Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 16 Ιουνίου 2011

Αλλάζουν στάση Ευρωπαίοι και ΔΝΤ


«ΑΠΕ»). Στον απόηχο των τελευταίων πολιτικών και κοινωνικών εξελίξεων στην Ελλάδα, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και το ΔΝΤ, έστω και καθυστερημένα, φέρονται να αλλάζουν στάση και να συναινούν σε εκταμίευση της 5ης δόσης των αρχικών δανείων, προς αποφυγή μίας χρεοκοπίας που θα είχε καταστροφικές συνέπειες στην ευρωζώνη, ήδη από τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομικών, Ολι Ρεν -κληθείς να απαντήσει σε σχεδόν 30 ερωτήσεις
δημοσιογράφων σχετικά- το Eurοgroup την Κυριακή αναμένεται να αποφασίσει ότι η Ελλάδα θα λάβει κανονικά τον Ιούλιο την επόμενη δόση των 12 δισ. ευρώ από το αρχικό δάνειο της ΕΕ και του ΔΝΤ.
Ο κ. Αλταφάζ, επί της ουσίας επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που επικαλούνταν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία και έγκυρες εφημερίδες, όπως η «ΝΥΤ» ότι το ΔΝΤ, είναι διατεθειμένο να καταβάλει τα χρήματα που του αναλογούν στην αρχική διάσωση της Ελλάδας, χωρίς προηγουμένως η ΕΕ να καταλήξει σε συμφωνία για τη νέα διάσωση.
Ετσι, δίνεται μία «ανάσα» στην ελληνική οικονομία και στην κυβέρνηση που θα προκύψει από τον ανασχηματισμό. Παράλληλα, οι Ευρωπαίοι θα έχουν χρόνο να προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το «χάσμα» μεταξύ Γερμανίας και ΕΚΤ για τη συμμετοχή ή όχι των ιδιωτών επενδυτών σε νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.
Για να γίνει όμως τελικά η εκταμίευση της 5ης δόσης, το Eurogroup σε πρώτη φάση την Κυριακή ή τη Δευτέρα, θα πρέπει να καταλήξει τουλάχιστον σε μία δήλωση συμπαράστασης στη χώρα. Η δήλωση αυτή, έγραψε η «ΝΥΤ», μπορεί να είναι αρκετή, ακόμη και αν δεν δοθούν νέα δάνεια, ώστε το ΔΝΤ παρακάμπτοντας το Καταστατικό του- να εκταμιεύσει την 5η δόση.
Το γιατί το ΔΝΤ θα παρακάμψει το Καταστατικό του, καταδεικνύει η ανησυχία που έχει προκαλέσει η κατάσταση στην Ελλάδα στις αγορές, αλλά και η προειδοποίηση Ομπάμα, πρόσφατα, για τις συνέπειες ενδεχόμενης χρεοκοπίας στην ευρωζώνη παγκοσμίως.
«Η κατάσταση είναι σαφής: αν υπάρξει μια ισχυρή δέσμευση από τους Ευρωπαίους πως θα κάνουν ό,τι χρειάζεται για να στηρίξουν την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα πληρώσει τα χρήματα. Και μπορώ να σας πω ότι θα υπάρξει μια τέτοια δέσμευση», δήλωσε στο «Reuters» ανώτερος αξιωματούχος της ευρωζώνης, χωρίς να κατονομάζεται.
Σύμφωνα δε με άλλη πηγή της «FT», η γερμανική κυβέρνηση «υπαναχωρεί μερικώς» όσον αφορά στη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών και επιδιώκει πλέον μία επί της αρχής συμφωνία στο βασικό πλαίσιο της νέας διάσωσης.
Η συμφωνία θα αρκεί για την εκταμίευση της δόσης, επισήμανε η πηγή, διευκρινίζοντας ότι στο «βασικό πλαίσιο» θα συμπεριλαμβάνονται επικαιροποιημένα στοιχεία για το ύψος της χρηματοδότησης και οι τρόποι κάλυψής της. Ανάμεσα σε αυτά και η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα, όχι όμως πλήρως εξειδικευμένη, αλλά ως βασικός άξονας. «Αυτά όλα πρέπει να γίνουν, δεν έχουμε φτάσει μέχρι εκεί, αλλά προχωράμε», ανέφερε η πηγή.
Ο κ. Ρεν, επιβεβαίωσε επίσης τα παραπάνω, με ανακοίνωσή του στην οποία υπογράμμισε ότι το Eurogroup θα συζητήσει το περιεχόμενο, τους όρους και το χαρακτήρα της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα. Οι οριστικές αποφάσεις επί αυτού, αναβάλλονται πάντως για το επόμενο Eurogroup, στις 11 Ιουλίου.
Επισήμανε ότι επρόκειτο για μια δύσκολη διαδικασία, τόνισε όμως ότι με αυτή τη διπλή προσέγγιση, σε συνεργασία με το ΔΝΤ, μπορεί να αποφευχθεί «το σενάριο του ατυχήματος».
Αυτό σημαίνει ότι η χρηματοδότηση του ελληνικού χρέους μπορεί να διασφαλιστεί έως το Σεπτέμβριο, ενώ οι αποφάσεις για τη μετά Σεπτέμβριο εποχή θα ληφθούν τον Ιούλιο, πρόσθεσε και κάλεσε τους Υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καταλήξουν σε «υπεύθυνη συμφωνία».
Βέβαια, υπογράμμισε, μεγάλο μερίδιο ευθύνης «πέφτει στις πλάτες των ελληνικών αρχών και όλων των Ελλήνων πολιτικών αρχηγών». Διευκρίνισε δε ότι αναμένει από την ελληνική Βουλή να εγκρίνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, όπως συμφωνήθηκε, έως το τέλος Ιουνίου.
Και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος δεν είχε τοποθετηθεί σχετικά τις προηγούμενες μέρες, απεύθυνε χθες έκκληση στις ευρωπαϊκές χώρες να επιδείξουν το αναγκαίο αίσθημα ευθύνης και συμβιβαστικότητας προκειμένου να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα.
Μία μέρα πριν την προγραμματισμένη για σήμερα συνάντησή του με την Γερμανίδα καγκελάριο, Αγγελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, δήλωσε: «Οφείλουμε να υπερασπιστούμε το κοινό μας νόμισμα και να υπερασπιστούμε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων, αναπτύχθηκε ένας δημόσιος διάλογος επί των τρόπων, αλλά όχι επί της αρχής, υποστήριξης της Ελλάδας. Ο διάλογος αυτός δεν είναι αθέμιτος και κατανοώ ότι κάθε ένα από τα κράτη μας, κάθε ένας από τους θεσμούς μας θέλει να προβάλλει την άποψή του. Αυτό που χρειαζόμαστε περισσότερο σήμερα είναι ενότητα. Εχουμε ανάγκη να απομακρυνθούμε από αυτές τις εθνικές φιλονικίες και να ανακτήσουμε το αίσθημα του κοινού μας πεπρωμένου(...). Είναι χρέος μας προς όλους να πράξουμε τα πάντα για να υπερασπισθούμε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου