Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Kρίσιμη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε.

Πολύ κοντά σε πολιτική συμφωνία για την δημιουργία του ευρωπαϊκού μηχανισμού σταθερότητας τείνουν να καταλήξουν οι 27 ηγέτες στην Σύνοδο Kορυφής. Προς το σκοπό αυτό αναμένεται πως θα εγκρίνουν την περιορισμένη αναθεώρηση της συνθήκης ώστε η νέα αναθεωρημένη συνθήκη να τεθεί σε εφαρμογή τη 1η Ιανουαρίου του 2013 και ο μελλοντικός μόνιμος μηχανισμός να είναι επιχειρησιακός από τον Ιούλιο του ιδίου χρόνου. Σε ότι αφορά στο περιεχόμενο και τους όρους λειτουργίας του νέου μηχανισμού η σύνοδος θα δώσει εντολή στους
υπουργούς οικονομικών να εξειδικεύσουν τις τεχνικές λεπτομέρειες του, ώστε οι τελικές αποφάσεις να ληφθούν από τη Σύνοδο Κορυφής τον Μάρτιο του 2011. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, προσερχόμενος στην έδρα του Συμβουλίου της Ε.Ε. τόνισε, πως είναι ώρα όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Ικανοποιημένη η ελληνική πλευρά από τις διαπραγματεύσεις
Η λειτουργία του μελλοντικού μηχανισμού στήριξης της ευρωζώνης, η αντιμετώπιση της πίεσης των αγορών και τα προβλήματα που δημιουργούν σε χώρες του ευρώ και οι αρνητικές αντιδράσεις των οίκων αξιολόγησης, ήταν τα βασικά θέματα τα οποία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, έθιξε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη σύντομη συνομιλία που είχε με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της σημερινής Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
Ανάλογες συνομιλίες είχε ο πρωθυπουργός και με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΕ, Ζοζέ Μ. Μπαρόζο και Χέρμαν Βαν Ρόμπαι.
Σε ό,τι αφορά την παρέμβασή του κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ο πρωθυπουργός τόνισε σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι τα μηνύματα που θα στείλει σήμερα η ΕΕ πρέπει να πείθουν τις αγορές ότι οι χώρες του ευρώ προχωρούν με αποφασιστικά βήματα προς τη σταθεροποίηση των οικονομιών τους.
Ειδικότερα, για το μελλοντικό μηχανισμό στήριξης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά, χρειάζεται η συνεργασία των χωρών μελών της ευρωζώνης.
Σε γενικές γραμμές η ελληνική πλευρά δηλώνει ικανοποιημένη από την έκβαση των διαπραγματεύσεων που αφορούν στο μηχανισμό, ανέφεραν κυβερνητικές πηγές. Σημείωναν παράλληλα ότι στόχος είναι στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να γίνει μια γενική και περιοριστική αναφορά για το ποιές χώρες θα μπορούν να καταφύγουν στο μηχανισμό, αποφεύγοντας την επίμαχη έκφραση περί «ύστατης λύσης», την οποία ζητούσε η Γερμανία να προστεθεί.
Η στάση της Ανγκελας Μέρκελ στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους έχει διχάσει την πολιτική ελίτ της Γερμανίας. Σε ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα εναντίον της, στη Μπούντεσταγκ, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ, κατηγορεί την Γερμανίδα Καγκελάριο πως έχει παραιτηθεί των καθηκόντων της την κρίσιμοτατη αυτή στιγμή για την Ευρώπη.
Σε άρθρο του στους Φαινάνσιαλ Τάιμς την καλεί να δώσει μία ριζοσπαστική απάντηση που θα δώσει τέλος στο κλίμα αβεβαιότητας. Ο ίδιος προτείνει τη μερική διαγραφή του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, την ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την περιορισμένη έκδοση ευρω-ομολόγων.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας, σε συνέντευξή της στη Μπιλντ, απάντησε ότι η "Ελλάδα και η Ιρλανδία μπορούν να σηκώσουν το βάρος των χρεών τους και των επιτοκίων για την αποπληρωμή τους μακροπρόθεσμα. Και συμπλήρωσε ότι δεν έχει χαθεί ούτε ένα ευρώ από τη στήριξη που παρέχεται αυτή τη στιγμή στις δύο χώρες.
Στην ίδια συνέντευξη, όμως, επέμεινε πως η μόνη λύση στην κρίση χρέους είναι η θέσπιση μόνιμου μηχανισμού στήριξης από το 2013, ο οποίος όπως επισήμανε, είναι γιγαντιαία πράξη αλληλεγγύης. Ωστόσο, η ενεργοποίησή του πρέπει να γίνεται υπό 9 προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων σε περίπτωση που απειλείται με πτώχευση κράτος - μέλος και σε περίπτωση που η πτώχευση αυτή απειλεί την ευρωζώνη.
Κι ενώ το θέμα τίθεται επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από την Κομισιόν στις Βρυξέλλες και το Παρίσι και ζήτησαν από τους ευρωπαίους ηγέτες να επικεντρωθούν στην ανάπτυξη και να μην προχωρήσουν σε άλλα μέτρα λιτότητας.
Τηλεφωνικές επαφές Γ. Παπανδρέου με ευρωπαίους ιθύνοντες
Τηλεφωνική επικοινωνία με ευρωπαίους ιθύνοντες είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ενόψει της Συνόδου Κορυφής που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στις Βρυξέλλες.
 Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Γ. Παπανδρέου επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον Πρόεδρο της ΕΕ, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι, με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν Κλοντ ΓΙουνκέρ και με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας, Χοσέ Λουί Θαπατέρο, για τα θέματα που θα απασχολήσουν το αποψινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου