Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

Ο Καλλικράτης ανοίγει το «παιχνίδι» στην πιστοποίηση

Μεγάλη κινητικότητα αναπτύσσεται τον τελευταίο καιρό στον τομέα της πιστοποίησης, όπως γράφει σε σχετικό άρθρο της η εφημερίδα Agrenda, με αφορμή τις κυβερνητικές αποφάσεις για τη συγχώνευση δημόσιων φορέων και οργανισμών, τις ανακατατάξεις που επιφέρει ο Καλλικράτης και το θεσμικό πλαίσιο Σκανδαλίδη για τους συνεταιρισμούς και γενικά τις συζητήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τις υποχρεώσεις και αρμοδιότητες όσων
συμμετέχουν στο συγκεκριμένο χώρο. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι ανακατατάξεις που επέρχονται έχουν προκαλέσει ανησυχία και στους ιδιωτικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της πιστοποίησης της ποιότητας, όχι μόνο γιατί το νέο πλαίσιο τους δημιουργεί νέες υποχρεώσεις, αλλά και γιατί υπάρχει ο φόβος ότι μέσα από τις αλλαγές ανοίγει ο δρόμος για την ανάπτυξη ανάλογης δραστηριότητας μ’ αυτή που μέχρι σήμερα αναπτύσσει ο ιδιωτικός τομέας από φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης (Δήμοι - Περιφέρειες) ή ακόμα και συνεταιριστικούς, με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για τον ανταγωνισμό στη συγκεκριμένη αγορά.




Αλλά, ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά. Οι τελευταίες πληροφορίες από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όσο προχωράει η διαδικασία σύνταξης του νομοσχεδίου που θα αναφέρεται στις συγχωνεύσεις, κάνουν λόγο για σταθερό προσανατολισμό της κυβέρνησης στη συγχώνευση των οργανισμών ΕΘΙΑΓΕ (έρευνα), ΟΓΕΕΚΑ (εκπαίδευση) και ΟΠΕΓΕΠ (πιστοποίηση) σε έναν φορέα υπό τον τίτλο ΕΘ.Ο.ΑΓ.Ε.Π. ΔΗΜΗΤΡΑ.



Δεν αποκλείεται, με βάση τις συζητήσεις, οι οποίες γίνονται στην «παρέα» να προστεθεί τελικά και ο ΕΛΟΓΑΚ, όμως αυτό θα αποτελέσει θέμα ενός άλλου ρεπορτάζ. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, στον νέο οργανισμό θα δημιουργηθούν τρεις γενικές διευθύνσεις, οι οποίες θα καλύπτουν αντίστοιχα τα θέματα της Έρευνας, της Εκπαίδευσης - Κατάρτισης και της Πιστοποίησης.



Ειδικότερα, όσον αφορά την πιστοποίηση, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μια προσπάθεια ριζικής ανασυγκρότησης, η οποία θα παρέχει τη δυνατότητα στη νέα Γενική Διεύθυνση να κινείται σε δύο άξονες. Ο πρώτος έχει να κάνει με τη συνεχή προσαρμογή των υφιστάμενων και τη δημιουργία νέων προτύπων πιστοποίησης της ποιότητας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής. Ο δεύτερος άξονας θα είναι η επίβλεψη των φορέων πιστοποίησης (ιδιωτικών, περιφερειακών, δημοτικών, συνεταιριστικών κ.α.) ως προς την ορθή τήρηση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας της συγκεκριμένης αγοράς και της τήρησης των αρχών που προβλέπονται από τα αντίστοιχα πρότυπα. Σταδιακά μάλιστα, η συγκεκριμένη υπηρεσία θα εγκαταλείψει ολοκληρωτικά τη συμμετοχή της στον έλεγχο για τη χορήγηση πιστοποιητικών ποιότητας σε τομείς όπως τα ΠΟΠ και ΠΓΕ ή οι Ολοκληρωμένες Εκτροφές κ.α., αφήνοντας χώρο για δράση στους ιδιωτικούς φορείς. Σ’ αυτή την περίπτωση βέβαια, η επίβλεψη που θα ασκεί στην εφαρμογή των προτύπων, ενδεχομένως να φτάνει μέχρι και τη διαμόρφωση ενός ενδεικτικού τιμοκαταλόγου στο εύρος του οποίου θα πρέπει να κινούνται οι πιστοποιητικοί οργανισμοί, έτσι ώστε να μην υπάρχει υπέρμετρη επιβάρυνση των χρηστών - αγροτών και των μεταποιητικών επιχειρήσεων.



Αυτό το οποίο έχει απασχολήσει βέβαια την αγορά είναι το ενδεχόμενο υποχρέωσης των πιστοποιητικών φορέων να δημιουργήσουν περιφερειακή διάρθρωση τουλάχιστον στις περιοχές που δραστηριοποιούνται και είναι υποχρεωμένοι να διενεργούν ελέγχουν εφαρμογής των κανόνων από τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τις μεταποιητικές επιχειρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου