Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

«Η Υγεία στην υπηρεσία της πλουτοκρατίας»

Οξύτατη κριτική κατά του νομοσχεδίου για την Υγεία, ασκεί το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση γκρεμίζει...
 ότι έχει απομείνει από το σύστημα δημοσίων παροχών των εργαζομένων.
«Με το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, γκρεμίζει ένα μεγάλο μέρος των δημοσίων παροχών που είχαν οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους στην υγεία και την πρόνοια. Ουσιαστικά ανατρέπει ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα αυτών των υπηρεσιών.

Αυξάνουν τις εισφορές όλων των συνταξιούχων στο 4% για υγειονομική περίθαλψη.

Με το κριτήριο της "βιώσιμης επιχείρησης" και όχι της ικανοποίησης των λαϊκών αναγκών, ήδη καταργούνται δεκάδες υγειονομικές μονάδες στο ΙΚΑ και έχουν προαναγγελθεί αντίστοιχα μέτρα για τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτά αποτελούν τον προάγγελο για το τι θα ακολουθήσει σε περικοπές, καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων μονάδων υγείας - πρόνοιας, με την ένταξή τους στους Καλλικρατικούς Δήμους και Περιφέρειες.

Με τη δημιουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) προωθεί την ενιαία ελάχιστη παροχή υπηρεσιών υγείας στους ασφαλισμένους, προνοιακού επιπέδου και ο εξαναγκασμός τους να πληρώνουν ακόμα μεγαλύτερα ποσά, με ιδιωτική ασφάλιση, με ζεστό χρήμα, ακόμα και με πιστωτικές κάρτες, για ακόμα περισσότερες υπηρεσίες που δεν θα καλύπτουν πλέον τα ασφαλιστικά ταμεία.

Καθιερώνει το νοσήλιο στα ιδρύματα πρόνοιας που θα πληρώνουν τα υποχρηματοδοτούμενα από το κράτος ασφαλιστικά ταμεία, με άμεσο κίνδυνο την αύξηση των εισφορών των οικογενειών με ΑμΕΑ και την εκδίωξη από τα ιδρύματα των ανασφάλιστων.

Μειώνει δραστικά την κρατική χρηματοδότηση για το δημόσιο σύστημα υγείας - πρόνοιας, τα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας, τα πολυιατρεία των ασφαλιστικών ταμείων. Ταυτόχρονα αυξάνουν οι πληρωμές των ασφαλισμένων για ιατρικές εξετάσεις, θεραπείες, εισιτήρια και φάρμακα. Τα δημόσια νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας θα λειτουργούν πια όπως οι ιδιωτικές επιχειρήσεις για να έχουν κέρδη από τις υπηρεσίες που θα πουλάνε στους ασθενείς για να είναι "βιώσιμα".

Η επιχειρηματική αυτή λειτουργία των δημοσίων μονάδων υγείας υπηρετείται με την επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας (επικουρικοί κλπ.) των υγειονομικών και με τη μετακίνησή τους από μονάδα σε μονάδα. Διαμορφώνεται δηλαδή ακόμα περισσότερο ένα φθηνό και ευέλικτο επιστημονικό και άλλο προσωπικό.

Επεκτείνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην υγεία, προωθείται η συγκέντρωση του λιανικού εμπορίου του φαρμάκου στους μεγαλοεπιχειρηματίες και εκχωρούνται όλες οι υποστηρικτικές υπηρεσίες των δημοσίων μονάδων υγείας στους επιχειρηματίες.

Τα μέτρα του νομοσχεδίου στηρίζονται στην πολιτική που έχει χαραχτεί και εφαρμόζεται χρόνια τώρα, από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και η οποία θεωρεί ότι η υγεία και η πρόνοια για το λαό είναι κόστος και εμπόδιο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και των κερδών της πλουτοκρατίας.

Υπηρετούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, που έχει κριτήριο τη στήριξη των μονοπωλίων σε βάρος των κοινωνικών - λαϊκών αναγκών.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενοχοποιήσει τους εργαζόμενους με το επιχείρημα ότι η υγεία στοιχίζει ακριβά και επομένως πρέπει να πληρώνουν. Είναι πρόκληση διότι οι εργαζόμενοι παράγουν τον πλούτο, πληρώνουν διπλά και τριπλά με εισφορές, συμμετοχές και φόρους. Τώρα καλούνται να ξαναπληρώσουν τους φαρμακοβιομήχανους, τα μονοπώλια παραγωγής ιατρικού εξοπλισμού, αναλώσιμου και υγειονομικού υλικού, όλων αυτών δηλαδή που στηρίζει η κυβέρνηση και οι οποίοι διαμορφώνουν την υγεία και την πρόνοια σαν ακριβό εμπόρευμα.

Οι εργατουπάλληλοι, οι μικροεπαγγελματίες, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες και οι νέοι των λαϊκών οικογενειών, οι υγειονομικοί οφείλουν τώρα να οργανώσουν την πάλη τους, να συστρατευτούν με το ταξικό εργατικό κίνημα για να εμποδίσουν την εφαρμογή αυτών των μέτρων και να τα ανατρέψουν.

Καμία συναίνεση, καμία υποταγή, καμία μοιρολατρία στην πολιτική και τα μέτρα της κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ που βάζουν σε κίνδυνο ακόμη και την ίδια την υγεία και τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων.

Τώρα στη μάχη για αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο σύστημα υγείας - πρόνοιας για όλους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

-Βιβλιάριο υγείας σε όλους, με πλήρεις και δωρεάν ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες.

-Κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας και κάθε πληρωμής ή συμμετοχής για φάρμακα και εξετάσεις.

-Κατάργηση του ΦΠΑ στα φάρμακα, στο υγειονομικό υλικό και στις υπηρεσίες υγείας.

-Κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων και των συνταξιούχων στον κλάδο υγείας.

-Προσλήψεις μονίμου προσωπικού σε όλες τις ειδικότητες, στα δημόσια νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας και στο ΙΚΑ.

-Κάλυψη των δημόσιων μονάδων υγείας - πρόνοιας με σύγχρονο και επαρκή σε αριθμό ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό.

-Να μην καταργηθούν νοσοκομειακές κλίνες στις δημόσιες μονάδες υγείας - πρόνοιας, καθώς και καμία υγειονομική μονάδα του ΙΚΑ», αναφέρει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου