Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

«Νόμισμα χωρίς “αφεντικό” το ευρώ»


  «Χτίζουμε κάτι διαφορετικό στην Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι το ίδιο οφείλει να πράξει και η Ευρώπη, δηλαδή να αλλάξει τα πράγματα και να πάρει τη μοίρα στα χέρια της.
Κατά την ομιλία του στο γεύμα εργασίας του “Euro50 Group” με θέμα «Η Ευρωζώνη σε σταυροδρόμι», ο Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι η κρίση ανέδειξε τα κενά που υπήρχαν στην αρχιτεκτονική του ευρώ, κάνοντας λόγο για «νόμισμα χωρίς
αφεντικό και χωρίς κοινό υπουργείο Οικονομικών».
Επίσης, κατήγγειλε όσους ποντάρουν στην καταστροφή της Ευρώπης, υποστηρίζοντας ότι «πολλοί καταστροφολογούν, άλλοι ψάχνουν για εξιλαστήρια θύματα και άλλοι που υποστηρίζουν ότι απλώς θα περιμένουμε το αόρατο χέρι της οικονομίας.
Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ΕΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε ένα μοντέλο ισχυρής οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη κοινής οικονομικής πολιτικής στους κόλπους της ευρωζώνης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ευρώπη, όπως και η Ελλάδα, θα διαψεύσει τους επικριτές της.
Παράλληλα, επανέφερε τις προτάσεις του για φόρο επί των αερίων του θερμοκηπίου, τον φόρο επί των χρηματιστηριακών συναλλαγών και την έκδοση ευρωομολόγων, κάνοντας λόγο για ένα «ισχυρό εργαλείο που είναι κρίμα να μην διαθέτει η ΕΕ».
Αναφερόμενος στα ευρωομόλογα, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι υπάρχει «αναδυόμενη υποστήριξη» για την έκδοσή τους όσον αφορά τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης έργων υποδομής, υποστηρίζοντας ότι μπορούν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη καθώς και στονβ περιορισμό των εντάσεων στις διεθνείς αγορές και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Επίσης, υποστήριξε ότι η λιτότητα δεν αποτελεί τη θεραπεία του προβλήματος, εντάσσοντας το ελληνικό δημοσιονομικό πρόβλημα στα συμπτώματα και όχι στις πραγματικές αιτίες της ευρύτερης κρίσης. «Το πρόβλημα σχετιζόταν με τη διακυβέρνηση της χώρας, την έλλειψη κανόνων διαφάνειας και λογοδοσίας, την πελατειακή σπατάλη, τα αθέμιτα προνόμια που αντικατέστησαν το αίσθημα δικαιοσύνης», σημείωσε.
Άλλωστε, όπως είπε, η «σιδερένια» δεν είναι επαρκής για να εξαφανίσει το πρόβλημα, καθώς απαιτούνται ρυθμίσεις που θα δημιουργήσουν όρους διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και θα δημιουργούν επενδύσεις για την πραγματική οικονομία, θέσεις εργασίας και ανταγωνιστικότητα των οικονομιών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου