Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 24 Δεκεμβρίου 2010

 Στα 2005 και 2008 η περίοδος αναφοράς στη ντομάτα


Οριστικοποιήθηκε στα έτη 2005 και 2008 η περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό των δικαιωμάτων στη βιομηχανική ντομάτα, όπως θα ισχύσει από το 2011, όπως αποκαλύπτει το χριστουγεννιάτικο φύλλο της εφημερίδας Agrenda, που κυκλοφορεί εκτάκτως την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννη Κουτσούκου «κλείδωσαν» τα έτη 2005 και 2008, με βάση την παραγωγή των οποίων θα κατανεμηθούν τα νέα δικαιώματα από την ένταξη της συνδεδεμένης στο καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης.
Μάθετε μόνο από την εφημερίδα Agrenda, πως θεωρείται θέμα χρόνου η ολοκλήρωση των διατυπώσεων που απαιτούνται με τις
Βρυξέλλες, προκειμένου να προχωρήσει το επιδοτούμενο πρόγραμμα ολοκληρωμένης διαχείρισης στον τομέα της ζάχαρης. Και μπορεί η δημοσιοποίηση της κυβερνητικής πολιτικής για την τευτλοκαλλιέργεια να έχει τεθεί εκτός του χρονοδιαγράμματος που είχε θέσει ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος σε συνάντησή του με τους συντελεστές του χώρου στα τέλη Νοεμβρίου, ωστόσο το ρεπορτάζ της εφημερίδας αποκαλύπτει πως θεωρείται δεδομένη η έγκριση της Κομισιόν για την ολοκληρωμένη στα ζαχαρότευτλα.   
Ακόμα, διαβάστε σε αυτό το φύλλο της εφημερίδας, πως εξελίχτηκαν από τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου οι πληρωμές του υπόλοιπου 50% του τσεκ στους λογαριασμούς όλων των αγροτών. Κάποιοι τυχεροί είδαν τα ποσά που τους αναλογούν από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου, μέσω των ΑΤΜ, αλλά αρκετοί κτηνοτρόφοι είδαν να παρακρατούνται τα χρήματά τους για τη δόση του δανείου που πήραν από την ΑΤΕbank, παρά τις εξαγγελίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για ρύθμιση των κτηνοτροφικών δανείων.
Νικήτρια βγήκε η καλλιέργεια ελιάς πυκνής φύτευσης στη Λάρισα από την πρώτη της αναμέτρηση με το χιονιά που έπεσε την προηγούμενη εβδομάδα στο θεσσαλικό κάμπο. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Agrenda, ο υδράργυρος έκανε βουτιά στους -16 βαθμούς Κελσίου, με έντονες χιονοπτώσεις που έχουν να σημειωθούν πάνω από 9 χρόνια στην περιοχή, όμως, όπως αναφέρει ο ελαιοκαλλιεργητής Γιάννης Αλεξούλης, οι ελιές πυκνής φύτευσης της Geolivo, που δεν είχαν ξανααναμετρηθεί με αυτές τις καιρικές συνθήκες, αποδείχτηκαν εξαιρετικά ανθεκτικές, αφού σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις δεν υπάρχουν ενδείξεις για σοβαρές ζημιές, εκτός από κάποια μικροσυμπτώματα σε κάποια φύλλα.
Είναι…αδελφές, αλλά πολύ διαφορετικές. Σαν τη μέρα με τη νύχτα μοιάζει η μοίρα της κορινθιακής (μαύρης) και της σουλτανίνας (ξανθιάς). Όπως παρουσιάζει η εφημερίδα Agrenda σε ειδικό ρεπορτάζ της, είναι μεν σταφίδες, έχουν δε διαφορετική παραγωγική και εμπορική πορεία. Η πρώτη έχει βρει τον δρόμο της πιστοποίησης και των εξαγωγών, ενώ η δεύτερη ακολουθεί τα μονοπάτια της εγκατάλειψης και αγωνίζεται για μια θέση στον ήλιο. Αποτελούν και οι δύο παραδοσιακά προϊόντα αμπέλου της ελληνικής υπαίθρου με ευεργετικές ιδιότητες στον ανθρώπινο οργανισμό.
Ενημερωθείτε από την εφημερίδα για την εξέλιξη των τιμών των αγροτικών προϊόντων. Επιστροφή στις γνωστές υψηλές τιμές ρεκόρ πραγματοποιεί τις τελευταίες δυο εβδομάδες η τιμή του βαμβακιού, αυτή τη φορά στα προθεσμιακά συμβόλαια παράδοσης Μαρτίου. Στη χώρα μας, οι τιμές ακολουθούν το χρηματιστηριακό αυτό ράλι, αν και με μικρή υστέρηση, με τις πιο πρόσφατες πράξεις στα 165 σεντς ανά λίμπρα. 
Την ίδια ώρα, οι ανησυχίες για μειωμένη και υποβαθμισμένη παραγωγή σε πολλές χώρες εξακολουθεί να ενισχύει την αγορά των σιτηρών. Να σημειωθεί ότι οι τιμές εξαγωγής έφτασαν σε αρκετά υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας τα 250 ευρώ ο τόνος παραδοτέα στο λιμάνι.
Εν τω μεταξύ, στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 29 ετών σκαρφάλωσαν οι τιμές της ζάχαρης τη Δευτέρα στη Νέα Υόρκη, αγγίζοντας  ενδοσυνεδριακά τα 0,335 δολάρια η λίβρα.
Με αφετηρία την απαιτητική αγορά της Μεγάλης Βρετανίας, ο διεθνής ερευνητικός οίκος Leatherhead Food Research ανίχνευσε τις δέκα τάσεις που θα κυριαρχήσουν στην αγορά τροφίμων και ποτών το 2011. Διαβάστε, αναλυτικά, στην εφημερίδα Agrendaποιες είναι οι νέες τάσεις και ποια συστατικά και προϊόντα συνθέτουν το τοπ 10.
 
 
Τα περιεχόμενα της εφημερίδας Agrenda είναι τα εξής
Ανάπτυξη
■ Οι Έλληνες παραγωγοί ελαιολάδου ζητούν άμεση πληρωμή σελ. 4
■ Διευκρινήσεις για ΑΠΕ σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας σελ. 8
■ Κόπηκε το Ταμείο για το γάλα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό του 2011 σελ. 9
■ Ξεπικρίστε τις επιτραπέζιες ελιές με σωστό τρόπο σελ. 16, 41
■ Οι προτεραιότητες της Κομισιόν για τα πράσινα μέτρα σελ. 20, 37
 
Οικονομία
■ Η ρωσική αγορά διψά για Ελλάδα, δυσεύρετα τα προϊόντα της χώρας μας σελ. 6
■ Ενός Μνημονίου μύρια έπονται, όπως και τα απόνερα σελ. 18
■ Δεύτερο επιχειρηματικό Φόρουμ μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας σελ. 32
■ Νέα εποχή για τον καφέ, νέο ρεκόρ στην τιμή της ζάχαρης σελ. 22, 35
■ Αλλάζει χέρια η Αlapis με τη σχετική φημολογία... σελ. 38
 
Πολιτισμός
■ Γιορτές με άρωμα γιαγιάς για οικονομία και σπιτική θαλπωρή σελ. 23 - 26, 31
■ Το ελληνικό κρασί γεύονται οι Γερμανοί με αξιώσεις για καλύτερες μέρες σελ. 34
■ Το ηπειρώτικο καλάθι παραδοσιακών προϊόντων γεμάτο χρώματα σελ. 42
■ Η ελιά πυκνής φύτευσης κέρδισε και το στοίχημα του χιονιά σελ. 44
■ Βαγγέλης Παπαχρήστος, τελευταίο -μέχρι ώρας- θύμα του Μνημονίου σελ. 50
 
Editorial
Αγαπητέ αναγνώστη,
Αν πράγματι βρισκόμαστε σε «πόλεμο», όπως ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατείνεται από το βήμα της βουλής, τότε σίγουρα δεν αρκούν, ούτε οι διαπιστώσεις για τα αίτια που έφεραν την ελληνική οικονομία στα σημερινά αδιέξοδα ούτε οι διαλογισμοί για το αναπτυξιακό μοντέλο της επόμενης μέρας.
Χρειάζονται ρήξεις με λογικές και συμφέρονται που οδηγούν τη χώρα στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και τολμηρές αποφάσεις που να βεβαιώνουν ότι οι σημερινοί ταγοί της εξουσίας, έστω και καθυστερημένα, συνειδητοποιούν την κρισιμότητα της κατάστασης και είναι διατεθειμένοι ν’ αλλάζουν περπατησιά!
Ειδικότερα για τον αγροτικό χώρο, είναι πολύ δύσκολο να εντοπίσει κανείς ξεκάθαρα σημεία διαφωνίας με τις προσεγγίσεις της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο έμπειρος πολιτικός Κώστας Σκανδαλίδης διαχειρίζεται αριστοτεχνικά την ανάλυση των αιτίων της μόνιμης παθογένειας της ελληνικής γεωργίας και περιγράφει με ιδανικό τρόπο τα «πρέπει» που υπαγορεύει ο διεθνής ανταγωνισμός.
Έχουν περάσει τρεις μήνες από την έλευσή του στην πλατεία Βάθη και παρά τον «συναγερμό» που ηχεί καθημερινά στο μέγαρο της Αχαρνών, δεν έχει υπογράψει, μέχρι τώρα, ούτε μια απόφαση που να βάζει φραγμό στους υπεύθυνους της χρεοκοπίας και να κινητοποιεί αντίστοιχα τους πρεσβευτές της ανάπτυξης.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου