Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Πωλήσεις ελαιολάδου κάτω του κόστους στην Ισπανία

Δύο συλλογικές οργανώσεις των Ισπανών αγροτών, η COAG (Συντονιστικό των αγροτικών και κτηνοτροφικών οργανώσεων) και η UPA (Ένωση Μικροκαλλιεργητών) κατηγορούν την αλυσίδα σουπερμάρκετ Carrefour ότι πουλάει το ελαιόλαδο κάτω του κόστους, συμβάλλοντας στην απαξίωση του προϊόντος.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα El Pais, η μέση τιμή παραγωγού στην Ισπανία πέρσι βρισκόταν στα 1,85 ευρώ το λίτρο, ενώ τις τελευταίες μέρες σε ορισμένα σουπερμάρκετ, οι Ισπανοί
καταναλωτές μπορούν να το αγοράσουν με 1,75 ευρώ το λίτρο. Σύμφωνα με τις αγροτικές οργανώσεις, οι πολυεθνικές χρησιμοποιούν το ελαιόλαδο ως «κράχτη» για να προσελκύσουν πελάτες, πουλώντας το κάτω του κόστους.



Η COAG και η UPA κάνουν λόγο για καταχρηστικές πρακτικές και αθέμιτο ανταγωνισμό. Όπως επισημαίνουν, το ισπανικό υπουργείο Γεωργίας υπολογίζει το μέσο κόστος της παραγωγής του έξτρα παρθένου ελαιόλαδο στα 2,49 ευρώ το κιλό, ενώ με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς οι μισοί παραγωγοί παράγουν με ζημιά.



«Η καταχρηστική πολιτική του λιανεμπορίου, στην περίπτωση αυτή της Carrefour, ενδεχομένως στοιχειοθετεί το αδίκημα του αθέμιτου ανταγωνισμού», λέει ο Αγκουστίν Ροδρίγεθ, τοπικός γραμματέας της UPA. Η οργάνωση επίσης καταγγέλλει τη σήμανση του ελαιολάδου, καθώς χρησιμοποιείται ο όρος «εξαιρετικά παρθένο φρουτώδες ελαιόλαδο», ο οποίος δεν προβλέπεται από το νόμο.



Από την πλευρά της η COAG άσκησε προσφυγή κατά της Carrefour για παράνομες πωλήσεις στα καταστήματα που βρίσκονται στην Ανδαλουσία, την Αραγονία, την Καστίλλη-Λα Μάντσα, την Καταλονία και τη Μούρθια. Η COAGζητεί «διεξοδική έρευνα» της συγκεκριμένης προσφοράς, καθώς σύμφωνα με την οργάνωση ή οι πωλήσεις γίνονται κάτω του κόστους ή το ελαιόλαδο είναι κατώτερης ποιότητας από ό,τι αναφέρεται στην ετικέτα.



Επιπλέον η οργάνωση επισημαίνει τους κινδύνους που έχει η απαξίωση του ελαιολάδου μέσω της πώλησής του σε χαμηλές τιμές για την προσέλκυση πελατών: «Το διεθνές κύρος του ελαιολάδου βασίζεται στην εργασία και τον κόπο γενεών ελαιοκαλλιεργητών που μοχθούν για να προσφέρουν ένα προϊόν ποιοτικό, υγιεινό και ασφαλές. Με αυτό το είδος εμπορικών πρακτικών, το λιανεμπόριο ισοπεδώνει όλη αυτή την τεχνογνωσία και υιοθετεί βραχυπρόθεσμες πρακτικές για να εξασφαλίσει οφέλη με οποιοδήποτε κόστος», υπογραμμίζει ο Χοσέ Λουίς Ιράνθο της COAG.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου