Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη, 23 Δεκεμβρίου 2010

Διεύρυνση της "ψαλίδας" τιμών παραγωγού – καταναλωτή για τα βασικά είδη διατροφής «δείχνει» έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ


Διευρύνεται η "ψαλίδα" τιμών παραγωγού - καταναλωτή σε μία σειρά βασικών προϊόντων διατροφής, όπως προέκυψε από πρόσφατη έρευνα της ΠΑΣΕΓΕΣ. Σύμφωνα με στοιχεία της κορυφαίας Συνομοσπονδίας, προκύπτει εξαιρετικά μεγάλη διαφορά τιμών στα δημητριακά (από 500 έως 1550%), στα ζυμαρικά (760%), στο κρασί (750%), στο ρύζι (660%) και ακολουθεί μία σειρά προϊόντων με άνοιγμα "ψαλίδας" από 170 έως 530%.
Είναι χαρακτηριστικό ότι το Δεκέμβριο του 2010, σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα το Νοέμβριο του

2008, η "ψαλίδα" τιμών διευρύνθηκε στα περισσότερα από τα 28 είδη διατροφής που παρακολουθεί συστηματικά η ΠΑΣΕΓΕΣ, με εξαίρεση ορισμένων οπωροκηπευτικών.
                                                 Άνοιγμα τιμών σε βασικά είδη διατροφής                                                                                                                                 
Δεκέμβριος 2010 - Νοέμβριος 2008

Έρευνα Νοεμβρίου 2008
Έρευνα Δεκεμβρίου 2010

α/α
Βασικά είδη διατροφής
Τιμή καταναλωτή (€/κιλό)
Τιμή *παραγωγού (€/κιλό)
Άνοιγμα τιμών %                                      (Νοέμ.2008)
Τιμή καταναλωτή (€/κιλό)
Τιμή *παραγωγού (€/κιλό)
Άνοιγμα τιμών % (Δεκ. 2010)
Διαφορά ανοίγματος 2010/08
1
Ψωμί χωριάτικο
1,7
0,19
891
2,29
0,15
1543
652
2
Μακαρόνια
2
0,39
513
1,8
0,24
764
251
3
Κρασί (χύμα)
1,7
0,45
378
1,7
0,23
752
375
4
Ρύζι (bonnet)
1,36
0,42
324
3
0,46
658
334
5
Λάχανα
0,8
0,3
267
0,75
0,14
536
269
6
Μαρούλια (τεμ.)
0,5
0,2
250
0,52
0,1
520
270
7
Αλεύρι (για όλες τις χρήσεις)
1,17
0,26
455
0,99
0,2
495
40
8
Ζάχαρη
0,82
0,31
265
0,82
0,19
435
170
9
Μέλι   (επώνυμο)
11
3,5
314
15
3,5
429
114
10
Πιπεριές (χονδρές)
1,4
0,25
560
1,61
0,4
403
-158
11
Τυρί γραβιέρα ΠΟΠ
11
3,6
306
13
3,33
390
85
12
Ελιές Καλαμών (χύμα)
3,2
1,45
221
4,92
1,35
364
144
13
Πορτοκάλια
1
0,28
357
0,86
0,25
344
-13
14
Ψάρια γ΄ κατηγορίας
6
1,9
316
6
1,9
316
0
15
Κρέας χοιρινό (ελλην.κρεοπωλ.)
5,7
2,8
204
5
1,6
313
109
16
Μανταρίνια
1,5
0,37
405
1,1
0,37
296
-109
17
Ψάρια β΄ κατηγορίας
15
4,5
333
13
4,5
289
-44
18
Γάλα  αγελ/δινό
1,37
0,4
343
1,02
0,37
276
-67
19
Τυρί φέτα (επώνυμη)
8,25
4
206
10,48
3,84
273
67
20
Κρέας μοσχ.(ελλην κρεοπωλείου)
11
4,6
239
11
4,2
262
23
21
Αχλάδια (Κρυστάλια)
2
0,8
250
1,78
0,7
254
4
22
Πατάτες
0,75
0,37
203
0,75
0,3
250
47
23
Κρέας κοτόπουλου (κρεοπωλείου)
4
2
200
4,5
1,8
250
50
24
Ελαιόλαδο(εξαιρ. παρθ.,επών.)
5,5
2,3
239
5
2,1
238
-1
25
Κρέας αρνίσιο (ελλην. κρεοπωλ.)
11
5,5
200
11,5
5
230
30
26
Ντομάτες
1,5
0,6
250
1,5
0,8
188
-63
27
Μελιτζάνες φλάσκες
1,5
0,3
500
1,4
0,8
175
-325
28
Μήλα (Ζαγοράς)
2
0,9
222
1,5
0,9
167
-56












Παρατηρήσεις:
(1) Οι τιμές καταναλωτή προέκυψαν μεσοσταθμικά από το δικτυακό τόπο (e-prices.gr) της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και από καταστήματα λιανικής πώλησης.
(2) Οι τιμές παραγωγού προήλθαν μεσοσταθμικά από αντιπροσωπευτικές παραγωγικές περιοχές στα αντίστοιχα προϊόντα.
* Σημ.: Για ορισμένα προϊόντα, λήφθηκε υπόψη η αναλογία πρώτης ύλης που απαιτείται ανά κιλό προϊόντος, ως εξής: Ένα κιλό φέτας απαιτεί 4 κιλά πρόβειου γάλακτος, ένα κιλό γραβιέρας απαιτεί 9 κιλά αγελαδινού γάλακτος, ένα κιλό ζάχαρης απαιτεί 6,5 κιλά τεύτλων εσοδείας 2010 ή 7,5 κιλά τεύτλων εσοδείας 2008, ένα κιλό κρασιού απαιτεί 1,43 κιλά κρασοστάφυλων, ένα κιλό μακαρόνια απαιτεί 1,54 κιλά σκληρό σίτο, ένα κιλό λευκασμένου ρυζιού απαιτεί 1,75 κιλά αναποφλοίωτου ρυζιού,  ένα κιλό ψωμί απαιτεί 1,06 κιλά μαλακού σίτου και ένα κιλό αλεύρι απαιτεί 1,43 κιλά μαλακού σίτου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου