Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Αλλάζει το καθεστώς έκδοσης αποδείξεων των δικηγόρων

Το υπουργείο Οικονομικών απαντώντας σε ερωτήματα των φορολογουμένων εξέδωσε εγκύκλιο με διευκρινίσεις σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπει η φορολογική νομοθεσία για το επάγγελμα των δικηγόρων.
 Έτσι μεταξύ άλλων ορίζεται ότι από 1.1.2011 χρόνος κτήσης του εισοδήματος των δικηγόρων θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο παρασχέθηκαν οι σχετικές υπηρεσίες τους στον πελάτη και όχι ο
χρόνος είσπραξης των αμοιβών τους. Αυτό σημαίνει ότι η απόδειξη παροχής υπηρεσιών θα πρέπει εκδίδεται ταυτόχρονα με το χρόνο παροχής των υπηρεσιών στον πελάτη όπως συμβαίνει και με τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες.

Εξαίρεση αποτελεί όπως ορίζεται στην εγκύκλιο η είσπραξη των σχετικών αμοιβών των δικηγόρων από το Δημόσιο και τα Ν.Π.Δ.Δ., όπου η απόδειξη εξακολουθεί να εκδίδεται με κάθε επαγγελματική τους είσπραξη.

Επίσης, στην εγκύκλιο παρέχονται διευκρινίσεις μεταξύ άλλων και για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

- Έκδοση γραμματίων προείσπραξης δικηγορικών συλλόγων: Όταν για τη διενέργεια δικονομικών πράξεων ή την παράσταση του δικηγόρου σε συμβολαιογραφική πράξη απαιτείται η έκδοση γραμματίου προείσπραξης της αμοιβής του, από τον οικείο δικηγορικό σύλλογο, η απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται στο χρόνο της έκδοσης του γραμματίου, δεδομένου ότι η προείσπραξη αυτή συνιστά προαπαίτηση αμοιβής, προκειμένου να παρασχεθούν οι δικηγορικές υπηρεσίες.

- Εργολαβικό συμβόλαιο (εργολαβικό δίκης):

Όταν, μεταξύ του δικηγόρου και του εντολέα του, έχει συναφθεί εργολαβικό συμβόλαιο (εργολαβικό δίκης), όταν δηλαδή η αμοιβή του δικηγόρου εξαρτάται από την έκβαση της δίκης π.χ. ως ποσοστό επί του αντικειμένου αυτής, η απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται με την εκτέλεση της απόφασης του δικαστηρίου, δηλαδή με την καταβολή στον πελάτη του δικηγόρου του επιδικασθέντος ποσού, οπότε και η αμοιβή του δικηγόρου καθίσταται απαιτητή.

Ειδικά, για τα εργολαβικά συμβόλαια, τα οποία έχουν συναφθεί πριν την 1.1.2011, η σχετική απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται από το δικηγόρο με την είσπραξη της οφειλόμενης αμοιβής.

- Παροχή δικηγορικών υπηρεσιών όταν το απαιτητό της αμοιβής εξαρτάται μόνο από το (θετικό) αποτέλεσμα της υπόθεσης:

Στην περίπτωση παροχής δικηγορικών υπηρεσιών που το απαιτητό της αμοιβής εξαρτάται μόνο από το θετικό αποτέλεσμα της υπόθεσης, η απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται στο χρόνο αυτό, δηλαδή στο χρόνο που πληρούται η αίρεση περί της θετικής έκβασης, οπότε και καθίσταται πλέον απαιτητή η αμοιβή για την υπηρεσία που

- Επαναλαμβανόμενες δικηγορικές υπηρεσίες προς τον ίδιο επιτηδευματία:

Για τις επαναλαμβανόμενες δικηγορικές υπηρεσίας μέσα στον ίδιο μήνα προς τον ίδιο επιτηδευματία (π.χ. σε τράπεζα, σε ασφαλιστική επιχείρηση κ.λπ.) η απόδειξη παροχής υπηρεσιών εκδίδεται με ημερομηνία το τέλος κάθε μήνα και μέχρι τη δέκατη πέμπτη (15η) ημέρα του επόμενου μήνα, για τις παρεχόμενες υπηρεσίες του μήνα που αφορούν, χωρίς να αποκλείεται η έκδοση απόδειξης. και σε μικρότερα χρονικά διαστήματα (π.χ. εβδομάδα, δεκαπενθήμερο κ.λπ.).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου