Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Ζητούν αποθεματοποίηση για το ελαιόλαδο

Έκκληση για άνοιγμα της ιδιωτικής αποθεματοποίησης στο ελαιόλαδο απευθύνει στην Κομισιόν η Copa - Cogeca.

Όπως αναφέρει η αντιπροσωπευτική οργάνωση των Ευρωπαίων αγροτών, τα επίσημα στατιστικά στοιχεία δείχνουν ότι το ελαιόλαδο είναι ο μόνο κλάδος της αγροτικής παραγωγής όπου σημειώθηκε πτώση του εισοδήματος το 2010 (-5,7%) σε σχέση με το 2009, παρότι ο όγκος και η αξία της παραγωγής αυξήθηκαν κατά 19,9% και 12,8% αντίστοιχα. Και το 2009 όμως, τα εισοδήματα των
ελαιοπαραγωγών μειώθηκαν κατά 15,2% σε σχέση με το 2008. Η κατάσταση αυτή είναι αφόρητη για τους παραγωγούς που βλέπουν το εισόδημά τους να μειώνεται συνεχώς την τελευταία πενταετία.



«Η αγορά αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση, δικαιολογώντας απόλυτα την ενεργοποίηση της ιδιωτικής αποθεματοοποίησης», σχολιάζει ο γενικός γραμματέας της Copa-Cogeca, Πέκα Πέσονεν



«Όταν το ελαιόλαδο βγει από την αποθεματοποίηση, θα πρέπει να εξαχθεί σε τρίτες χώρες ώστε να αποτραπεί μία νέα αποσταθεροποίηση της αγοράς και να μην αναβάλουμε το πρόβλημα», συμπληρώνει ο Μπενεντέτο Ορλάντι, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Copa-Cogeca για το ελαιόλαδο.



«Επιπλέον, ο κλάδος χρειάζεται πρόσθετα μέτρα για να σταθεροποιηθεί η αγορά και να αποφευχθούν στο μέλλον παρόμοιες σοβαρές αναταράξεις της».



Η Copa-Cogeca συμβουλεύει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τόσο όσον αφορά την Κοινή Αγροτική Πολιτική όσο και στα πλαίσια της ομάδας υψηλού επιπέδου για την αλυσίδα των τροφίμων και αναμένει προτάσεις που θα βελτιώσουν την κατάσταση για το ελαιόλαδο, ώστε οι τιμές να μην ξαναπέσουν σε τόσο χαμηλά επίπεδα, σημειώνει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου