Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

Πρωτοβουλίες σε επίπεδο Ε.Ε. για την επίλυση του προβλήματος υψηλής θνησιμότητας των μελισσών

Παρέμβαση στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έκανε με Ερώτησή του ο βουλευτής Ηρακλείου του ΠΑΣΟΚ κ. Μανόλης Στρατάκης αναφορικά με το πρόβλημα της υψηλής θνησιμότητας των μελισσών.

Όπως αναφέρει στην Ερώτησή του ο κ. Στρατάκης, σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αφορά περαιτέρω δράσεις και πρωτοβουλίες για την προστασία των μελισσών, με δεδομένο το πρόβλημα της υψηλής θνησιμότητας και στην Ε.Ε., γίνεται αναφορά σε αρνητικούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που πρέπει να εξεταστούν, όπως η χρήση παρασιτοκτόνων στη γεωργία, η κλιματική αλλαγή, η έλλειψη τροφής και η απώλεια βιοτόπων.
Δεν γίνεται, όμως, καμία αναφορά
στη διεθνή εμπειρία και κυρίως στις «μαζικές εξαφανίσεις μελισσών» που έχουν παρατηρηθεί στην Αμερική και τον Καναδά, με σημαντικότερη αιτία την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών, όπως είχε αναδείξει ο κ. Στρατάκης στο παρελθόν με παλαιότερες Ερωτήσεις του.
Μάλιστα, επειδή η Ε.Ε. πρόσφατα επέτρεψε την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών και στην Ευρώπη, με ευθύνη των κρατών μελών, καλό θα ήταν να επισημανθεί στις συζητήσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο αυτή η πολύ σημαντική παράμετρος.
Τέλος, ο κ. Στρατάκης αφού τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ταχθεί ενάντια στην καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών, ερωτά τον κ. Υπουργό αν προτίθεται να θέσει αυτή την παράμετρο στο Συμβούλιο Υπουργών και να καταδείξει την ανάγκη να μην παίρνονται, σε επίπεδο Ε.Ε., αντικρουόμενες αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου