Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 29 Απριλίου 2011

Η ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας κάνει την διαφορά


Την πολύπλευρη δραστηριότητα της ΕΑΣ Ηλείας - Ολυμπίας παρουσίασε με συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ ο πρόεδρος της οργάνωσης, κ. Γεράσιμος Καλιμώρος.
Κύριε Καλλιμώρο, ποιες επιχειρηματικές δραστηριότητες ανέπτυξε την τελευταία πενταετία η ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας;
Κατ’ αρχήν οριοθετήσαμε και οργανώσαμε τους 3 βασικούς πυλώνες της επιχειρηματικής μας δραστηριότητας. Τα αγροεφόδια, τα αγροδιατροφικά προϊόντα και την παροχή υπηρεσιών προς τα μέλη μας. Συγκεκριμένα, προχωρήσαμε στον εκσυχρονισμό των Βιομηχανικών μας εγκαταστάσεων και στην πλήρη καθετοποίηση της παραγωγής μας, στη δημιουργία καταστημάτων λιανικής πώλησης αγροδιατροφικών προϊόντων και στην ενίσχυση του δικτύου πωλήσεων των αγροεφοδίων.



Επίσης βελτιώσαμε την οργάνωση των υπηρεσιών μας όπως το ΟΣΔΕ, τη συλλογή τιμολογίων για την επιστροφή ΦΠΑ, την ένταξη σε ευρωπαϊκά προγράμματα για την ανάπτυξη των καλλιεργειών, τη υποστήριξη για τη χρήση φωτοβολταϊκών σε αγρότες.



Τέλος και πιο σημαντικό, η παρέμβαση στην εμπορία των αγροτικών μας προϊόντων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Κορινθιακή Σταφίδα Ηλείας. Προϊόν με 90% εξαγώγιμο προσανατολισμό.



Με παρέμβαση στη τιμή μέσω της ΣΚΟΣ, τα τελευταία χρόνια είναι το μοναδικό προϊόν οπού έχει συνεχή αύξηση η τιμή παραγωγού. Από τότε που αναλάβαμε τα ηνία της Ένωσης, προσπαθήσαμε με σταθερά βήματα αφενός την ανασυγκρότηση της Οργάνωσης και αφετέρου τη δημιουργία της ως μοχλού ανάπτυξης για όλη την περιοχή. Μετά από 5 χρόνια στο τιμόνι της Οργάνωσης, πιστεύω ότι παρ' όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε τόσο ως Ένωση όσο και ως Νομός, κινούμαστε προς στη σωστή κατεύθυνση.



Ποια πολιτική έχετε ακολουθήσει στο τομέα των αγροεφοδίων ο οποίος όπως είπατε αποτελεί έναν από τους πυλώνες της επιχειρηματικής σας δραστηριότητας;



Τα αγροεφοδια όπως και οι ζωοτροφές αποτελούν για το Συνεταιρισμό αλλά και για τον αγρότη που είναι μέλος μας ένα σημαντικό κομμάτι της αγροτικής του δραστηριότητας. Έχουμε οργανώσει ένα πλήρες δίκτυο πωλήσεων σε όλη την περιφέρεια της ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας με 4 υποκαταστήματα αγροεφοδίων και 3 αποθηκευτικά κέντρα στα ορεινά της Ηλείας.



Τα ξηραντήρια καλαμποκιού στο Επιτάλιο κατασκευάζουν και τροφοδοτούν με ζωοτροφές όλα τα παραπάνω. Επιπλέον με το νέο κατάστημα ζωοτροφών, κτηνιατρικών φαρμάκων και υπηρεσιών που δημιουργούμε στον Πύργο, σε συνάρτηση με την εμπορική και τιμολογιακή πολιτική που ακολουθούμε, είμαστε δίπλα στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής του διαδικασίας.



Αναφέρατε τη σταφίδα, σε ποια άλλα αγροδιατροφικά προϊόντα έχετε επενδύσει ως Συνεταιρισμός;



Το μέλλον της χώρα μας είναι τα τυποποιημένα αγροδιατροφικά προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας. Εμείς αυτό το ξέρουμε και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε τόσο στη Κορινθιακή Σταφίδα Ηλείας, όσο και στο Κρασί και το ελαιόλαδο.



Το Εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο, για εμάς αλλά και για τη Χώρα γενικότερα είναι ένα από τα προϊόντα που έχει τη δυναμική για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Εμείς έχουμε επενδύσει πάνω στο Ελαιόλαδο, σε τρείς τομείς.



Αρχικά στο επίπεδο του παραγωγού, έχουμε επενδύσει στην εκπαίδευση και στον εξοπλισμό του, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ώστε να χρησιμοποιεί τις πιο σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας και επεξεργασίας του ελαιοκάρπου.



Πρόσφατα μάλιστα πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική εκδρομή στους ελαιώνες της Ανδαλουσίας για αυτόν το σκοπό. Στις Βιομηχανικές μας εγκαταστάσεις, με σύγχρονο ελαιοτριβείο και σε άμεσο χρονικό διάστημα με νέα αυτοματοποιημένη γραμμή παραγωγής και σύστημα Ιχνηλασιμότητας.



Επίσης στον τομέα της εμπορίας, έχουμε 12 διαφορετικού τύπου συσκευασίες τυποποίησης, ακολουθώντας τις τάσεις της αγοράς. Τα πρώτα σημάδια είναι θετικά, έχουμε μπει με καλές προϋποθέσεις στην εγχώρια αγορά και στην τουριστική αγορά αλλά και στις εξαγωγές που είναι το ζητούμενο για εμάς σε χώρες όπως η Γαλλία και η Γερμανία.



Σήμερα ο καταναλωτής είναι σε μεγάλο βαθμό ενημερωμένος και απαιτητικός για το προϊόν που βάζει στο πιάτο του. Ποια είναι η πολιτική της ΕΑΣ να πείσει αυτούς τους καταναλωτές να αγοράσουν τα δικά της προϊόντα;



Η ερώτησή σας έχει να κάνει με την ασφάλεια των τροφίμων και την πιστοποίησή τους. Η ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας πιστοποιεί το σύνολο των προϊόντων της με ISO 22000. Παράλληλα έχουμε αναγνωρίσει ως προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης τη Σταφίδα και το Ελαιόλαδο με την επωνυμία " ΠΓΕ Σταφίδα Ηλείας" και "ΠΓΕ Ολυμπίας" αντίστοιχα δημιουργώντας όλες εκείνες της απαραίτητες προϋποθέσεις για την ποιοτική αναβάθμιση των προϊόντων μας.



Κυρίως για το Ελαιόλαδο, έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα 4500 παραγωγών όπου θα εφαρμόσουν μέσα στο πλαίσιο του Συστήματος Ολοκληρωμένης Διαχείρισης όλους εκείνους τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής που απαιτούνται για την παραγωγή ποιοτικού ελαιολάδου.



Επίσης μέσω του συστήματος Ιχνηλασιμότητας που εγκαθιστά η Ένωση, ο καταναλωτής θα είναι θέση να ελέγξει απ’ όπου κι αν βρίσκεται μέσω on line συστήματος, από πού προέρχεται το ελαιόλαδο που αγόρασε και ποια τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του.







Την τελευταία δεκαετία τα εισαγόμενα προϊόντα διατροφής έχουν κατακλύσει την ελληνική αγορά. Τι έχετε να πείτε για αυτή την κατάσταση και τι προτείνεται;



Ας ξεκινήσουμε από την παραδοχή ότι ως χώρα δεν μπορούμε να κλείσουμε την πόρτα σε κανένα προϊόν που έρχεται από το εξωτερικό. Εκείνο όμως που μπορούμε να κάνουμε είναι ο απαραίτητος και εξονυχιστικός έλεγχος για το τι μπαίνει στη χώρα.



Δεν μπορεί να μπαίνει στη Ελλάδα υποβαθμισμένο και αμφιβόλου ποιότητας προϊόν διατροφής και στη συνέχεια να βαπτίζεται ελληνικό, όπως η πατάτα, το κρασί, τα πορτοκάλια και τα δικά μας προϊόντα να μένουν στο χωράφι ή να έχουν εξευτελιστικές τιμές για τον παραγωγό.



Αυτό δημιουργεί πλήγμα στην οικονομία, χάνονται θέσεις εργασίας και η χώρα μας χάνει το συγκριτικό της πλεονέκτημα, τη βαριά της βιομηχανία, την πρωτογενή παραγωγή. Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Πολιτική βούληση από τη μια για τον έλεγχο των εισαγωγών και την στήριξη του πρωτογενούς τομέα και στροφή των Ελλήνων καταναλωτών προς τα ελληνικά προϊόντα από την άλλη. Στηρίζοντας τα ελληνικά προϊόντα, στηρίζουμε την οικονομία μας, στηρίζουμε την εργασία μας, τρεφόμαστε σωστά και υγιεινά.



Κύριε πρόεδρε, η επένδυση πάνω στα αγροδιατροφικά προϊόντα, όπως μας είπατε περιλαμβάνει και άλλες δράσεις, όπως συμμετοχή σε εκθέσεις, τοποθέτηση προϊόντων στην αγορά;



Κυρίως το δεύτερο. Αυτή τη στιγμή η Ένωση Ηλείας-Ολυμπίας έχει δημιουργήσει μια ευρεία γκάμα αγροδιατροφικών προϊόντων με 51 κωδικούς. Τα παραγόμενα προϊόντα μεταποιούνται, συσκευάζονται και πωλούνται στην εγχώρια και διεθνή αγορά.



Το μέλλον των Συνεταιρισμών έχει να κάνει με την εφαρμογή της θεωρίας από "το χωράφι στο ράφι". Εμείς αυτό το κάνουμε πράξη, τοποθετώντας τα προϊόντα μας στο ράφι "Επιλογή" της νέας πανελλαδικής αλυσίδας super market Ελληνική Διατροφή.



Παράλληλα κάθε χρόνο έχουμε συμμετοχή σε μια μεγάλη έκθεση. Όπως το 2008 στο 2ο Φεστιβάλ Ελαιολάδου όπου αποσπάσαμε το Χάλκινο Βραβείο Γεύσης στο Διαγωνισμό γευσιγνωσίας, το 2009 με συμμετοχή στα ΔΙΟΝΥΣΙΑ στο Ζάππειο Μέγαρο και παρουσίαση των κρασιών μας.



Φέτος το Φεβρουάριο, είχαμε μια πολύ καλή παρουσία στην Διεθνή Έκθεση Τροφίμων & Ποτών στη Θεσσαλονίκη. Μια μεγάλη έκθεση αγροδιατροφικών προϊόντων με 700 συμμετοχές. Η παρουσία μας κρίθηκε επιτυχημένη και τα πρώτα δείγματα πώλησης προϊόντων μας στη Βόρεια Ελλάδα είναι θετικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου