Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Κρητική ασπιρίνη από ελαιόλαδο και βότανα

Φάρμακο για την αντιμετώπιση της γρίπης, με την αξιοποίηση τοπικών βοτάνων της Κρήτης, παρασκευάζεται στο νησί και αναμένεται να κυκλοφορήσει στην αγορά ετνός του 2012.

Πρόκειται για ένα φυσικό βιολογικό προϊόν που αποτελείται από τρία κρητικά βότανα, τα συστατικά του οποίου οι «δημιουργοί» του διατηρούν ως επτασφράγιστο μυστικό. Η κρητική… ασπιρίνη αποτελεί παγκόσμια πατέντα με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, το οποίο κατατέθηκε στον αρμόδιο οργανισμό του Λονδίνου πριν από ένα χρόνο, εξήγησε ο Νικόλαος Μπιρλιράκης. Οι δε προσπάθειες της Ε.Α.Σ Ρεθύμνου πάνω στα κρητικά βότανα ξεκίνησαν πριν από δύο χρόνια, στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος ανάπτυξης της «μικρής» γεωργίας. Η αρχή έγινε με την εντατικοποίηση της καλλιέργειας του κίτρου, το οποίο εξάγεται στο εξωτερικό.

Μέσω της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών του Ρεθύμνου, τα τρία κρητικά βότανα θα διατεθούν στην φαρμακευτική βιομηχανία Gallenica, αφού πρώτα δοθεί άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στο 2012. Από τη στιγμή που ο Ε.Ο.Φ. θα δώσει την έγκριση, το εν λόγω σκεύασμα αναμένεται να πιστοποιηθεί και από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές και αμερικανικές αρχές.

Η «σύλληψη» της ιδέας για τη δημιουργία της κρητικής «ασπιρίνης» έγινε πριν από δώδεκα χρόνια, όταν μία ομάδα ερευνητών του Πανεπιστημίου Κρήτης αποτελούμενη από τους καθηγητές Ιατρικής Ηλία Καστανά και Χρήστο Λιονή και τον καθηγητή Βιολογίας Στέργιο Πυρίντσο, αποφάσισε να εστιάσει το αντικείμενο μελέτης της στις φαρμακευτικές ιδιότητες των κρητικών βοτάνων. Οι ερευνητές, ακολουθώντας τα «ίχνη» λαϊκών παραδόσεων οι οποίες μαρτυρούσαν πως τα εν λόγω συστατικά χρησιμοποιούνταν από γενιές και γενιές ως αφέψημα κατά της γρίπης, εστίασαν στην επιστημονική παρατήρηση των κατοίκων της νότιας Κρήτης. Οι καθηγητές διαπίστωσαν του λόγου το αληθές: η έρευνα ανέδειξε ότι ο οργανισμός των κατοίκων της νοτίου Κρήτης που κατανάλωναν το «κοκτέιλ» βοτάνων παρουσίαζε ισχυρή αντίσταση στα κρυολογήματα και τις λοιμώξεις.

Οι έρευνες που έχουν δημοσιευθεί στο επιστημονικό περιοδικό «Lancet» έδειξαν ότι πολλά κρητικά φυτά όπως είναι το φασκόμηλο, το θυμάρι, η ματζουράνα, το δίκταμο και άλλα, έχουν σοβαρή αντιοξειδωτική δράση ισοδύναμη με αυτή του πράσινου τσαγιού. Ακολούθησαν νέες έρευνες με σημαντικά αποτελέσματα και με την αξιοποίηση τοπικών καλλιεργειών.

Το Σεπτέμβριο του 2011 οι μελέτες θα «μεταφερθούν» από το εργαστήριο στην κλινική πράξη, για να διαπιστωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου.

Η τιμή του φαρμάκου, σύμφωνα με τον όρο που έχει βάλει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου, δεν πρόκειται να ξεπεράσει το 1 ευρώ ενώ ενδέχεται η παρασκευή του φαρμάκου να αυξήσει τα εισοδήματα των ελαιοπαραγωγών. Η κρητική «πατέντα» προστατεύει από τις λοιμώξεις του αναπνευστικού, ανακουφίζει από το κρυολόγημα, καταπολεμά την κοινή γρίπη, ρίχνει τον πυρετό και έχει αναλγητικές ιδιότητες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου