Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 28 Απριλίου 2011

Νέοι κοινοτικοί κανόνες στο αγροτικό πετρέλαιο


    

ImageΑυξημένους φορολογικούς συντελεστές για τα καύσιμα προβλέπουν οι προτάσεις που ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα η Κομισιόν. Θετικό πάντως κρίνεται το γεγονός πως
η Κομισιόν προτείνει τη διατήρηση του αγροτικού πετρελαίου και του αγροτικού ρεύματος, όμως η ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση των αγροτών θα συνδέεται με την ενεργειακή τους αποδοτικότητα. Όπως προειδοποιούν οι αγροτικές οργανώσεις, το νέο καθεστώς που προτείνεται να εφαρμοστεί σταδιακά ως το 2023 θα οδηγήσει σε αύξηση του κόστους της αγροτικής παραγωγής.
Γενικά η Κομισιόν προτείνει αλλαγή του τρόπου που υπολογίζονται οι φόροι στα καύσιμα. Συγκεκριμένα οι συντελεστές θα υπολογίζονται όχι βάσει των ποσοτήτων αλλά του ενεργειακού περιεχομένου τους και των εκπομπών άνθρακα. Επίσης προτείνει να υπάρξει ελάχιστη φορολόγηση και για το πετρέλαιο θέρμανσης.
 
Κίνητρα αποδοτικότητας
Όσον αφορά τη γεωργία, η Κομισιόν προτείνει την αναθεώρηση του άρθρου 15 (3) της οδηγίας 2003/96 που επιτρέπει την ευνοϊκή φορολογική αντιμετώπιση της ενέργειας που καταναλώνουν οι αγρότες ως εξής: «Τα κράτη μέλη μπορούν να επιβάλλουν έως και μηδενικό επίπεδο γενικής φορολόγησης στην κατανάλωση ενεργειακών προϊόντων και ηλεκτρισμού που χρησιμοποιούνται για αγροτικές και φυτοκομικές εργασίες καθώς και στην ιχθυοκαλλιέργεια και τη δασοπονία. Οι δικαιούχοι θα υπόκεινται σε ένα καθεστώς που πρέπει να οδηγήσει σε αύξηση της ενεργειακής απόδοσης, η οποία σε γενικές γραμμές θα είναι ισοδύναμη με αυτή που θα επιτυγχανόταν εάν είχαν τηρηθεί οι κανονικοί συντελεστές».
Η τροποποίηση του άρθρου 15(3) κρίνεται αναγκαία από τις Βρυξέλλες, ώστε να εξαλειφθούν οι αντιφάσεις στην αντιμετώπιση των διαφόρων τομέων στην εσωτερική αγορά, «λαμβάνοντας υπόψη ότι η γεωργία είναι ένας από τους σημαντικούς τομείς που σε μεγάλο βαθμό έμειναν έξω από το κοινοτικό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων». Για αυτό και η Κομισιόν προτείνει  τη φορολόγηση των ρύπων της γεωργίας, ευθυγραμμίζοντάς την στο θέμα αυτό με τους κανόνες που εφαρμόζονται στη βιομηχανία.
Οι λεπτομέρειες των προτάσεων θα προκύψουν μετά από μελέτη της κατάστασης. Η Κομισιόν σημειώνει ότι «όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, η Επιτροπή επί του παρόντος ετοιμάζει έκθεση που εξετάζει τον κίνδυνο διαρροής άνθρακα στο συγκεκριμένο τομέα. Όταν ετοιμαστεί η έκθεση, η Επιτροπή θα αναλάβει την κατάλληλη δράση παρακολούθησης για να διασφαλίσει ότι όλοι οι τομείς που είναι ευαίσθητοι στη διαρροή άνθρακα υπόκεινται στην ίδια αντιμετώπιση».
 
Οι πρώτες αντιδράσεις
Οι προτάσεις της Κομισιόν προκάλεσαν την αντίδραση της ευρωπαϊκής αγροτοσυνδικαλιστικής οργάνωσης Copa-Cogeca που φοβάται νέα αύξηση του κόστους των εισροών και απώλεια ανταγωνιστικότητας.  Σε επιστολή του προς τον επίτροπο Γεωργίας Ντατσιάν Τσιόλος, ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης, Πέκα Πέσονεν, σημειώνει: «η εισαγωγή ενός νέου φόρου που θα αντανακλά τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα διαβρώσει ακόμη περισσότερο την ανταγωνιστικότητα και το εισόδημα των Ευρωπαίων γεωργών, αυξάνοντας την ανεργία στις αγροτικές περιοχές. Επίσης θα προκαλέσει τη μετακίνηση των δραστηριοτήτων αυτών σε τρίτες χώρες, όπου οι εκπομπές ρύπων είναι πολύ υψηλότερες και αφορολόγητες.»
Οι αντιδράσεις όμως δεν περιορίζονται στον αγροτικό χώρο. Η Γερμανία, πρώτη κατασκευάστρια αυτοκινήτων στην Ε.Ε, έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις της, όπως και η Βρετανία. Ο επίτροπος φορολογίας Άλγκιρντας Σεμέτα αναγνωρίζει πως η μεταρρύθμιση του φορολογικού καθεστώτος της ενέργειας θα είναι δύσκολη υπόθεση, ελπίζει όμως να πείσει τους 27 χάρη στις μεγάλες μεταβατικές περιόδους που προτείνει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου