Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 23 Ιανουαρίου 2011

Θεόδωρος Βασιλόπουλος Φουλ στη βιολογική γεωργία, Από το 270ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda,


Μια από τις πιο προικισμένες περιοχές της χώρας από εδαφοκλιματική άποψη, η Ηλεία, δοκιμάστηκε πρόσφατα από ακραία καιρικά φαινόμενα. Ενώπιον αυτής της «ατυχίας», κάποιοι προτιμούν να βλέπουν τη φωτεινή πλευρά και τις ευκαιρίες που ανοίγονται. Ένας από αυτούς είναι και ο πρόεδρος της ΕΝΑ Ηλείας Θεόδωρος Βασιλόπουλος, ο οποίος στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Agrenda, αποκαλύπτει ότι πολλοί νέοι αγρότες
δεν το βάζουν κάτω και στρέφονται σε εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως η ελαιοπαραγωγή μηχανικής συγκομιδής και η σαλιγκαροτροφία.
Ο ίδιος είναι ένας αγρότης «ταγμένος» στη βιολογική γεωργία και, παρά τις χαμηλές τιμές του βιολογικού ελαιολάδου, υποστηρίζει ότι το μέλλον βρίσκεται ακριβώς εκεί: στην παραγωγή ποιοτικών προϊόντων. Όπως επισημαίνει, ενόψει της νέας ΚΑΠ, στόχος των Νέων Αγροτών είναι η οργάνωση των παραγωγών σε ομάδες, η διείσδυση ποιοτικών προϊόντων στις αγορές και η απαγκίστρωση από την «ασφάλεια» των επιδοτήσεων ως κύριας πηγής εισοδήματος για τους αγρότες.
Επί δύο ολόκληρους μήνες το φθινόπωρο του 2010 η Ηλεία ταλαιπωρήθηκε από βροχοπτώσεις,
χαλάζι και ανέμους.
 
Τι άφησε πίσω η κακοκαιρία και τι βλέπετε για το μέλλον της καλλιέργειας πατάτας;
Καταρχήν να πούμε ότι ζημιές από ακραία καιρικά φαινόμενα δεν συνέβησαν πρώτη φορά φέτος. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι καταστροφές έχουν φέρει πολλούς παραγωγούς στα όρια τους, με αποκορύφωμα βέβαια το καταστροφικό φθινόπωρο του 2010. Φέτος η κακοκαιρία χτύπησε την παραγωγή ακριβώς στο στάδιο της μεγέθυνσης των κονδύλων. Και όλα αυτά ενώ οι ενδείξεις τόσο για την ποσότητα όσο και για την ποιότητα της φετινής πατάτας καλοκαιρινής σποράς ήταν από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, πριν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις βροχοπτώσεις. Υπάρχουν αγρότες που υπέστησαν ολοκληρωτική καταστροφή στην παραγωγή
τους, ενώ συνολικά η εικόνα από τα περισσότερα δημοτικά διαμερίσματα της Ηλείας, όπου καλλιεργούνται γύρω στα 10.000 στρέμματα με πατάτα, δείχνει μία πτώση παραγωγής ως και 70%. Οι περισσότεροι συγκόμισαν γύρω στα 400- 500 κιλά ανά στρέμμα, από 1,5 τόνο πέρυσι. Υπήρξαν και κάποιοι οι οποίοι πιεζόμενοι για την αποπληρωμή χρεών τους, έβγαλαν παραπάνω ποσότητες, το κόστος των εργατικών όμως σε συνδυασμό με την κακή ποιότητα απέδειξαν ότι δεν συνέφερε.
Πολλοί αγρότες έχουν απογοητευτεί από τη συνεχιζόμενη κακή πορεία της πατατοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια. Σε αυτό συμβάλλει και ο ανταγωνισμός από την εισαγόμενη αιγυπτιακή πατάτα, της οποίας το κόστος παραγωγής είναι σημαντικά μικρότερο, με αποτέλεσμα να φθάνει στον Έλληνα καταναλωτή σε πολύ φθηνότερες τιμές, και να στρέφει τον πατατοπαραγωγό σε καινούργιες καλλιέργειες.
 
Βλέπετε στροφή σε νέα προϊόντα από τους παραγωγούς της Ηλείας;
Ναι, κυρίως από νέους αγρότες, οι οποίοι δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την ελαιοπαραγωγή μηχανικής συγκομιδής, τη σαλιγκαροτροφία, δενδρώδεις καλλιέργειες όπως τα φραγκοστάφυλα και την καλλιέργεια μανιταριών, με τις πρώτες πιλοτικές καλλιέργειες να έχουν ήδη ξεκινήσει. Άλλοι «βολεύονται» με τα φωτοβολταϊκά.
Από την άλλη, όσοι επιμείνουν στην πατάτα φαίνεται να προσανατολίζονται στην εγκατάλειψη της καλοκαιρινής σποράς. Ενώ πολλοί παραγωγοί παλαιότερα έσπερναν δύο φορές το χρόνο, τώρα μάλλον θα προτιμήσουν να σπείρουν μόνο την άνοιξη ώστε να αποφύγουν την φθινοπω
ρινή συγκομιδή, ενώ τον υπόλοιπο χρόνο θα εφαρμόζουν αγρανάπαυση και αμειψισπορά. Εξάλλου είναι γεγονός ότι παρατηρούνται μολύνσεις στα εδάφη, που επηρεάζουν καλλιέργειες που σπέρνονται δύο και τρεις φορές το χρόνο.
 
Είστε καλλιεργητής βιολογικού ελαιολάδου. Τι εντύπωση σας άφησαν οι φετινές τιμές του ελαιολάδου;
Η τιμή του βιολογικού ελαιολάδου προσεγγίζει το συμβατικό. Αυτό έχει μία θετική και μία αρνητική πλευρά. Η αρνητική είναι ότι ένας βιοκαλλιεργητής προφανώς χάνει χρήματα. Από την άλλη, αν σκεφτούμε ότι το κόστος για τη βιολογική καλλιέργεια είναι πλέον μικρό, ανοίγει
μία ευκαιρία ώστε, ανά ζώνες ή περιοχές για παράδειγμα, να ενταχθούν παραγωγοί συμβατικού ελαιολάδου στο βιολογικό και μέσα από την ολοκληρωμένη διαχείριση και την συλλογική διαπραγμάτευση τιμών να διασφαλίσουν καλύτερο εισόδημα, σε σχέση με το συμβατικό, που ούτως ή άλλως έχει και θα έχει χαμηλότερη τιμή.
 
Ενόψει της νέας ΚΑΠ ποιοι είναι οι στόχοι και τα αιτήματά σας ως ΕΝΑ Ηλείας;
Η νέα ΚΑΠ, με όλους αυτούς τους κανόνες που θα φέρει, μπορεί να αποτελέσει μία ευκαιρία για να οργανωθούν οι νέοι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα μέσα σε οργανώσεις και συλλογικότητες.
Ως ΕΝΑ Ηλείας, αλλά και ως ΠΕΝΑ, υποστηρίζουμε την οργάνωση των παραγωγών προκειμένου να παράγεται καλύτερο προϊόν που να βρίσκει καλύτερη διείσδυση στις αγορές. Θέλουμε να αφήσουμε κατά μέρος τις κοινοτικές επιδοτήσεις, να μη βασίζεται η επιβίωσή μας σε αυτές αλλά να είναι απλά ένα συμπλήρωμα του αγροτικού εισοδήματος. Προς αυτήν την
κατεύθυνση, η ΕΝΑ Ηλείας σε συνεργασία με την πρώην νομαρχία Ηλείας προωθεί την πρόταση οργάνωσης δημοπρατηρίου. Είμαστε μια περιοχή, ίσως η μόνη στην Ελλάδα, που παράγει τόσα πολλά διαφορετικά προϊόντα: ελαιόλαδο, κηπευτικά, εκτατικές καλλιέργειες, όλα ευδοκιμούν στην ηλειακή γη. Αυτό που πρέπει να αξιοποιήσουμε είναι τα καλά σημεία πρόσβασης- λιμάνια Κατάκολου, Κυλλήνης, αεροδρόμια Ανδραβίδας και Άραξου για να φτάσουν τα προϊόντα σε όλη την Ευρώπη. Πριν από αυτό βέβαια τα προϊόντα πρέπει να γίνουν γνωστά. Ως ΕΝΑ Ηλείας, εδώ και 4 χρόνια έχουμε θέσει σε προτεραιότητα την συμμετοχή μας σε διεθνείς εκθέσεις τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου