Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2011

Στο Ουισκόνσιν σε ηλικία 85 ετών πέθανε η κόρη του Στάλιν

Η Σβετλάνα Στάλιν, μοναχοκόρη του ηγέτη της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης, πέθανε σε ηλικία 85 ετών σε οίκο ευγηρίας στο Ουισκόνσιν των ΗΠΑ.

Η κόρη του Στάλιν επίσης γνωστή με το όνομα Λάνα Πίτερς ήταν το τελευταίο εν ζώη από τα παιδιά του «πατερούλη» της Σοβ. Ένωσης και αναγκάστηκε να αλλάξει πολλές φορές το όνομα της προκειμένου να σβήσει τα ίχνη της.
Μετά το 1953 που πέθανε ο πατέρας της πήρε το επώνυμο της μητέρας της και
ονομαζόταν Σβετλάνα Αλιλούγεβα. Κατάφερε να διαφύγει από την Σοβ. Ένωση το 1967 με την δικαιολογία ότι μετέφερε στην Ινδία την τέφρα του Ινδού συντρόφου της και από εκεί κατέφυγε στις ΗΠΑ όπου ζήτησε πολιτικό άσυλο.
Αποκύρηξε τον κομουνισμό και τον πατέρα της και προσπάθησε να ξαναστήσει τη ζωή της στις ΗΠΑ όπου είχε βρεί καταφύγιο. Δημοσίευσε τα απομνημονεύματα της το 1967 με τίτλο «Είκοσι Επιστολές σε έναν Φίλο» και το 1970 παντρεύτηκε τον αρχιτέκτονα Γουίλιαμ Γουέλσι Πίτερς.
Η ίδια έχει πει: «Όπου και αν πήγαινα, εδώ, στην Ελβετία, στην Ινδία, οπουδήποτε, στην Αυστραλία, σε ένα νησί, ήμουν πάντοτε αιχμάλωτη του ονόματος του πατέρα μου» και για τον Στάλιν έχει δηλώσει: «Ήταν ένας απλός άνθρωπος. Ένας αγροίκος, πολύ σκληρός . Ήταν πολύ απλός μαζί μας. Με αγαπούσε και ήθελε να γίνω μια καλά καταρτισμένη μαρξίστρια».
Η φράση όμως της Σβετλάνα Στάλιν που έχει κάνει περισσότερη εντύπωση είναι όταν είπε: «Ο κόσμος λέει «η κόρη του Στάλιν, η κόρη του Στάλιν», εννοώντας ότι υποτίθεται ότι θα κυκλοφορώ με ένα τουφέκι, πυροβολώντας τους Αμερικανούς.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου