Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Οι δεσμεύσεις της Ελλάδας για τη νέα διάσωση


 Το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής για την περίοδο 2011-2015, δηλαδή επί της ουσίας τις νέες δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η Ελλάδα έναντι της ΕΕ και του ΔΝΤ, ώστε να λάβει νέα δάνεια διάσωσης, παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Οπως παραδέχτηκε, ο κ. Παπακωνσταντίνου -χωρίς πάντως να χρησιμοποιήσει τη λέξη «Μνημόνιο»- το Μεσοπρόθεσμο
αποτελεί την προϋπόθεση για να δοθεί η νέα βοήθεια προς την Ελλάδα. Και ως αποτέλεσμα να δοθεί και η 5η δόση των αρχικών δανείων διάσωσης από το ΔΝΤ, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος χρεοκοπίας τον Ιούλιο.
Παράλληλα, ο Υπουργός, υποστήριξε ότι χωρίς τις νέες παρεμβάσεις της κυβέρνησης, «το χρέος θα πήγαινε στο 200%» του ΑΕΠ και τόνισε την ανάγκη εθνικής συνεννόησης για να προχωρήσουν οι αλλαγές στην Οικονομία, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, που κατατέθηκε στη Βουλή μετά την έγκρισή του από το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.
Το Πρόγραμμα, αναμένεται να ψηφισθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου είναι προγραμματισμένο να ψηφισθεί και ο βασικός εφαρμοστικός του νόμος.
Ειδικότερα, κατά την εισαγωγή του, ο κ. Παπακωνσταντίνου αναγνώρισε ότι δεν υπάρχουν ανώδυνες παρεμβάσεις και δεσμεύθηκε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει τη δύσκολη προσαρμογή.
Τόνισε ακόμη ότι παρά τα όσα λέγονται, το Μεσοπρόθεσμο βασίζεται κυρίως στην περιστολή του κράτους και τη μείωση των δαπανών και λιγότερο στην αύξηση των εσόδων.
Το σχέδιο, πρόσθεσε, προβλέπει συγκεκριμένες παρεμβάσεις σε μια περίοδο πενταετίας, κάτι που, όπως είπε, είναι πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, αφού για πρώτη φορά η χώρα αποκτά έναν πολυετή προϋπολογισμό.
Αναφερόμενος στα αίτια που κατέστησαν αναγκαία την κατάρτισή του σημείωσε ότι ένας από τους βασικούς λόγους είναι η χειρότερη αφετηρία της Οικονομίας. «Με ένα έλλειμμα της τάξης του 10,5% πρέπει να καλύψουμε άλλη μια μονάδα, έχουμε άρα να καλύψουμε μεγαλύτερη απόσταση», εξήγησε.
Η ύφεση, είπε ακόμη, το 2010 ήταν «χειρότερη από αυτή που περιμέναμε», κάτι που, όπως διευκρίνισε, συνεπάγεται μικρότερα έσοδα, μεγαλύτερη ανεργία και περισσότερα επιδόματα. Παραδέχθηκε, πάντως, ότι υπήρξαν και αστοχίες, μέτρα που δεν απέδωσαν όσο θα ήθελε η κυβέρνηση και μέτρα που ήλπιζε να μπορέσει να χρησιμοποιήσει για τη μείωση του ελλείμματος, αλλά δεν της το επέτρεψαν οι κανόνες της Eurostat.
Εσπευσε ωστόσο να απαντήσει σε όσους «θέλουν να παραβλέπουν τη σοβαρότητα της προσπάθειας της κυβέρνησης», σχολιάζοντας ότι «αν το 2009 η ΝΔ έκανε αυτό που κάνουμε σήμερα, να πάρει διορθωτικά μέτρα στο μέσο του χρόνου, τότε ίσως η χώρα να μη βρισκόταν εκεί που βρίσκεται».
Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, οι βασικότερες παρεμβάσεις που προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο, είναι οι εξής:
Εξορθολογισμός της μισθολογικής δαπάνης του Δημοσίου. Μειώσεις λειτουργικών δαπανών (σ.σ. τα επόμενα πέντε χρόνια ο δημόσιος τομέας θα συρρικνωθεί κατά 20%, δηλαδή κατά 150.000 άτομα). Καταργήσεις-συγχωνεύσεις φορέων και μείωση επιχορηγήσεων (σ.σ. Θα υπάρξει μια μορφή εργασιακής εφεδρείας ή απομάκρυνση από το Δημόσιο μετά από αξιολόγηση μέσω ΑΣΕΠ για τους υπαλλήλους).
Εξοικονόμηση δαπανών στον τομέα της Υγείας. Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης. Εξορθολογισμός κοινωνικών δαπανών. Βελτίωση των εσόδων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης και καταπολέμηση της εισφοροδιαφυγής. Ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης. Βελτίωση των αποτελεσμάτων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Εξορθολογισμός της δαπάνης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
Αναπόσπαστο κομμάτι του Μεσοπρόθεσμου χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών και το Πρόγραμμα Αποκρατικοποιήσεων και αναφέρθηκε στη σύσταση του Ταμείου Δημόσιας Περιουσίας.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου σημείωσε μεταξύ άλλων και τα εξής: Η έκτακτη εισφορά, «εισφορά αλληλεγγύης», 1% ως 4%, θα ισχύει για όλη τη διάρκεια του προγράμματος, δηλαδή ώς το 2015. Ερχεται σημαντική αύξηση τεκμηρίων για τους επιτηδευματίες και συνολικά. Αναστέλλεται η αύξηση των αντικειμενικών αξιών για εφέτος. Επέκταση της αναστολής του «πόθεν έσχες» και πέραν της πρώτης κατοικίας για δυο-τρία χρόνια. «Πόθεν έσχες» για όλα τα κεφάλαια που έφυγαν στο εξωτερικό. Αρση του τραπεζικού απορρήτου για πολιτικούς, Υπουργούς και γιατρούς του ΕΣΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου