Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Η παραγωγή ελάτων στη Χαλκιδική καλύπτει το 50% της κατανάλωσης


Σήμερα το 90% σχεδόν του ενεργού πληθυσμού των κατοίκων του ορεινού Τοπικού Διαμερίσματος του δήμου Πολυγύρου, ασχολείται κατ’ αποκλειστικότητα ή συμπληρωματικά με την καλλιέργεια των όμορφων κωνοφόρων. Τα ζωντανά έλατα, όχι μόνο δεν βλάπτουν τη φύση, αλλά τη βοηθούν. Στη θέση ενός δέντρου που κόβεται, οι κάτοικοι του Ταξιάρχη φυτεύουν τουλάχιστον δύο νέα.
Οι περισσότεροι Ταξιαρχιώτες ασχολούνται με την παραγωγή των ελάτων και τα φυτώρια στον Ταξιάρχη δημιουργούνται από τους ίδιους τους

παραγωγούς, ενώ η προμήθεια των σπόρων γίνεται από το Άγιον Όρος, τον Όλυμπο ή το Περτούλι.
Η ελατοπαραγωγή της Χαλκιδικής κατέχει σήμερα την πρώτη θέση, καλύπτοντας το 50% της εγχώριας κατανάλωσης. Χάρη στη βοήθεια που προσφέρουν οι μελετητές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τμήμα του οποίου εδρεύει στην κορυφή του Χολομώντα, η καλλιέργεια των ελάτων γίνεται με σύγχρονες και συστηματικές μεθόδους, για την παραγωγή νέων ανθεκτικότερων ποικιλιών και γρηγορότερης ανάπτυξης.
«Είμαστε ικανοποιημένοι, γιατί ο κόσμος προτιμά πλέον να στολίσει φυσικό έλατο. Οι τιμές είναι ίδιες με πέρυσι και ένα μεσαίο έλατο κοστίζει 30 με 50 ευρώ», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελατοπαραγωγών του Ταξιάρχη, Νίκος Παπακωνσταντίνου.
Ο συνολικός ετήσιος τζίρος των Ταξιαρχιωτών από τις πωλήσεις των ελάτων ανέρχεται περίπου στα 750.000 ευρώ. Στις άμεσες προτεραιότητες των Συνεταιρισμών Ελατοπαραγωγών Χαλκιδικής και των λοιπών αρμόδιων φορέων εντάσσεται η εξεύρεση τρόπων μείωσης των εξόδων που επιβαρύνουν την τιμή πώλησης των ελάτων, αλλά και η αναζήτηση νέων αγορών, τόσο του εσωτερικού, όσο και του εξωτερικού.
www.gnomihalkidikis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου