Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 3 Ιανουαρίου 2011

Στην ανταγωνιστικότητα το «μυστικό» της επιτυχίας για την ελαιοκομία, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ

Συνηθισμένη λέξη η ανταγωνιστικότητα στα χείλη των οικονομολόγων όταν μιλούν για την οικονομική κρίση, την εποχή που διανύουμε και τις λύσεις για έξοδο από την κρίση. Ωστόσο η συγκεκριμένη λέξη βρίσκει πλήρη εφαρμογή στον αγροτικό τομέα και δη τον ελαιοκομικό, με την ΠΑΣΕΓΕΣ να προτείνει συγκεκριμένη «παλέτα» μέτρων και δράσεων που αν εφαρμόσει η
 χώρα μας, ο συγκεκριμένος τομέας έχει μέλλον.


Σύμφωνα με σχετική έκθεση της ΠΑΣΕΓΕΣ που ασχολείται διεξοδικά με την ελαιοκομία απαραίτητη προϋπόθεση για την διασφάλιση της προοπτικής και του μέλλοντος του τομέα της ελαιοκαλλιέργειας στη χώρα μας αποτελεί ο σχεδιασμός και υλοποίηση μια μακρόπνοης πολιτικής σε εθνικό επίπεδο. Η πολιτική αυτή ενδείκνυται να κινείται σε σχέση με τους επιμέρους κλάδους του τομέα πάνω σε συγκεκριμένους άξονες.



Συγκεκριμένα, για την πρωτογενή παραγωγή η ΠΑΣΕΓΕΣ έχει καταρτίσει ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων και προτάσεων που αφορούν τον ελαιοκομικό τομέα.



Στόχος στην προκειμένη περίπτωση είναι η παραγωγή ανταγωνιστικών προϊόντων υψηλής ποιότητας, μέσα από διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον, που να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς. Αυτό σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ θα επιτευχθεί εφόσον υπάρξει:



Συνεχής εκπαίδευση και ενημέρωση του ελαιοπαραγωγού για τους σύγχρονους τρόπους ελαιοκαλλιέργειας με στόχο τη μείωση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση και προστασία της ποιότητας, την παραγωγή ασφαλών και υγιεινών προϊόντων και την προστασία του περιβάλλοντος.

Αύξηση μέσου μεγέθους ελαιώνων με επιδότηση ελαιοπαραγωγών για την αγορά γης, επιδότηση και γενικότερα κίνητρα σε μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες για μεταβίβαση των ελαιώνων που κατέχουν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, επέκταση ελαιώνων με νέες φυτεύσεις με αξιοποίηση δικαιωμάτων από το εθνικό απόθεμα των κοινοτικών ενισχύσεων και επιδότηση επιτοκίου για δάνεια αγοράς αγροτικής γης από κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Μείωση κόστους παραγωγής με την κατασκευή αρδευτικών έργων, την επιδότηση του πετρελαίου που προορίζεται για αγροτική χρήση και την αύξηση του επιστρεφόμενου ποσοστού ΦΠΑ

Ένταξη των ελαιοπαραγωγών σε συστήματα καλλιέργειας που επιτρέπουν την ιχνηλάτηση του παραγόμενου ελαιοκάρπου και των παραγόμενων προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ, Ολοκληρωμένη Διαχείριση, Βιολογικά) με ταυτόχρονη θωράκιση της αξιοπιστίας των ελέγχων.

Επιτραπέζιες ελιές



Το σχέδιο της ΠΑΣΕΓΕΣ δεν αφορά μόνον το ελαιόλαδο αλλά περιέχει συγκεκριμένες προτάσεις και για τις επιτραπέζιες ελιές. Κι εδώ ο στόχος που τίθεται έχει να κάνει με την παραγωγή ανταγωνιστικού προϊόντος υψηλής ποιότητας με διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον, που να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα στους ελαιοπαραγωγούς. Αυτό θα γίνει, υποστηρίζει η ΠΑΣΕΓΕΣ εφόσον γίνουν πράξη τα ακόλουθα:



Καταγραφή ποιοτικών προδιαγραφών, οργανοληπτικών χαρακτηριστικών κ.λπ., κάθε τύπου – ποικιλίας (Καλαμών, Αμφίσσης, Χαλκιδικής κ.λπ.) επιτραπέζιων ελιών, ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα από «εσωτερικό» ανταγωνισμό μεταξύ παρεμφερών τύπων (π.χ. πράσινη Χαλκιδικής με πράσινη Αμφίσσης)

Καθιέρωση συστήματος πιστοποίησης – ταυτοποίησης των εξαγόμενων επιτραπέζιων ελιών ως προς την καταγωγή (προέλευση) και την ποιότητα (τύπο – ποικιλία) με πιστοποιητικά ΟΠΕΓΕΠ και ελέγχους στα τελωνεία και τα σημεία εξόδου της χώρας

Ανάπτυξη συστημάτων υγιεινής και ασφάλειας σε επίπεδο μεταποιητικής επιχείρησης και συστημάτων ολοκληρωμένης διαχείρισης σε επίπεδο πρωτογενούς παραγωγής με σκοπό την ιχνηλάτηση του προϊόντος και την πιστοποίηση της υγιεινής, ασφάλειας και της ποιότητάς του

Έλεγχος των εισαγωγών επιτραπέζιων ελιών από τρίτες χώρες, είτε με μέθοδο DNA για προσδιορισμό ποικιλίας, είτε με διαχειριστικούς ελέγχους, με στόχο οι ελιές τρίτων χωρών να πωλούνται ως ελιές τρίτων χωρών και όχι ως ελληνικές

Θεσμοθέτηση αυστηρού νομοθετικού πλαισίου επιβολής διοικητικών ποινών σε περίπτωση νοθείας (ελιές διαφορετικής ποικιλίας ή τύπου ή διαφορετική χώρα προέλευσης σε σχέση με την αναγραφόμενη στη σήμανση του προϊόντος). Οι ποινές θα ανέρχονται σε πρόστιμο 50 χιλιάδες ευρώ κατά την πρώτη παράβαση και 200 χιλιάδες ευρώ και άρση άδειας λειτουργίας της επιχείρησης για δυο χρόνια σε περίπτωση υποτροπής.

Επίπεδο τομέα



Στόχος εδώ είναι η δημιουργία ενός τομέα ανταγωνιστικού, που να εξασφαλίζει ικανοποιητικό εισόδημα σε όλους τους εμπλεκόμενους, παράγοντας ποιοτικά προϊόντα με διαδικασίες φιλικές προς το περιβάλλον, σε μια οργανωτικά και λειτουργικά υγιή αγορά.



Δημιουργία και εφαρμογή συστήματος ιχνηλασιμότητας, το οποίο θα διατρέχει όλα τα επίπεδα της παραγωγικής διαδικασίας από τον τόπο – χώρο διάθεσης, την τυποποίηση, τη μεταποίηση έως και τον ελαιώνα. Εφαρμογή κανόνων διασφάλισης της ποιότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας των προϊόντων του τομέα και της προστασίας του περιβάλλοντος σε όλα τα επίπεδα (παραγωγή, μεταποίηση, τυποποίηση, διακίνηση, αποθήκευση)

Δημιουργία Μητρώου Επιχειρήσεων για κάθε επιμέρους κλάδο (ελαιοτριβεία, πυρηνελαιουργεία, τυποποιητήρια ελαιολάδου, επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιας ελιάς, χύμα διακίνηση κ.λπ.)

Η όσο το δυνατόν ταχύτερη αντικατάσταση των χύμα εξαγωγών ελαιολάδου από εξαγωγές επώνυμου τυποποιημένου προϊόντος υψηλών προδιαγραφών

Υλοποίηση προγραμμάτων προώθησης και σύνδεσή τους με δράσεις προώθησης τουρισμού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου