Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Ελεύθερη παροχή γεωτεχνικών υπηρεσιών στην Ελλάδα από επαγγελματίες υπηκόους κρατών της Ε.Ε.


Με κοινή υπουργική απόφαση ρυθμίζεται η ελεύθερη παροχή υπηρεσιών στην Ελλάδα από επαγγελματίες υπηκόους κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι ασκούν την επαγγελματική δραστηριότητα του γεωπόνου, δασολόγου, κτηνιάτρου, γεωλόγου και ιχθυολόγου, όπως αυτές περιγράφονται στις διατάξεις του π.δ. 344/2000 (ΦΕΚ 297 Α’). Οι διατάξεις της απόφασης αφορούν την προσωρινή και περιστασιακή παροχή υπηρεσιών από επαγγελματίες υπηκόους κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιλαμβανομένων και των Ελλήνων υπηκόων, οι οποίοι είναι νόμιμα εγκατεστημένοι στα κράτη αυτά και διαθέτουν τα νόμιμα προσόντα για την εκεί άσκηση των εν λόγω επαγγελματικών δραστηριοτήτων.
Ως αρμόδια αρχή στην οποία υποβάλλεται η δήλωση προσωρινής και περιστασιακής παροχής υπηρεσιών, ορίζεται το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).
Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε., με οποιοδήποτε μέσο, όπως με συστημένη επιστολή, τηλεομοιοτυπία, ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ή αυτοπροσώπως έγγραφη δήλωση, σύμφωνα με το υπόδειγμα του Παραρτήματος Ι της ΚΥΑ
Ο πάροχος, πριν από την πρώτη παροχή υπηρεσιών ή σε κάθε περίπτωση που έχει επέλθει αλλαγή στην κατάσταση του, υποβάλλει μαζί με τη δήλωση του και τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
  • ακριβές αντίγραφο διαβατηρίου ή αστυνομικής ταυτότητας,
  • βεβαίωση από αρμόδια για το επάγγελμα του αρχή του κράτους προέλευσης του ότι είναι νόμιμα εγκατεστημένος σε αυτό για την άσκηση των οικείων δραστηριοτήτων και ότι δεν του έχει απαγορευθεί έστω και προσωρινά η άσκηση των δραστηριοτήτων αυτών κατά το χρόνο της χορήγησης της βεβαίωσης,
  • αποδεικτικά έγγραφα των επαγγελματικών του προσόντων,
  • μεταφρασμένα στα ελληνικά και επικυρωμένα αποδεικτικά επαγγελματικής πείρας τουλάχιστον δύο ετών τα τελευταία δέκα χρόνια, σε περίπτωση που ούτε το επάγγελμα, αλλά ούτε και η εκπαίδευση είναι νομοθετικά ρυθμιζόμενα στο κράτος μέλος εγκατάστασης,
  • υπεύθυνη δήλωση ότι πληροί την προϋπόθεση της περίπτωσης γ’ της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν.1474/1984, δηλαδή δεν έχει καταδικασθεί αμετάκλητα για κακούργημα και σε οποιαδήποτε ποινή για κλοπή, υπεξαίρεση (κοινή και στην υπηρεσία), απάτη, εκβίαση, πλαστογραφία, δωροδοκία, καταπίεση, απιστία περί την υπηρεσία, παράβαση καθήκοντος, καθ» υποτροπή συκοφαντική δυσφήμηση, καθώς και για οποιοδήποτε έγκλημα κατά της γενετήσιας ελευθερίας ή έγκλημα οικονομικής εκμετάλλευσης της γενετήσιας ζωής.
Στην περίπτωση παρόχου για τον οποίο δικαιολογείται έλεγχος των επαγγελματικών του προσόντων, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 7 του π.δ. 38/2010, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. μπορεί να ζητά, αμέσως μετά τη λήψη της δήλωσης της παραγράφου 1, την παροχή, εντός ενός μήνα, πληροφοριών σχετικά με την εκπαίδευση που ακολούθησε, την επαγγελματική του πείρα, τη συνεχή επαγγελματική του εξέλιξη, τα σεμινάρια και κάθε μορφή εκπαίδευσης που παρακολούθησε, εκτός της αρχικής του εκπαίδευσης.
Διαδικασία εξέτασης δήλωσης και δικαιολογητικών
Στην περίπτωση των κτηνιάτρων που υπάγονται στο καθεστώς της αυτόματης αναγνώρισης το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. εξετάζει τη δήλωση και τα δικαιολογητικά του παρόχου και χορηγεί εντός επτά εργασίμων ημερών από την παραλαβή όλων των δικαιολογητικών, όπου απαιτούνται, άλλως από την παραλαβή της δήλωσης, σχετική βεβαίωση στον πάροχο υπηρεσιών στην οποία πιστοποιείται ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την παροχή της υπηρεσίας και προσδιορίζεται ο τίτλος βάσει του οποίου παρέχεται η υπηρεσία, καθώς και όσα άλλα στοιχεία προβλέπονται στο υπόδειγμα του Παραρτήματος II της ΚΥΑ
Αν υπάρχουν βάσιμες υπόνοιες για τη γνησιότητα των υποβληθέντων δικαιολογητικών, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ενημερώνει εγγράφως τον αιτούντα και ορίζει περαιτέρω εύλογη προθεσμία για τη χορήγηση της βεβαίωσης, προκειμένου να διερευνήσει το θέμα.
Στην περίπτωση των κτηνιάτρων που δεν υπάγονται στο καθεστώς της αυτόματης αναγνώρισης καθώς και των λοιπών επαγγελμάτων του άρθρου 1 της ΚΥΑ, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε., εφόσον κρίνει ότι είναι αναγκαίο για την αποφυγή σοβαρής βλάβης της υγείας ή της ασφάλειας του αποδέκτη της υπηρεσίας λόγω έλλειψης επαγγελματικών προσόντων του παρόχου, διενεργεί, πριν από την πρώτη παροχή υπηρεσιών, έλεγχο των επαγγελματικών του προσόντων για το οικείο επάγγελμα, σύμφωνα με τη διαδικασία και εντός των προθεσμιών που ορίζονται στην παράγραφο 5 του άρθρου 7 του π.δ. 38/2010.
Σε περίπτωση επιβολής δοκιμασίας επάρκειας ή πρακτικής άσκησης προσαρμογής, σύμφωνα με την παράγραφο 5 του άρθρου 7 του π.δ. 38/2010, τυχόν σχετική δαπάνη καλύπτεται σύμφωνα με την παράγραφο 7 του άρθρου 7 του ως άνω π.δ., όπως αυτή προστέθηκε με την περίπτωση α’ της παραγράφου 2 του άρθρου 26 του ν. 3879/2010 (ΦΕΚ 163 Α’).
Υποχρεώσεις και απαλλαγές παρόχου
Ο πάροχος με την υποβολή της δήλωσης της παραγράφου 1 του άρθρου 2 της ΚΥΑ, γνωστοποιεί στοιχεία σχετικά με τυχόν υπάρχουσα ασφαλιστική κάλυψη − εγγύηση ή ανάλογα μέσα προσωπικής ή συλλογικής προστασίας που καλύπτουν την επαγγελματική του ευθύνη.
Στις περιπτώσεις που η παροχή πραγματοποιείται βάσει του επαγγελματικού τίτλου του κράτους μέλους εγκατάστασης ή βάσει του τίτλου εκπαίδευσης του παρόχου, εκτός των άλλων απαιτήσεων ενημέρωσης που προβλέπονται στο κοινοτικό δίκαιο, το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. ορίζει στη βεβαίωση για την παροχή υπηρεσιών ότι ο πάροχος υποχρεούται να παρέχει στον αποδέκτη των υπηρεσιών, κατά περίπτωση, τις ακόλουθες πληροφορίες:
  • εάν ο πάροχος είναι εγγεγραμμένος σε εμπορικό Μητρώο ή σε άλλο ανάλογο δημόσιο Μητρώο, το Μητρώο στο οποίο είναι εγγεγραμμένος και τον αριθμό Μητρώου του, ή ισοδύναμα μέσα εξακρίβωσης της ταυτότητας που περιέχονται στο εν λόγω Μητρώο,
  • εάν η δραστηριότητα υπόκειται σε καθεστώς αδειοδότησης στο κράτος μέλος εγκατάστασης, τα στοιχεία της αρμόδιας εποπτεύουσας αρχής,
  • κάθε επαγγελματική ένωση ή ανάλογο φορέα στον οποίο είναι εγγεγραμμένος ο πάροχος,
  • τον επαγγελματικό τίτλο ή, εφόσον δεν υπάρχει τέτοιος τίτλος, τον τίτλο εκπαίδευσης του παρόχου και το κράτος μέλος στο οποίο χορηγήθηκε,
  • εάν ο πάροχος ασκεί δραστηριότητα που υπόκειται στην καταβολή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.), τον αριθμό φορολογικού Μητρώου που καθορίζεται στην περίπτωση ε’ της παραγράφου 1 του άρθρου 9 του π.δ. 38/2010 και
  • λεπτομέρειες σχετικά με τυχόν ασφαλιστική κάλυψη ή άλλα μέσα προσωπικής ή συλλογικής προστασίας όσον αφορά την επαγγελματική ευθύνη. (παρ. 1 άρθρο 9 π.δ. 38/2010)
Ο πάροχος υπηρεσιών οφείλει να τηρεί όλες τις διατάξεις της κείμενης νομοθεσίας που ισχύουν για τους Έλληνες υπηκόους που ασκούν το ίδιο επάγγελμα στη χώρα. Επίσης υπόκειται στους επαγγελματικούς κανόνες που αφορούν τα επαγγελματικά προσόντα, όπως ο ορισμός του επαγγέλματος, η χρήση τίτλων και η βαριά επαγγελματική αμέλεια που συνδέονται άμεσα και συγκεκριμένα με την προστασία και την ασφάλεια του αποδέκτη των υπηρεσιών, καθώς και στις πειθαρχικές διατάξεις οι οποίες ισχύουν για τους επαγγελματίες που ασκούν το ίδιο επάγγελμα στη χώρα. (παρ. 3 άρθρο 5 π.δ. 38/2010)
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους για τη διαπίστωση της τήρησης των ως άνω υποχρεώσεων των παροχών.
Ο πάροχος υπηρεσιών απαλλάσσεται από τις απαιτήσεις αδειοδότησης, εγγραφής ή προσχώρησης σε επαγγελματική οργάνωση που προβλέπονται για τους επαγγελματίες που ασκούν το ίδιο επάγγελμα στη χώρα. Ομοίως απαλλάσσεται από την υποχρέωση εγγραφής σε φορέα κοινωνικής ασφάλισης, ωστόσο οφείλει να ενημερώνει το φορέα αυτό σχετικά με την παροχή υπηρεσιών πριν ή, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, μετά την εν λόγω παροχή. (περ. Β άρθρο 6 π.δ. 38/2010)
Για την αποτελεσματική εφαρμογή των πειθαρχικών διατάξεων της παραγράφου 3 του άρθρου 5 του π.δ. 38/2010, ο πάροχος των υπηρεσιών εγγράφεται προσωρινά στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Η εγγραφή συντελείται αυτόματα από την ίδια την αρμόδια αρχή κατόπιν υποβολής της δήλωσης της παραγράφου 1 του άρθρου 3 της παρούσας, ή προκειμένου για τις περιπτώσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 7 του π.δ. 38/2010, της έκδοσης της βεβαίωσης που προβλέπεται στην εν λόγω παράγραφο.
 Τα παραπάνω περιγράφονται στην ΚΥΑ με αριθμό 165261/ΙΑ, που υπεγράφη από τους υπουργούς Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη, στις 29 Δεκεμβρίου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 2157/Β/31-12-2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου