Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 14 Ιουνίου 2011

Στα πρόθυρα χρεοκοπίας αξιολογούν ότι βρίσκεται η Ελλάδα


. Σε τριπλή υποβάθμιση της Ελλάδας, στην κατηγορία «CCC» από «Β» -διατηρώντας την προοπτική του μακροπρόθεσμου χρέους αρνητική- προχώρησε το βράδυ της Δευτέρας ο Standard & Poor’s, καταδεικνύοντας την πεποίθηση των αγορών ότι η χώρα θα αναγκαστεί τελικά να κηρύξει στάση πληρωμών.
Η βαθμολογία «CCC», είναι η χαμηλότερη, μεταξύ 126 χωρών τις οποίες αξιολογεί ο S&P σε όλο τον Κόσμο. Γι’ αυτό και χθες, στον απόηχο της υποβάθμισης, η οποία είναι η δεύτερη μέσα στον Ιούνιο (σ.σ. ο Moody’s υποβάθμισε τη χώρα στις αρχές του μήνα επίσης κατά 3 βαθμίδες, από «Β1» σε «Caa1»), το επιτόκιο δανεισμού της Ελλάδας
και το κόστος ασφάλισης των ελληνικών ομολόγων ανήλθαν σε νέα επίπεδα ρεκόρ.
Πιο «ψύχραιμες» αποδείχθηκαν οι χρηματιστηριακές αγορές, με τους επενδυτές να ελπίζουν πως Βερολίνο και ΕΚΤ θα καταλήξουν σε συμφωνία για τη νέα διάσωση. Στο επίκεντρο της προσοχής παραμένουν ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες, που έχοντας κρατικά ομόλογα στο χαρτοφυλάκιό τους, θεωρούνται «αδύναμος κρίκος», καθώς ο ιδιωτικός τομέας θα κληθεί να επωμιστεί το «βάρος» μίας νέας παροχής βοήθειας.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην υποβάθμιση από τον S&P -η οποία προκάλεσε την αντίδραση του Υπουργείου Οικονομικών- έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία για την Ελλάδα, όπως επισήμανε η «ΝΥΤ».
Η κυβέρνηση, προσπαθεί να πείσει τη Βουλή να ψηφίσει τα νέα μέτρα λιτότητας, ενώ η Γερμανία, προωθεί τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα σε οποιαδήποτε νέα βοήθεια, ώστε να αποφύγει η χώρα τη χρεοκοπία, ακόμη και τον Ιούλιο, αν το ΔΝΤ δεν εκταμιεύσει την 5η δόση των αρχικών δανείων.
Ο S&P, ανακοίνωσε ωστόσο πως υποβάθμισε την Ελλάδα, καθώς (σ.σ. βάσει της πρότασης της Γερμανίας για 7ετούς επιμήκυνσης αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων) έχει αυξημένες πιθανότητες να αναδιαρθρώσει το χρέος της με τρόπο που οι οίκοι αξιολόγησης θα θεωρούσαν χρεοκοπία.
Προανήγγειλε άλλωστε ότι θα υποβαθμίσει περαιτέρω τη χώρα στην κατηγορία «SD» (επιλεκτική χρεοκοπία) στην περίπτωση που προχωρήσει τελικά σε αναδιάρθρωση χρέους ή κάποιου είδους επιμήκυνση, που συνιστούν πτώχευση με βάση τα κριτήριά της.
Ακόμη, ο οίκος τόνισε πως οι κίνδυνοι εφαρμογής του οικονομικού προγράμματος της τρόικας είναι μεγάλοι, δεδομένων και των πολιτικών διαφωνιών στο εσωτερικό της Ελλάδας.
Χαρακτηριστικό είναι εξάλλου πως η κατάταξη «CCC», η οποία είναι μία μόλις βαθμίδα πριν από αυτή χρεοκοπημένης χώρας: ΑΑΑ, ΑΑ+, ΑΑ, ΑΑ- (υψηλή επενδυτική κατηγορία), Α-1, Α- (μέση επενδυτική κατηγορία), ΒΒΒ+, ΒΒΒ, ΒΒΒ- (χαμηλή επενδυτική κατηγορία), ΒΒ+, ΒΒ, ΒΒ- (μη επενδυτική κατηγορία), Β+, Β, Β- (υψηλού ρίσκου), CCC+, CCC (με ρίσκο χρεοκοπίας), CCC-, CC, C (σε χρεοκοπία με ελάχιστες προοπτικές ανάπτυξης), D (χρεοκοπία).
Η νέα υποβάθμιση ανέφερε ο οίκος «αντανακλά την άποψή μας ότι υπάρχει σημαντικά υψηλότερη πιθανότητα μίας ή περισσότερων χρεοκοπιών, όπως ορίζεται από τα κριτήριά μας για πλήρη και έγκαιρη αποπληρωμή, σε σχέση με τις προσπάθειες των πιστωτών να καλύψουν το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας».
Επιπλέον εκτιμά ότι σε περίπτωση πτώχευσης το «κούρεμα» (haircut) του χρέους θα κινηθεί μεταξύ 50 και 70%. Πρόβλεψη που είχε επαναλάβει και στην υποβάθμιση της μακροπρόθεσμης πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας σε «B» από «ΒΒ-» στις 9 Μαΐου.
Σύμφωνα με τον S&P, η πιθανότητα πτώχευσης παραμένει υψηλή παρά τις προσπάθειες που γίνονται για να καλυφθεί το κενό χρηματοδότησης που αντιμετωπίζει η χώρα, δεδομένης της αδυναμίας της να βγει στις αγορές το 2012 ή ακόμα περισσότερο. Εκτιμάται δε ότι η Ελλάδα έχει κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 95 δισ. ευρώ έως και το 2013 και επιπλέον 58 δισ. ευρώ το 2014, προκειμένου να καλύψει τις λήξεις ομολόγων.
«Ενώ πιστεύουμε ότι οι επίσημοι πιστωτές της Ευρωζώνης είναι πιθανόν να παρέχουν επιπλέον βοήθεια στην Ελλάδα για την βοηθήσουν να κλείσει το χρηματοοικονομικό κενό, βασιζόμενοι σε πρόσφατες δηλώσεις που έγιναν από την γερμανική κυβέρνηση ενόψει και του Eurogroup στις 20 Ιουνίου του 2011 , πιστεύουμε ότι μερικοί πιστωτές θα δουν την αναδιάρθρωση του χρέους ως υποχρεωτική κατάσταση σε μια επιπλέον χρηματοδότηση», εξήγησε ο S&P, που διατήρησε την προοπτική της Ελλάδας, αρνητική, σαν ένδειξη ότι μια ακόμα υποβάθμιση είναι πιθανή τους επόμενους 12 με 18 μήνες.
Απάντηση Υπ. Οικονομικών
Η απόφαση υποβάθμισης του S&P γίνεται «εν μέσω έντονων φημολογιών και δηλώσεων» για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους, επισήμανε σε ανακοίνωσή του υπουργείο Οικονομικών, προσθέτοντας:
«Παραβλέπει τις έντονες διαβουλεύσεις εντός της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ για την εύρεση μιας βιώσιμης λύσης, που επιτρέπει τη συνεχιζόμενη χρηματοδότηση της χώρας μας και την κάλυψη των δανειακών της αναγκών τα επόμενα χρόνια».
«Η απόφαση επίσης παραβλέπει τις κινήσεις της Κυβέρνησης, ώστε να αποφευχθούν οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τις συμβατικές υποχρεώσεις της Ελλάδας, καθώς και την βούληση όλων των Ελλήνων να σχεδιάζουμε το μέλλον μας μέσα στην Ευρωζώνη», υπογράμμισε ακόμη το ΥΠΟΙΚ, επικαλούμενο τη νέα προσπάθεια δημοσιονομικής προσαρμογής που καταβάλλεται μέσω του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου.
Κίνηση αγορών
Ανοδικά κινήθηκε χθες το ευρώ έναντι του δολαρίου, παρά την υποβάθμιση της Ελλάδας, με τους επενδυτές να ελπίζουν σε νέα διάσωση της χώρας. Το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,4480 δολ. από το επίπεδο των 1,4413 δολ. που έκλεισε τη Δευτέρα στην αγορά της Νέας Υόρκης.
Οσον αφορά στα Χρηματιστήρια, στην Αθήνα ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.266,93 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,16%. Την ώρα που ο «Ε.Κ.» όδευε στο πιεστήριο, στον απόηχο θετικών στοιχείων για την αμερικανική Οικονομία, ο Dow Jones είχε κέρδη 1,16% στις 12.091 μονάδες, ο Nasdaq ενισχυόταν 1,53% και ο S&P500 άνοδο 1,35%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε στο +0,51%, στο Παρίσι, ο CAC 40 ενισχύθηκε 1,50% και στη Φρανκφούρτη, ο DAX κέρδισε 1,69%.
Ωστόσο, το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων πάντως διευρύνθηκε περαιτέρω σε επίπεδα ρεκόρ στο 14,50% με την απόδοση να διαμορφώνεται στο 17,53% έναντι 3,03% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου. Για τα 2ετή ελληνικά ομόλογα το επιτόκιο έφτασε στο 25,4%, το οποίο είναι κατά 23,8% υψηλότερο από αυτό των αντίστοιχων γερμανικών.
Παράλληλα, νέο ρεκόρ κατέγραψε το κόστος ασφάλισης έναντι χρεοκοπίας της Ελλάδας καθώς τα πενταετή CDS βρίσκονταν στις 1.685 μ.β.
Τέλος, χθες, η τιμή του χρυσού κινήθηκε ελαφρώς ανοδικά στα 1.523 δολ. η ουγγιά, ενώ το πετρέλαιο βρισκόταν κάτω από τα 100 δολ/ το βαρέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου