Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Υπό το βλέμμα του Όλι Ρεν το ψαλίδι στους μισθούς


Υπό το άγρυπνο βλέμμα του Ευρωπαίου επιτρόπου για τις νομισματικές υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος φθάνει σήμερα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση προχωρά σε μια σειρά από νομοσχέδια που περικόπτουν μισθούς και εισοδήματα και καταβαραθρώνουν το μέσο βιοτικό επίπεδο της ζωής των Ελλήνων.

Οι κυβερνητικοί παράγοντες χαρακτηρίζουν το σημερινό υπουργικό συμβούλιο ως μείζονος σημασίας κίνηση, που θα δημιουργήσει τις αναπτυξιακές συνθήκες στη χώρα για την έξοδο στο απώτερο μέλλον από την
οικονομική κρίση. Η ουσία, όμως, είναι ότι, μετά το πέρας της κυβερνητικής συνεδρίασης, τίποτε στον εργασιακό χάρτη της χώρας δεν θα είναι ίδιο με πριν, καθώς θα δρομολογηθούν σημαντικές αλλαγές τόσο στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όσο και στον ιδιωτικό.

Οι επερχόμενες αλλαγές στα εργασιακά, με την «ενορχήστρωση» των επιχειρησιακών συμβάσεων, ουσιαστικά καταλύουν κάθε μορφή συλλογικής διαπραγμάτευσης και κατακρεουργούν τη συνδικαλιστική μορφή της εργασιακής ασφάλειας.

Ο Όλι Ρεν στην Αθήνα

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για την οικονομική και νομισματική πολιτική, Όλι Ρεν, φθάνει στην Αθήνα, για να επιβλέψει εκ του σύνεγγυς τις διαδοχικές διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται στην ελληνική οικονομική πραγματικότητα.

Ο άνθρωπος, που είχε πει το πρώτο «κουράγιο, Έλληνες» ανακοινώνοντας προ μηνών τα σκληρά μέτρα που θα έπρεπε να λάβει η χώρα για την καταπολέμηση του χρέους και τους ελλείμματος, θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας και θα πάρει μαζί του στο χαρτοφυλάκιό του τις εγγυήσεις για τις σαρωτικές μεταρρυθμίσεις

Ο Ρεν θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου, τον υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο και τον πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Παναγιώτη Θωμόπουλο.

Στο τραπέζι θα τεθεί το ζήτημα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του χρέους προς την τρόικα, θα συναντηθεί ακόμη με τα μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ θα συμμετάσχει και σε συνέδριο με θέμα την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


Ρεν: Πηγαίνετε καλά, αλλά δεν φτάνει

Την ικανοποίησή του για την πορεία υλοποίησης του προγράμματος σταθερότητας της Ελλάδας εξέφρασε ο επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε., Όλι Ρεν, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Ρεν δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα μέχρι τώρα επιτεύγματα της ελληνικής κυβέρνησης και ειδικότερα του υπουργού Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφέρθηκε θετικά στη σημαντική μείωση του ελλείμματος, παρά την υστέρηση των εσόδων, αλλά και στις διαρθρωτικές αλλαγές που αφορούν στην αγορά εργασίας και στη μείωση του δημοσίου τομέα.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι υπάρχουν ακόμη πράγματα να γίνουν, όπως η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αλλά και η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στο πρόγραμμα σταθεροποίησης.


Αιχμές Παπακωνσταντίνου για Ε.Ε. και Γερμανία

Η δύσκολη θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα οφείλεται, εν μέρει, και στην καθυστέρηση της δημιουργίας του μηχανισμού στήριξης από την Ε.Ε..

Αυτό ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη, ενώ τόνισε την ανάγκη «πολιτικών ανάπτυξης» και εξέφρασε την πεποίθηση, ότι η Ε.Ε. θα βγει πιο δυνατή από ποτέ από την τρέχουσα κρίση.

Αναφερόμενος στον μηχανισμό σταθεροποίησης, που αναμένεται να συζητηθεί στην επόμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε., είπε ότι οι οίκοι αξιολόγησης αντέδρασαν αρνητικά σε ορισμένα χαρακτηριστικά του, όπως στην ενδεχόμενη συμμετοχή των ιδιωτών.

Υπουργικό συμβούλιο για μαχαίρι παντού  

Μείζονος σημασίας σχέδια νόμου συζητούνται στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ειδικότερα, από το Υπουργικό Συμβούλιο θα περάσει το σχέδιο νόμου του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, για την «ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή».

Επιπλέον, το σχέδιο νόμου «επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», το οποίο θα εισηγηθούν ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη.

Σε αυτό το «ενιαίο» νομοσχέδιο θα συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι ρυθμίσεις για τις αλλαγές στα εργασιακά και τις επιχειρησιακές συμβάσεις, οι ρυθμίσεις για τις Δ.Ε.Κ.Ο., καθώς επίσης και οι φορολογικές ρυθμίσεις για την αγορά ακινήτων και τον Φ.Π.Α..

Αν και οι πρώτες πληροφορίες ανέφεραν ότι την επόμενη Τρίτη, η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Λούκα Κατσέλη, πρόκειται να παρουσιάσει στο Υπουργικό Συμβούλιο τις νέες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις εργασιακές σχέσεις, τελικά αυτό θα γίνει σήμερα, καθώς ο στόχος της κυβέρνησης είναι τα μέτρα αυτά να προωθηθούν άμεσα εν όψει και της συνεδρίασης του συμβουλίου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την επόμενη εβδομάδα.

Έτσι, η κα Λούκα Κατσέλη θα θέσει κατά τη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τις εργασιακές σχέσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η συναίνεση των κοινωνικών εταίρων έχει επιτευχθεί σε βασικές ρυθμίσεις, όπως είναι η επέκταση των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων και η τήρηση της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αλλά εκκρεμεί η συμφωνία με την τρόικα, με την οποία οι διαβουλεύσεις θα συνεχισθούν μέχρι την εισαγωγή του σχετικού σχεδίου νόμου στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθεί επίσης και το σχέδιο νόμου «περί ταχυδρομικών υπηρεσιών, ηλεκτρονικών επικοινωνιών και άλλες διατάξεις» του υπουργού Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα.

Ακόμη, θα συζητηθεί το σχέδιο νόμου για «σύσταση φορέα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων» της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Τίνας Μπιρμπίλη.

πηγη zougla

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου