Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 9 Δεκεμβρίου 2010

Σκανδαλίδης: Στους αγρότες θα στηριχθεί η ανασυγκρότηση της χώρας

Με συμμετοχή πλήθους συνεταιριστικών στελεχών – μελών της Συνομοσπονδίας, αντιπροσώπων των ΕΑΣ, του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Σκανδαλίδη και εκπροσώπων κομμάτων πραγματοποιείται σήμερα η 58η Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ, στο ξενοδοχείο Κάραβελ στην Αθήνα.
Στη Γενική Συνέλευση που ξεκίνησε στις 10.00 το πρωί της Πέμπτης, συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον του αγροτικού κόσμου, λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και ενόψει των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο με αφορμή τις συζητήσεις για την Κοινή Αγροτική Πολιτική μετά το 2013 παραβρέθηκαν, σύμφωνα με εκτιμήσεις των διοργανωτών πάνω από 200 προέδρους και στελέχη Ενώσεων.Μετά την εναρκτήρια ομιλία του προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ Τζανέτου Καραμίχα, ο οποίος περιέγραψε την σημερινή κατάσταση της αγροτικής οικονομίας της χώρας, αλλά και τις προκλήσεις στις οποίες καλούνται ν’ ανταποκριθούν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τους, το λόγο έλαβε ο βουλευτής Σερρών του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Τζελέπης. Ο κ. Τζελέπης προέταξε το τρίπτυχο ταυτότητα  - ποιότητα – αειφορία για τον αγροτικό τομέα, τονίζοντας την ανάγκη παραγωγής προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της ΝΔ βουλευτής Κοζάνης και υπεύθυνος αγροτικού Γιώργος Κασαπίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενδυνάμωσης της παραγωγής και της μεταποίησης των παραγωγών και των οργανώσεών τους. Μίλησε για στρεβλώσεις στην αγορά και έκανε λόγο για αποδυνάμωση του υπουργείου Γεωργίας.

Ο βουλευτής Λάρισας του ΛΑΟΣ Αστέριος Ροντούλης έθεσε ως βασικό ζήτημα την εξασφάλιση για όλους τους αγρότες του τρίπτυχου νερό – ρεύμα – πετρέλαιο ενόψει και των αυξήεων που θα σημειωθούν στο ηλεκτρικό ρεύμα και σημείωσε ότι χρείαζεται ριζική αλλαγή στους συνετελεστές επιστροφής του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο. Ο αγρότης, τόνισε, θα πρέπει να πληρώνει τις συνδρομές του για να πονά τον συνεταιρισμό, ενώ ζήτησε από τον υπουργό τη δημιουργία δημοπρατηριών ανά περιφέρεια.

Η βουλευτής Ευαγγελία Αμμανατίδου από τον ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε ότι ενόψει των νέων συνθηκών που διαμορφώνονται είναι σημαντικό να μη χαθεί το κεντρικό ζήτημα της συνεταιριστικής ιδέας, που αφορά την αλληλεγγύη, διαφορετικά δεν θα μπορεί να συνεχιστεί η αγροτική παραγωγή. Τόνισε τέλος ότι είναι σημαντικό να παραμείνει η ΑΤΕ υπό δημόσιο έλεγχο και μαζί με τους συνεταιρισμούς να συνεχιστεί η λειτουργία της ΔΩΔΩΝΗΣ.
Στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Σκανδαλίδης, ανέφερε ότι πρέπει οι συνεταιρισμοί ν’ αποσυνδεθούν από τα κόμματα και το κράτος και να συνδεθούν απόλυτα με την παραγωγή. Ο υπουργός προανήγγειλε ότι μετά τις γιορτές θα παρουσιαστεί το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς και θα τεθεί προς ψήφιση το πρώτο τρίμηνο του 2011. "Ό, τι διαθέτει ο αγροτικός τομέας πρέπει να το ρίξουμε στην παραγωγή", είπε ο υπουργός για να αναφερθεί στη συνέχεια στο καλάθι προϊόντων ανά περιφέρεια που προωθεί η κυβέρνηση. Το καλάθι, πρόσθεσε, θ'' αποτελείται από ένα μεγάλο προϊόν (λάδι, κρασί), ανά περιφέρεια, από προϊόντα ταυτότητας παραδοσιακά και τέλος από προϊόντα που προέρχονται από εκτατικές καλλιέργειες.
Στη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΕΓΕΣ παραβρέθηκαν, επίσης, η γενική γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεωργία Μπαζώτη, ο διοικητής της Αγροτικής Τράπεζας Θόδωρος Πανταλάκης, ο διοικητής του ΟΓΑ Παναγιώτης Πέτρουλας, εκ μέρους του ΟΠΕΚΕΠΕ ο κ. Γιώργος Κοσμίδης, ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ του νομού Σερρών Μιχάλης Τζελέπης, ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κασαπίδης, από το ΣΥΡΙΖΑ η κα Αμμανατίδου, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο βουλευτής Λάρισας Αστέριος Ροντούλης και ο γραμματέας του κόμματος, κ. Κανελλόπουλος, ο Πρόεδρος της ΓΕΣΑΣΕ Γιώργος Γωνιωτάκης, ο Πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Θανάσης Λύγδας, ο Πρόεδρος του ΙΝΑΣΟ Μανόλης Ξανθάκης, ο Αντιπρόεδρος του ΙΝΑΣΟ Λάμπρος Λαμπρόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΒΙΤΕΛ Γιώργος Οικονόμου.
πηγη ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου