Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τι προβλέπει το πολυνομοσχέδιο για την υγεία

Το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας παρουσίασε ο Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή (3/12) ενώ την ίδια μέρα είχε συνάντηση με τους διοικητές 30 νοσοκομείων της Ελλάδας στην οποία ζήτησε την πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών.
Κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, εξωτερικά ιατρεία των
νοσοκομείων του ΕΣΥ, πολυιατρεία και οι συμβεβλημένοι γιατροί των ασφαλιστικών ταμείων θα ενταχθούν κάτω από έναν ενιαίο φορέα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που παρουσίασε ο κ. Λοβέρδος.

Ο Α. Λοβέρδος ανέφερε πως ο φορέας θα ελέγχεται από το υπουργείο Υγείας και κάθε τρίμηνο θα ενημερώνει για το τι συμβαίνει στις υγειονομικές περιφέρειες της Ελλάδος.
Αυτό που δεν έχει διευκρινιστεί είναι τι θα συμβεί με τους γιατρούς των ασφαλιστικών ταμείων καθώς ανήκουν σε ιδιαίτερο καθεστώς εργασιακών σχέσεων.
Επίσης, το πολυνομοσχέδιο προβλέπει τη σύσταση κεντρικού φορέα ο οποίος θα αναλαμβάνει τους διαγωνισμούς και τις προμήθειες όπως και την αποθήκευση υγειονομικού και ιατροτεχνολογικού υλικού για τα νοσοκομεία. Και αυτός ο φορέας ο οποίος αναμένεται να λειτουργήσει από το 2012 θα εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας.
Τέλος, στο πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνεται και το κλιμακωτό «Rebate» για τους φαρμακοποιούς. Πρόκειται για την δηλαδή κλιμακωτά αυξανόμενη επιστροφή χρηματικού ποσού προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε αναλογία με τα κέρδη του εκάστοτε φαρμακείου.
Λοβέρδος: Πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών
Την άμεση πρόσληψη 3.000 νοσηλευτών μέχρι το τέλος του χρόνου ζήτησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους διοικητές 30 νοσοκομείων της Ελλάδας, την Παρασκευή (3/12).
Ο υπουργός επισήμανε πως από τις αρχές του 2011 θα τεθεί σε ισχύ η ρύθμιση στην οποία για κάθε πέντε αποχωρήσεις θα γίνεται μια πρόσληψη. Μάλιστα, ο κ. Λοβέρδος ζήτησε από τους διοικητές να προχωρήσουν τις διαδικασίες για την ορκωμοσία των 3.000 νοσηλευτών.
Παράλληλα, μέχρι το τέλος της χρονιάς θα πρέπει να εγκριθούν οι ισολογισμοί των νοσοκομείων και να εκδοθούν εντάλματα για να πληρωθούν οι οφειλές προς τους προμηθευτές την περίοδο 2007-2009.
Σε ετοιμότητα ζήτησε να είναι οι διοικητές των νοσοκομείων για την προκήρυξη διαγωνισμού στην προμήθεια των νοσοκομείων.
Ακόμη, την ολοκλήρωση της μηχανογράφησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων τους πρώτους δύο μήνες της επόμενης χρονιάς ζήτησε ο υπουργός όπως και να εξεταστούν τα στοκ του ιατροφαρμακευτικού υλικού.
Σημείωσε επίσης πως θα πρέπει να γίνεται η ηλεκτρονική συνταγογράφηση σε όλα τα φάρμακα.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος κατέληξε ενημερώνοντας τους διοικητές των νοσοκομείων πως υπάρχει συμφωνία με την τρόικα να γίνεται χρήση μέχρι 30% στα γενόσημα φάρμακα αλλά στόχος της κυβέρνησης είναι το ποσοστό να φτάσει το 50% για μεγαλύτερη οικονομία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου