χριστιανούς, ενώ το 12,6% αυτών προς τους ιταλικής καταγωγής συμπολίτες τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου