Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Κυριακή 12 Ιουνίου 2011

Μέτρα για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης


Τέλος στο μέτρο της προσωποκράτησης για εμπορικές απαιτήσεις τίθεται με το νομοσχέδιο για την επιτάχυνση της πολιτικής δίκης που κατατέθηκε στη Βουλή από τον υπουργό Δικαιοσύνης, Χάρη Καστανίδη.
 Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η προσωπική κράτηση μέχρι ένα έτος καταργείται ως μέσο για την αναγκαστική εκτέλεση απόφασης στις εμπορικές απαιτήσεις. Το μέτρο αυτό, που
καθιερώθηκε με νομοθετικό διάταγμα του 1971 «υπό την πίεση του εμπορικού κόσμου», αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα αντισυνταγματικότητας, αλλά δεν καταργήθηκε, όπως επισημαίνεται στην αιτιολογική έκθεση.

Ύστερα όμως από την απόφαση που έλαβε το 2010 το Ανώτατο Ειδικό Δικαστήριο, σύμφωνα και με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ότι η προσωποκράτηση για χρέη προς το Δημόσιο αντίκειται σε άρθρα του Συντάγματος, αλλά και την άποψη από το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα» ότι «κανείς δεν φυλακίζεται αποκλειστικά λόγω της αδυναμίας του να εκπληρώσει συμβατική υποχρέωση», ήταν αδύνατη η διατήρηση του συγκεκριμένου μέτρου. Σύμφωνα, πάντως, με το νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, δεν θίγεται η ρύθμιση για την προσωποκράτηση, όταν πρόκειται για απαιτήσεις από αδικοπραξίες, η οποία δεν έχει αμφισβητηθεί ως προς τη συνταγματικότητά της, όπως σημειώνει η αιτιολογική έκθεση.

Ωστόσο, δεν διατάσσεται προσωπική κράτηση για απαίτηση δικαστικών εξόδων που επιδικάστηκαν από πολιτικό δικαστήριο ή για απαίτηση μικρότερη από τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, εκτός αν προέρχεται από πιστωτικό τίτλο.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου