Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Μιλένα Αποστολάκη: «Παλέτα» μέτρων για το ελαιόλαδο

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μία παλέτα από μέτρα για να στηρίξει αυτό το εθνικό προϊόν και τους πεντακόσιους χιλιάδες παραγωγούς στη χώρα μας που μοχθούν γι’ αυτό το αποτέλεσμα, ανέφερε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μιλένα Αποστολάκη στη βουλή απαντώντας στην ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας της Ν.Δ. Γιάννη Λαμπρόπουλου, σχετικά με τη στήριξη της τιμής του ελαιολάδου.

«Κατ’ αρχήν αναφέρομαι εν τάχει στην ενιαία ενίσχυση και στη χορήγησή της, που φέτος, όπως ξέρετε, για πρώτη φορά
έγκαιρα και έγκυρα πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους στις 27 Οκτωβρίου του 2010 το 50% και στο διήμερο 15 με 17 Δεκεμβρίου θα έχει πιστωθεί το υπόλοιπο 50% για όλους τους Έλληνες παραγωγούς», είπε η υφυπουργός και συνέχισε: «Πέρα απ’ αυτά υπάρχει μία συγκεκριμένη πολιτική για την ποιότητα με στροφή στα πιστοποιημένα προϊόντα μέσα από προγράμματα ειδικής στήριξης σε εξέλιξη του άρθρου 68 του Κανονισμού, το περίφημο ποιοτικό παρακράτημα για παραγωγούς που καλλιεργούν και παράγουν προϊόν ΠΟΠ ή γεωγραφικής ένδειξης, με συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης, βιολογικής γεωργίας και παραδίδουν τον καρπό σε πιστοποιημένες από τον ΟΠΕΓΕΠ επιχειρήσεις. Γιατί η στροφή όλων τόσο σε επίπεδο οριζόντιων πολιτικών από την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και η δική μας εθνική κατεύθυνση, είναι η κατεύθυνση και η προτεραιότητα στην ποιότητα και στην ταυτότητα.

Μέσα από τα προγράμματα δραστηριοτήτων των οργανώσεων ελαιουργικών φορέων ενισχύονται οι φορείς του κλάδου για την εκπόνηση προγραμμάτων με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας των παραγόμενων ελαιοκομικών προϊόντων, την παροχή τεχνικής βοήθειας σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας, την ιχνηλάτηση και την πιστοποίηση των παραγόμενων προϊόντων.

Τα προγράμματα που ξεκίνησαν πιλοτικά το 2003, εφαρμόζονται ουσιαστικά στην τριετία 2006-2009, όπου υλοποιήθηκαν εικοσιτέσσερα προγράμματα εργασίας συνολικής κοινοτικής χρηματοδότησης 33.294.000 ευρώ για την τριετία, με απορρόφηση που άγγιξε το 99%. Αυτό μαρτυρά την επιτυχία αυτής της προσπάθειας.

Για την τριετία 2009-2012 τα προγράμματα συνεχίζονται σε σαράντα πέντε εγκεκριμένες οργανώσεις ελαιουργικών φορέων με το ίδιο ύψος χρηματοδότησης που προανέφερα.

Υπάρχει χρηματοδότηση μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης για τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων -είναι το «Αλέξανδρος Μπαλτατζής»- χρηματοδότηση των επενδύσεων για τη μεταποίηση των γεωργικών προϊόντων για παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και αύξηση της ανταγωνιστικότητας τους. Βεβαίως, υπάρχουν και προγράμματα προώθησης και προβολής του ελαιολάδου -στο οποίο αναφερθήκατε- και έχουν πολύ μεγάλη σημασία με ανάλογη χρηματοδότηση των φορέων του κλάδου».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου