Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Η πολιτική των ΗΠΑ για την παραγωγή βιοκαυσίμων κρατά υψηλή την τιμή καλαμποκιού


Η πολιτική των ΗΠΑ για την παραγωγή βιοκαυσίμων κρατά υψηλή την τιμή καλαμποκιού



Κριτική δέχεται η παραγωγή αιθανόλης στις ΗΠΑ, καθώς οι
τιμές των τροφίμων διεθνώς έχουν αυξηθεί πολύ τους τελευταίους μήνες, ενώ στη χώρα αυτή το 40% της παραγωγής
καλαμποκιού διατίθεται για το συγκεκριμένο καύσιμο. Η πολιτική των ΗΠΑ για την αιθανόλη έχει οδηγήσει σε σταθερή αύξηση της παραγωγής της από καλαμπόκι και αποτελεί, σύμφωνα με εκθέσεις των οικονομολόγων, τον κυριότερο λόγο για την εκτόξευση της τιμής των τροφίμων παγκοσμίως τους τελευταίους μήνες. Όπως υποστηρίζουν η συγκεκριμένη πολιτική των ΗΠΑ θα κρατήσει την τιμή σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι στο παρελθόν.
Στις αρχές Μαρτίου, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ ανέφερε πως οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων αυξάνονται συνεχώς τους τελευταίους 8 μήνες και έχουν φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από το 1990 όταν η υπηρεσία ξεκίνησε να τις παρακολουθεί. Οι τιμές είναι υψηλές λόγω της σταθερής αύξησης στην παγκόσμια ζήτηση, αλλά και των φυσικών καταστροφών που έχουν πλήξει τις καλλιέργειες, ενώ έχουν επηρεαστεί και από τις πρόσφατες κυβερνητικές αποφάσεις.
Η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών περί αιθανόλης έχει αυξήσει την τιμή του καλαμποκιού, η οποία αγγίζει τα 7 δολάρια ανά bushel (σ.σ.: bushel: αμερικανική μονάδα μέτρησης όγκου, αντίστοιχου με 35,24 λίτρα), μία τιμή που παλαιότερα κυμαινόταν σταθερά στα 2 με 3 δολάρια. Η συγκεκριμένη πολιτική -που εφαρμόστηκε στο πλαίσιο πρωτοβουλίας για την ανανεώσιμη ενέργεια- απαιτεί από τους διανομείς καυσίμων να χρησιμοποιούν μία συγκεκριμένη ποσότητα αιθανόλης, η οποία αυξάνεται κάθε χρόνο.
Το 2005, όταν εγκαινιάστηκε αυτή η πολιτική, η παραγωγή αιθανόλης απαιτούσε μόνο το 5% με 10% της συνολικής ζήτησης καλαμποκιού στις ΗΠΑ, λέει ο Φορντ Ραντζ, καθηγητής οικονομικών του Πανεπιστημίου της Μινεσότα. Σήμερα έχει ανέβει περίπου στο 40%. Σε μια ελεύθερη αγορά, εάν η τιμή του καλαμποκιού ανέβει, η ζήτηση θα πέσει, μετριάζοντας την τιμή του. Όμως η κυβερνητική πολιτική απαιτεί την ίδια ποσότητα αιθανόλης, όσο ακριβό και αν είναι το καλαμπόκι. Ο κ. Ραντζ πιστεύει πως οι απαιτούμενες ποσότητες αιθανόλης πρέπει να προσαρμόζονται και να διακυμαίνονται ανάλογα με την τιμή του καλαμποκιού. «Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να παράγουμε αιθανόλη από το καλαμπόκι όταν αυτό είναι φθηνό. Κάτι τέτοιο θα βοηθήσει τους αγρότες, εξασφαλίζοντας τη ζήτηση για το προϊόν τους», λέει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου