Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Το φαστ φουντ προκαλεί και κατάθλιψη


Η κατανάλωση λιπαρών τροφίμων τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες κεκορεσμένων λιπών ή trans λιπαρών οξέων αυξάνουν σημαντικά, εκτός από τον κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων, και αυτόν της εμφάνισης κλινικής κατάθλιψης.
Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν Ισπανοί ερευνητές, συνδέοντας το λεγόμενο «ταχυ-φαγητό» με την ψυχική διαταραχή. Επίσης στην ίδια μελέτη οι ερευνητές απέδειξαν ότι κάποια τρόφιμα, όπως το ελαιόλαδο, μπορεί να δράσουν ως ασπίδα προστασίας έναντι νοσημάτων όπως η κατάθλιψη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των Ισπανών ερευνητών, οι εθελοντές που συμμετείχαν στην έρευνα και κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα λιπών είχαν κατά 48% αυξημένο κίνδυνο κατάθλιψης συγκριτικά με άτομα που ακολουθούσαν πιο υγιεινή διατροφή. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερη είναι η ποσότητα αυτών των ευτελών διατροφικών ειδών που καταναλώνονται τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος να εμφανιστεί η
ψυχική διαταραχή.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Λας Πάλμας των Καναρίων Νήσων και δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της επιστημονικής επιθεώρησης PLoS ONE.
Τέλος, στην ίδια μελέτη, οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι πάσχοντες από κλινική κατάθλιψη σε όλον τον κόσμο ανέρχονται σε 150 εκατομμύρια άτομα και τα τελευταία χρόνια αυξάνονται διαρκώς.
Η αύξηση πιθανότατα να οφείλεται εν μέρει στη μεταβολή της διατροφής και στην κατανάλωση λιπών κακής ποιότητας που έχουν αντικαταστήσει ευεργετικές λιπαρές ουσίες, όπως πολυακόρεστα λίπη στους ξηρούς καρπούς, τα φυτικά έλαια και τα ψάρια, με τα λιπαρά του κρέατος, βουτύρου και άλλων προϊόντων, όπως τα γλυκίσματα μαζικής παραγωγής και το φαστ φουντ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου