Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Αμφιβολίες για τα ενεργειακά ροφήματα


Ανησυχίες για την ασφάλεια των ενεργειακών ροφημάτων που είναι ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ των εφήβων και των νεαρών ενηλίκων εκφράζει ομάδα επιστημόνων από το Κέντρο Επιστημών Υγείας του
Πανεπιστημίου του Τέξας, στο Χιούστον, και το Πανεπιστήμιο του Κουίνσλαντ, στην Αυστραλία, που εξέτασε τι είναι γνωστό και τι δεν είναι γι’ αυτά τα ροφήματα.
Όπως γράφει η εφημερίδα «New York Times», οι ερευνητές ανέλυσαν όλες τις έως τώρα δημοσιευμένες αγγλόφωνες μελέτες επί του θέματος. Η εργασία τους, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings» της Κλινικής Μάγιο, θέτει ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των ενεργειακών ροφημάτων.
Όπως γράφουν, τα ροφήματα αυτά περιέχουν υψηλά επίπεδα καφεΐνης που θα μπορούσαν σε μερικούς ευαίσθητους ανθρώπους να αυξήσουν τον κίνδυνο επικίνδυνων επιδράσεων στην αρτηριακή πίεση, στον καρδιακό ρυθμό και την εγκεφαλική λειτουργία.
Οι συγγραφείς τονίζουν ότι «έχουν αναφερθεί τέσσερις τεκμηριωμένοι σχετιζόμενοι με την καφεΐνη θάνατοι, καθώς και πέντε ξεχωριστά κρούσματα επιληπτικών κρίσεων σχετιζόμενων με την κατανάλωση ενεργειακών ροφημάτων».
Γράφουν επίσης για έναν κατά τα άλλα υγιή 28χρονο ο οποίος έπαθε ανακοπή καρδιάς έπειτα από μία μέρα συμμετοχής σε αγώνα motocross, έναν υγιή 18χρονο ο οποίος πέθανε παίζοντας μπάσκετ όταν ήπιε δύο κουτιά γνωστού ενεργειακού ροφήματος και για τέσσερα κρούσματα μανίας που εκδήλωσαν άτομα που ήταν γνωστό ότι έπασχαν από διπολική διαταραχή.
ΕΦΗΒΟΙ ΚΑΙ ΝΕΑΡΟΙ
«Επειδή έφηβοι και νεαροί ενήλικοι, τόσο αθλητές όσο και μη, καταναλώνουν ενεργειακά ροφήματα με ανησυχητικό ρυθμό, πρέπει να καθορίσουμε εάν η μακροχρόνια χρήση τουςθα μεταφραστεί σε επιβλαβείς επιδράσεις αργότερα», σημειώνουν ο δρ Τζον Π. Χίγκινς και οι συνεργάτες του.
Ο δεύτερος συγγραφέας της νέας ανάλυσης Τρόι Ντ. Τατλ, αθλητικός φυσιολόγος στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, είπε σε μία συνέντευξη: «Σχεδόν όλες οι μελέτες που έχουν γίνει για τα ενεργειακά ροφήματα συμπεριέλαβαν μικρούς αριθμούς νεαρών υγιών ατόμων, στα οποία είναι απίθανο να παρατηρηθούν βραχυπρόθεσμες αρνητικές συνέπειες. Τι γίνεται όμως με τις μακροπρόθεσμες; Με τα νοσήματα του ήπατος και της καρδιάς, την αντοχή στην ινσουλίνη και τον διαβήτη;»
Σε δήλωσή της, η Αμερικανική Εταιρεία Ροφημάτων (ΑΒΑ) λέει ότι «τα περισσότερα ενεργειακά ροφήματα οικειοθελώς αναγράφουν προειδοποιήσεις στις συσκευασίες τους, συμπεριλαμβανομένων συμβουλών για τη χρήση από ανθρώπους ευαίσθητους στην καφεΐνη».
Επιπλέον, η ΑΒΑ λέει ότι πολλά από τα μέλη της αναγράφουν την ποσότητα της καφεΐνης στις ετικέτες των προϊόντων τους ή παρέχουν πληροφορίες για την περιεκτικότητά τους σε καφεΐνη μέσω των ιστοσελίδων τους στο Ίντερνετ και τις τηλεφωνικές γραμμές για καταναλωτές.
Ο δρ Κέβιν Α. Κλόζον, διδάκτωρ Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο NovaSoutheastern στη Φλόριντα, ο οποίος επίσης είχε πραγματοποιήσει ανάλυση δημοσιευμένων μελετών για την ασφάλεια των ενεργειακών ροφημάτων, λέει πως η κύρια ανησυχία είναι «για τις ποσότητες της καφεΐνης, που μπορεί να είναι επιβλαβείς ιδίως για ανθρώπους με προϋπάρχοντα καρδιαγγειακά προβλήματα» και «για τις επιδράσεις αυτών των ροφημάτων όταν συνδυάζονται με αλκοόλ».
Όπως εξηγεί, η καφεΐνη και τα παρόμοια συστατικά αυτών των ροφημάτων μπορεί να καλύψουν την αίσθηση της μέθης, με συνέπεια την αύξηση του κινδύνου οδήγησης υπό την επήρεια μέθης και άλλων επικίνδυνων συμπεριφορών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου