Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι Copa-Cogeca ζητούν αποτελεσματική καταπολέμηση της κερδοσκοπίας στα τρόφιμα


Έκκληση για έναν αποτελεσματικό κανονισμό που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση της υπερβολικής κερδοσκοπίας στα αγροτικά διατροφικά προϊόντα έκαναν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, στις 28 Ιανουαρίου, από το βήμα του
παγκόσμιου οικονομικού φόρουμ στο Νταβός.

Μιλώντας στο Φόρουμ ο πρόεδρος της Copa, κ. Padraig Walshe, προειδοποίησε πως «Όταν η κερδοσκοπία τρέχει μακριά από μόνη της, οδηγεί σε υπερβολική αστάθεια της αγοράς. Αφήνοντας τόσο τους καταναλωτές όσο και τους αγρότες στο έλεος των κερδοσκόπων. Αυτό το είδος της κερδοσκοπίας, πρέπει να περιοριστεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι τιμές αντικατοπτρίζουν τα βασικά οικονομικά μεγέθη και όχι τις υπερβολές των κερδοσκόπων. Αυτό σημαίνει περιορισμό των ακραίων χαρακτηριστικών των περισσότερων χρηματοπιστωτικών αγορών. Δεν ισχυρίζομαι ότι έχω τη λύση, αλλά περισσότερη διαφάνεια και πληροφόρηση ασφαλώς θα βοηθήσει. Μπορεί να γίνει, επίσης, μέσω του περιορισμού του μεγέθους της θέσης ή κλείνοντας τις αγορές όταν οι τιμές υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο εύρος. Πρέπει επίσης να υπάρχουν πιο αποτελεσματικοί έλεγχοι για την χειραγώγηση της αγοράς».


Αλλά ο κ. Walshe αναγνώρισε ότι η κερδοσκοπία μπορεί επίσης να διαδραματίσει θετικό ρόλο. «Οι περισσότερες επιχειρήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα τροφίμων, είτε πρόκειται για μεταποιητές, εμπόρους, προμηθευτές, συνεταιρισμούς και κάποιες μεγάλες γεωργικές εκμεταλλεύσεις, χρησιμοποιούν τις αγορές συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης για να προστατευθούν από τους κινδύνους των τιμών».


«Οι πρόσφατα ακραία αστάθεια της αγοράς είναι επίσης αποτέλεσμα και άλλων θεμελιωδών παραγόντων όπως η κλιματική αλλαγή και τη διάλυση των μηχανισμών διαχείρισης της αγοράς, στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, καθώς και το άνοιγμα των αγορών μας. Αυτός είναι ο λόγος που οι Copa-Cogeca ζητούν να ληφθούν μέτρα για τη διαχείριση της αγοράς στο πλαίσιο της ΚΑΠ. Πρόκειται για ένα αποτελεσματικό και ουσιαστικό μέσο για την αντιμετώπιση της ισχυρής αστάθειας των αγορών. Εξάλλου, οι περισσότερες αγροτικές εκμεταλλεύσεις είναι πολύ μικρές ή δεν έχουν τα μέσα για την αντιστάθμιση του απρόβλεπτου χαρακτήρα των τιμών μέσω της αντιστάθμισης των κινδύνων. Χρειάστηκε μόνο μια χρονιά πολύ χαμηλών τιμών, το 2009, και πολλοί ευρωπαίοι παραγωγοί γαλακτοκομικών προϊόντων βγήκαν εκτός παραγωγής για τα καλά », είπε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου