Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Φάρμακο για τον καρκίνο των πνευμόνων

Ελπίδες για χιλιάδες καρκινοπαθείς δημιουργούνται πλέον, καθώς επιστήμονες από τη Μελβούρνη ανακάλυψαν ένα νέο φάρμακο, το οποίο ενδέχεται να μετατρέψει τον καρκίνο των πνευμόνων σε μια κατάσταση που θα είναι εύκολο να ελεγχθεί. Φυσικά, απαιτείται μεγάλη προσπάθεια ακόμα, αφού οι ερευνητές θα αρχίσουν τις πρώτες δοκιμές το 2011, στο νοσοκομείο St. Vincent's της Μελβούρνης, σε άτομα τα οποία έχουν προσβληθεί από τον καρκίνο των πνευμόνων, ώστε να πιστοποιηθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Αν διαπιστωθεί ότι το φάρμακο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό, η θεραπεία θα είναι διαθέσιμη σε
τρία με πέντε χρόνια.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Γκάβιν Ράϊτ, καθηγητή ογκολογίας στο St. Vincent's Hospital, αναλύσεις που έγιναν σε 1.000 ασθενείς, οι οποίοι έπασχαν από καρκίνο των πνευμόνων, τύπου squamous, έδειξαν ότι το εν λόγω φάρμακο δύναται να καταστρέψει τον όγκο στο 80% των ασθενών.
"Σε πολλές περιπτώσεις ο όγκος εξαφανίζεται εντελώς" δήλωσε ο Ράϊτ, επισημαίνοντας ότι "σε άλλες περιπτώσεις το φάρμακο σταματά τη μεγέθυνση του όγκου και παρατηρείται σμίκρυνση αυτού σε μεγάλο βαθμό. Σ' αυτή τη μορφή, ο όγκος μπορεί να μείνει πολλά χρόνια.''
''Πρόκειται για ένα καταπληκτικό επίτευγμα της επιστήμης. Ο θανατηφόρος καρκίνος των πνευμόνων μπορεί να μετατραπεί σε μια χρόνια ελεγχόμενη κατάσταση, όπως είναι ο διαβήτης" υπογράμμισε.
Έκανε λόγο και για τις παρενέργειες του εν λόγω φαρμάκου, τονίζοντας ότι δεν αναμένεται να είναι σοβαρές, καθώς η χειρότερη και πιο πιθανή είναι ένας ερεθισμός του δέρματος, όπως συμβαίνει σε αναφυλαξία.
Αυτού του είδους η θεραπεία είναι οπωσδήποτε προτιμότερη από άλλες, σαν τη χημειοθεραπεία, κατά την οποία υπάρχουν έντονες και δυσάρεστες παρενέργειες, όπως είναι η τριχόπτωση, η ναυτία, ο εμετός.
"Πράγμα που σημαίνει ότι με τη νέα ανακάλυψη βελτιώνεται η ποιότητα ζωής του ασθενούς, ενώ συγχρόνως αυξάνεται και η διάρκεια ζωής" εξηγεί ο Ράϊτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου