Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Νέες Δράσεις του Ιδρύματος «Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα»


Με απόλυτη επιτυχία στέφτηκε η νέα αναδασωτική δράση, που οργάνωσαν στις 16 Ιανουαρίου 2011 ο περιβαλλοντικός σύλλογος «Οι Φίλοι του Ταϋγέτου» και η «Ομάδα Δράσης για τον Ταΰγετο», καθώς φυτεύτηκαν 3.200 φυτά στην περιοχή Σταυρωτό Δεντρί στο 30ο χιλ Καλαμάτας - Σπάρτης. Τα φυτά παραχωρήθηκαν από το Δασαρχείο Καλαμάτας και τα έξοδα της διοργάνωσης κάλυψε, για άλλη μια φορά, το ίδρυμα «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα». Στη δενδροφύτευση έλαβαν μέρος Σύλλογοι,
Ομάδες, Δημοτικές κινήσεις, Οργανώσεις, κάτοικοι των χωριών της Αλαγονίας και απλοί πολίτες της πόλης: ο Ορειβατικός σύλλογος, το ΚΕΘΕΑ-Κύτταρο, το Δίκτυο Ενεργών Πολιτών, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης, η Ανοιχτή Συνέλευση Πολιτών, οι Ποδηλάτες Καλαμάτας, η ομάδα «Kalamatafreespace», η θεατρική ομάδα «Μέθεξη», το Κέντρο Λαογραφικών Μελετών Καλαμάτας και δεκάδες πολίτες-εθελοντές. Η επόμενη αναδασωτική απόπειρα στην περιοχή του Ταϋγέτου προγραμματίζεται για την Κυριακή 6 Φεβρουαρίου.
Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν και οι εργασίες εξωραϊσμού του Δυτικού Αρχαιολογικού Τομέα της Ελεύθερνας με τη χρηματοδότηση ύψους 10.000 δολαρίων από το Ίδρυμα “Φύτεψε τις Ρίζες Σου στην Ελλάδα”, τον Φεβρουάριο του 2010. Τις εργασίες επέβλεψαν ο Αρχαιολόγος Νικόλαος Μαραγκουδάκης σε συνεργασία με τον Πρόεδρο της Κοινότητας και Δημοστικό Σύμβουλο Νικόλαο Πετρακάκη.
«Στην τοποθεσία αυτή», εξηγεί ο Καθηγητής Ανθρωπολογίας στο Adelphi University Δρ. Αναγνώστης Αγελαράκης ο οποίος έλαβε τη σχετική πρωτοβουλία «βρίσκεται και το μοναδικό νεκροταφείο της Ορθής Πέτρας της εποχής του Σιδήρου που έφερε στο φως με τις ανασκαφές του ο Δρ. Νικόλαος Σταμπολίδης. Πρόκειται για μεγάλης σημασίας εύρημα και οι εργασίες εξωραϊσμού ανέδειξαν τον ευρύτερο χώρο».
«Η κύρια προσπάθεια ανάδειξης έγινε στη θέση ‘Λιβάδα’, στον χώρο Νότια και Νοτιοδυτικά του φυλακείου του αρχαιολογικού χώρου της Ορθής Πέτρας, εξηγεί ο Δρ. Αγελάρακης. «Ο χώρος αυτός χρησίμευε παλαιότερα ως αγροκήπιο των δημοτικών σχολείων της Ελεύθερνας και της Αρχαίας Ελεύθερνας».
Πρόκειται για ένα χώρο τριγωνικής κατόψεως (πλευρές 100 Χ 150 Χ 100μ), ο οποίος ορίζεται από Δυτικά και Νότια από τμήματα του διεθνούς μονοπατιού Ε4 και Ανατολικά από την πλατεία του φυλακίου. Είναι κατάφυτος από πολύ ψηλά δέντρα όπως κυπαρίσσια, ευκαλύπτους, πεύκα, και πλατάνους, πολλά από τα οποία φύτεψε ο παλαιός δάσκαλος του χωριού Ε. Νικολουδάκης ήδη από την δεκαετία του 1930. Υπάρχει τρεχούμενο νερό τον χειμώνα και πάρα πολύ δροσιά το καλοκαίρι. Δυστυχώς, η εγκατάλειψη των αγροκηπίων για πολλά χρόνια τα μετέτρεψε σε αδιαπέραστο δάσος με οργιώδη βλάστηση, γεμάτο βάτους και σπασμένα κλαδιά.
Αρχικός στόχος των εργασιών ήταν ο καθαρισμός του χώρου από τη χαμηλή βλάστηση, ο καθαρισμός και η αραίωση των δέντρων, πολλά από τα οποία, όντας νεαρά, κυρίως πλάτανοι και κυπαρίσσια επιτυχώς μεταφυτεύθηκαν αλλού.
Οι εργασίες που πραγματοποιήθηκαν αφορούσαν στον καθαρισμό και αποψίλωση του δάσους, πυροπροστασία, τοποθέτηση μονοπατιών από οικολογικά, εντόπια υλικά, περίφραξη του χώρου με καλαίσθητο ξύλινο κιγκλίδωμα με χρήση της ήδη διαθέσιμης για τα μονοπάτια ξυλείας και δημιουργία καθιστικών. Φυτεύτηκαν υδρόφυλλα, καρποφόρα δέντρα, όπως καστανιές οι οποίες συμβάλλουν στον εμπλουτισμό του εδάφους για καλλιέργεια λουλουδιών, και πρασιές όλων των ειδών των αγρίων λουλουδιών της Κρήτης, τα οποία οι τουρίστες λατρεύουν και τα φωτογραφίζουν μανιωδώς. Την άνοιξη θα ακολουθήσει κατασκευή ξερολιθιών μικρού ύψους, ώστε να στραγγίζονται τα νερά και να συγκρατείται το χώμα, όπου υπήρχε μεγάλη κατωφέρεια.
Στη θέση «Πηγαϊδάκι» στη δυτική πλαγιά του λόφου της αρχαίας Ελεύθερνας, ακριβώς δυτικά της αρχαίας κρήνης, πάλι σε χώρο ο οποίος παλαιότερα χρησίμευε ως αγροκήπιο, φυτεύτηκαν 4 σειρές με εσπεριδοειδή (λεμονιές, πορτοκαλιές, νεραντζιές, κιτριές, μανταρινιές, περγαμόντα). Και αυτός ο χώρος απέκτησε φράχτη, ενώ μπορεί εύκολα να ποτίζεται από το νερό της κρήνης, το οποίο τρέχει και το καλοκαίρι. Μαζί με αυτά φυτεύτηκαν πλάι στην κρήνη αειθαλείς πλάτανοι.
Επίσης, για τον εμπλουτισμό της δεντροφύτευσης, αγοράσθηκαν ελαιόδεντρα, άριες, αμυγδαλιές, πικροδάφνες και δρύες και χαρουπόδεντρα που φυτεύτηκαν στα κράσπεδα των οδών Αρκαδίου- Ελεύθερνας, Ελεύθερνας- Αρχαίας Ελεύθερνας, Αρχαίας Ελεύθερνας-Κυνηγιανών.
Το Ίδρυμα καταβάλλει προσπάθεια να διοργανώσει δεντροφυτεύεις στην Κύπρο και να εδραιώσει επικοινωνία με τους νέους ηγέτες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα. Ήδη βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Σύλλογο οι Φίλοι του Πρασίνου για τη συνέχιση δεντροφυτεύσεων σε αρχαιολογικούς χώρους της Μακεδονίας και με τους Δήμους Πεντέλης, Λαυρεωτικής και Μεγαλόπολης του Νομού Αρκαδίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου