Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Στις 15 Απριλίου το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις


 Στις 15 Απριλίου, αναμένεται να είναι έτοιμο το νομοσχέδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, όπως έγινε γνωστό χθες, λίγο μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.
Ωστόσο, ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην κυβέρνηση σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, είναι πως, σύμφωνα με
πληροφορίες, υπήρξε προτροπή του Πρωθυπουργού για τήρηση ενιαίας γραμμής και αποφυγή της πολυφωνίας.
Πιο συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο που προετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, θα φέρει αναπτυξιακά και δημοσιονομικά χαρακτηριστικά. Θα περιλαμβάνει ζητήματα αποκρατικοποιήσεων, το μεσοπρόθεσμο σχέδιο δημοσιονομικής σταθερότητας, καθώς και δημοσιονομικές διορθώσεις για το 2011.
Σε ό,τι αφορά στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφωνήθηκε πως θα εξειδικεύονται ανά έτος ενώ, όπως διευκρίνιζε αρμόδια ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, παραμένει θέση της κυβέρνησης η στρατηγική συμμετοχή του Δημοσίου σε βασικές υποδομές.
Η ίδια πηγή διευκρίνιζε ότι η κατάθεση του σχεδίου αποκρατικοποιήσεων δεν σημαίνει πως αυτές «θα γίνουν και αυτόματα, αλλά μόνο την κατάλληλη στιγμή», κατόπιν και της σχετικής εισήγησης των συμβούλων.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος των εσόδων, για την πρώτη φάση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, είναι η εξασφάλιση εσόδων από την αξιοποίηση ακινήτων ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ, μέχρι και το 2013. Αυτό, με δεδομένο ότι από τα 15 δισ. ευρώ των αποκρατικοποιήσεων μέχρι και το 2013, τα 5 δισ. θα προέλθουν από ακίνητα, 5 δισ. από αξιοποίηση εισηγμένων εταιρειών και 5 δισ. από την αξιοποίηση των μη εισηγμένων εταιρειών. Αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τόνιζαν ότι ο στόχος των 15 δισ. είναι αδιαπραγμάτευτος.
Το δεύτερο ζήτημα που αφορά το υπουργείο Οικονομικών και για το οποίο αποφάσισε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, είναι εκείνο του επιτρόπου των τραπεζών, του οποίου ο ρόλος ενισχύεται: Πρώτον, μέσω της απόκτησης του δικαιώματος πρόσβασης στις πληροφορίες των τραπεζών, με τις τελευταίες να υποχρεούνται να παρέχουν πληροφορίες, εφόσον ζητηθούν. Δεύτερον, μέσω της ενίσχυσης του δικαιώματος αρνησικυρίας (βέτο) του επιτρόπου σε στρατηγικές αποφάσεις των τραπεζών.
Στο Υπουργικό, συζητήθηκαν χθες τρία ακόμη νομοσχέδια: Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, αρμοδιότητας του υπουργού Εσωτερικών, Γιάννη Ραγκούση. Για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς και την προστασία των ζώων από την εκμετάλλευση ή τη χρησιμοποίηση με κερδοσκοπικό σκοπό, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη. Για τη δωρεά και μεταμόσχευση οργάνων και άλλες διατάξεις, από τον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδο.
Η συνεδρίαση του Υπουργικού, πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας νέας ευρείας διυπουργικής σύσκεψης υπό τον Πρωθυπουργό, με αντικείμενο την ανάπτυξη και την Οικονομία, στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη σύσκεψη εξετάστηκε εκ νέου το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2012-2015, ενόψει της νέας επίσκεψης της τρόικας, θέματα σχετικά με την επίλυση προβλημάτων συναρμοδιοτήτων που καθυστερούν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, αλλά και ζητήματα που αφορούν στην εκτέλεση των προϋπολογισμών των υπουργείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου