Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 30 Μαρτίου 2011

Κλειστό για δέκα ημέρες το Δημαρχείο της Αθήνας


. Σε νέα εστία δυναμικής αντιπαράθεσης εξελίσσεται σταδιακά η κατάληψη των συμβασιούχων του Δήμου Αθηναίων στην Πλατεία Κοτζιά. Το ιστορικό Δημαρχείο, που στεγάζει αρκετές διοικητικές υπηρεσίες της πόλης, παρέμεινε χθες κλειστό για το κοινό για δέκατη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι μέχρι τώρα διαπραγματεύσεις δεν έχουν αποφέρει καρπούς. Πρόκειται για μία υπόθεση ιδιαίτερα κρίσιμη στην προσπάθεια επιβολής των κυβερνητικών μεταρρυθμίσεων, καθώς μπορεί να χρησιμεύσει ως οδηγός για δεκάδες χιλιάδες πολίτες ανά την ελληνική επικράτεια που υπάγονται στο ίδιο εργασιακό καθεστώς.

Ενδεικτικό του αδιεξόδου είναι το γεγονός ότι το τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο διεξήχθη σε κεντρικό ξενοδοχείο, τη στιγμή που οι συμβασιούχοι δηλώνουν ανυποχώρητοι στο αίτημά τους για μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου. Ο νέος δήμαρχος κ. Καμίνης «δείχνει» με τη στάση του προς το υπουργείο Εσωτερικών για αναζήτηση λύσης, καθώς ο νόμος Ραγκούση περί προσλήψεων (3812/2009), ο οποίος πριμοδοτεί περισσότερο την ανεργία παρά την εργασιακή εμπειρία, αναμένεται να μην οδηγήσει στην επαναπρόσληψη αρκετών υπαλλήλων.
Ωστόσο, μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί επίσημες επαφές με την κυβέρνηση, ενώ ο δήμαρχος έριξε πρόσφατα στο τραπέζι, χωρίς να λάβει θετική απόκριση, την πρόταση να σταματήσει η κατάληψη και να προταθεί ένα κοινό πλαίσιο δήμου - συμβασιούχων στο υπουργείο Εσωτερικών.
Η αίθουσα του τελευταίου ορόφου, όπου κανονικά διεξάγονται τα Δημοτικά Συμβούλια, ήταν χθες ασφυκτικά γεμάτη από συμβασιούχους που συζητούσαν μεταξύ τους την περαιτέρω στάση τους. Στους διαδρόμους επικρατούσε έντονη κινητικότητα με δεκάδες άτομα να κατεβαίνουν και να ανεβαίνουν τις σκάλες του μεγαλοπρεπούς κτιρίου, ενώ σε πολλά γκισέ υπήρχαν ανακοινώσεις που προειδοποιούσαν ότι οι υπηρεσίες δεν λειτουργούν λόγω κατάληψης.
«Αυτή είναι η πρωινή βάρδια μόνο. Η υπόθεση αφορά σχεδόν 2.500 συμβασιούχους από όλες τις υπηρεσίες του Δήμου», εξήγησε στον «Ε.Κ.» ο Γιάννης Χρυσανθακόπουλος, συμβασιούχος και μέλος της συντονιστικής επιτροπής της κατάληψης. «Υπάρχουν κάποιοι που εργάζονται υπό αυτό το καθεστώς ακόμη και 19 χρόνια, ενώ παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε πολλούς άλλους Δήμους και κρατικές υπηρεσίες», πρόσθεσε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι έχουν λάβει πάρα πολλά μηνύματα συμπαράστασης από φορείς εργαζομένων σε όλη την Ελλάδα.
«Πρόκειται για συμβάσεις ορισμένου χρόνου που διαρκούσαν οκτώ μήνες ή ένα χρόνο και μετά ανανεώνονταν αφού κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δήμου. Επρόκειτο για καθημερινή εργασία σε όλες τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως λ.χ. στη διοίκηση ή στην καθαριότητα. Εργαζόμασταν δηλαδή σαν μόνιμοι υπάλληλοι, αλλά πληρωνόμασταν σαν συμβασιούχοι», ανέφερε ο ίδιος.
Στο περιθώριο των διεκδικήσεων, όπως έγινε προχθές γνωστό, έπειτα από απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας, 166 συμβασιούχοι της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων καλούνται να επιστρέψουν στην εργασία τους, μέχρι την έκδοση τελεσίδικης απόφασης, η οποία αναμένεται ως το 2014-15. «Εμείς, μετά το νόμο Ραγκούση, προσφύγαμε στη δικαιοσύνη και αυτή τη στιγμή εργαζόμαστε στο Δήμο με αποφάσεις της δικαιοσύνης», σημείωσε σχετικά ο κ. Χρυσανθακόπουλος, κατηγορώντας μάλιστα το Δήμο ότι έριξε λάδι στη φωτιά, καθώς επιχείρησε να προκηρύξει νέες θέσεις εργασίας, οι οποίες αφορούσαν το αντικείμενο όσων καλούνταν να αποχωρήσουν.
Σε επικοινωνία του «Ε.Κ.» με το γραφείο του κ. Καμίνη, εκπρόσωπος του δημάρχου τόνισε πως το θέμα αφορούσε απλά τον προγραμματισμό προσλήψεων συμβασιούχων και όχι κάποια τελεσίδικη απόφαση. «Ο Δήμος αναγνωρίζει ότι πρόκειται για υπαλλήλους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, ωστόσο επειδή έληγαν οι συμβάσεις, έπρεπε να κάνει το σχετικό προγραμματισμό του», τόνισε και πρόσθεσε: «Tελικά ο κ. Καμίνης, μετά από διαβουλεύσεις, απέσυρε το θέμα σχεδιασμού-προγραμματισμού για την πρόσληψη συμβασιούχων».
Σε ερώτηση που αφορά την ακριβή θέση του δημάρχου στο θέμα, ο ίδιος ανέφερε πως έγιναν δύο συναντήσεις με σκοπό τη λήξη της κατάληψης, όπου προτάθηκε στους συμβασιούχους να σταματήσουν την κατάληψη και να διαμορφώσουν ένα κοινό πλαίσιο-πρόταση με το Δήμο, κάτι που δεν έγινε δεκτό. «Το επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι απαραίτητο για να προχωρήσουν οι υποθέσεις του Δήμου, μεταξύ άλλων και οι πληρωμές των υπαλλήλων του, πιθανόν να γίνει στο κτίριο του ραδιοφωνικού σταθμού ‘Αθήνα 9,84’», είπε χαρακτηριστικά.
«Εμείς ζητάμε από το δήμαρχο να μεσολαβήσει, να βγει μπροστά ώστε να πάμε μαζί στην κυβέρνηση, με ένα κοινό κείμενο. Ομως εκείνος, στη δεύτερη συνάντηση που είχαμε, είπε πως θα μπορούσε απλά να κάνει μία δήλωση, με την προϋπόθεση ότι θα έληγε η κατάληψη», τόνισε ο κ. Χρυσανθακόπουλος, ο οποίος ήταν απόλυτος όσον αφορά την επίσημη θέση των συμβασιούχων: «Δεν σταματάμε την κατάληψη, εάν δεν δικαιωθούμε σε αυτό που ζητάμε. Οταν δηλαδή θα πραγματοποιηθεί η νομοθετική ρύθμιση που θα μας οδηγήσει στο αυτονόητο, να έχουμε δηλαδή δουλειά». Ο ίδιος έστειλε και το δικό του μήνυμα στην Ομογένεια μέσω του «Ε.Κ.». «Η Ελλάδα σήμερα μπορεί να μην έχει τη λάμψη και τη δόξα που γνωρίσαμε στα βιβλία, οι Ελληνες όμως έχουν μέσα τους τη λάμψη και τη δόξα του αγώνα για την ελευθερία και το Δίκαιο», είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου