Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

ΟΗΕ: Άμεση μείωση τιμών τροφίμων για αποτροπή πολιτικής αστάθειας

Την δημιουργία κανόνων για να περιοριστεί η κερδοσκοπία στην άνοδο των τιμών των τροφίμων, καθώς ο πλανήτης πιθανώς να αντιμετωπίσει μία νέα κρίση τροφίμων απειλητική για την πολιτική σταθερότητα, ζήτησε ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Γεωργίας και Τροφίμων του ΟΗΕ (FAO), Ζακ Ντιουφ. Η προειδοποίηση, ήλθε μία μέρα μετά τη δήλωση του
Γάλλου προέδρου, Νικολά Σαρκοζί, ότι ο κόσμος διακινδυνεύει ταραχές για τα τρόφιμα και μικρότερη ανάπτυξη εάν οι ηγέτες του δεν ασχοληθούν με τις ασταθείς τιμές των τροφίμων.


«Οι υψηλές τιμές και η αστάθεια θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια εάν αποτύχουμε να αντιμετωπίσουμε τις δομικές αιτίες των ανισορροπιών στο παγκόσμιο γεωργικό σύστημα», τονίζει ο Ντιουφ, προσθέτοντας ότι ο κόσμος βρίσκεται στο χείλος μιας ακόμη σημαντικής κρίσης τροφίμων με τα αγροτικά προϊόντα και τις τιμές να παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στη διαστρέβλωση της παγκόσμιας ισορροπίας προσφοράς-ζήτησης.



Σε έκθεση της που δημοσιοποιήθηκε τον προηγούμενο μήνα, η FAO αναφέρει ότι ο παγκόσμιος δείκτης τιμών, βρέθηκε σε επίπεδα ρεκόρ το Δεκέμβριο, ξεπερνώντας και τα επίπεδα του 2008, όταν οι αυξήσεις στις τιμές των τροφίμων έδωσαν το έναυσμα για διαδηλώσεις σε πολλές χώρες. Οι ανησυχίες για τις κακές καιρικές συνθήκες έχουν οδηγήσει σε προειδοποιήσεις ότι οι τιμές σε κρίσιμα δημητριακά ενδέχεται να αυξηθούν κι άλλο εφέτος.



Ο κ. Ντιούφ, επισημαίνει ότι «υπάρχει μία πιεστική ανάγκη για νέα μέτρα διαφάνειας και ρύθμισης για να ασχοληθούμε με την κερδοσκοπία στις μελλοντικές αγορές αγροτικών αγαθών», ενώ καταλογίζει την ευθύνη για την διαστρέβλωση της ισορροπίας προσφοράς - ζήτησης στους περιορισμούς στο εμπόριο που θέτουν οι αναπτυγμένες οικονομίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου