Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Παρασκευή 4 Νοεμβρίου 2011

Παραχώρηση γης

Στη διάθεση των ενδιαφερομένων για άσκηση αγροτικής δραστηριότητας βρίσκονται τα πρώτα αγροτεμάχια που έχει υπό τον έλεγχό του το Δημόσιο και τα οποία πρόκειται να παραχωρηθούν με το συμβολικό τίμημα των 5 ευρώ το στρέμμα.

Ανεξάρτητα από τις επιφυλάξεις που πολλοί και σήμερα διατηρούν αναφορικά με το εύρος και τη σημασία αυτής της υπόθεσης, η αλήθεια είναι ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε τελικά και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες στην καταγραφή και ταυτοποίηση των εν δυνάμει διαθέσιμων εκτάσεων και σήμερα είναι σε θέση, μέσα από την ηλεκτρονική πύλη του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr), να δέχεται τις πρώτες
αιτήσεις υποψηφίων για τη διαχείριση των αντίστοιχων αγροκτημάτων.






Η διαδικασία ξεκίνησε την περασμένη Τρίτη 25 Οκτωβρίου, με τα πρώτα 833 υπό διανομή αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας.






Τα κτήματα που προορίζονται για μονοετείς καλλιέργειες παραχωρούνται για 5 χρόνια, ενώ αυτά που προορίζονται για πολυετείς θα είναι στη διάθεση των ενδιαφερομένων για 25 χρόνια.






Σύμφωνα με τον υπουργό Κώστα Σκανδαλίδη, μέχρι το τέλος του έτους πρόκειται να διατεθούν 1.216.499 στρέμματα τα οποία αποδεδειγμένα ανήκουν στο Δημόσιο και παραμένουν «ελεύθερα». Σε μια δεύτερη φάση, θα διατεθούν μετά από διαγωνισμό σε ιδιώτες και εταιρείες και αγροτικές εκτάσεις

μεγαλύτερες των 100 στρεμμάτων ανά αγροτεμάχιο.



­Νοικιάζεται με 5 ευρώ το στρέμμα

Αποκλειστικά για παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών ή για βοσκότοπους
eΕπαγγελματίες αγρότες, νέοι έως 35 ετών, άνεργοι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του ΟΑΕΔ ή νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών πτυχιούχοι Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) προκρίνονται στη παραχώρηση με συμβολικό ενοίκιο δημόσιας αγροτικής γης για παραγωγική αξιοποίηση. Το πρόγραμμα ξεκινά από τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας, με την προϋπόθεση ότι οι ενδιαφερόμενοι θα δεσμεύονται ότι το υπό μίσθωση αγροτεμάχιο θα καλλιεργηθεί με σκοπό την παραγωγή τροφίμων ή ζωοτροφών ή θα χρησιμοποιηθεί για βόσκηση.
Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση, η διάρκεια μίσθωσης για τις μονοετείς καλλιέργειες ορίζεται σε 5 καλλιεργητικές περιόδους, με δικαίωμα ανανέωσης για άλλη μία 5ετία με τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα ισχύουν, ενώ για τις πολυετείς καλλιέργειες σε 25 καλλιεργητικές περιόδους και μόνο για την περίπτωση μίσθωσης αγροτεμαχίου σε νέο ηλικίας έως 35 ετών. Όσον αφορά το μίσθωμα, αυτό ορίζεται στα 5 ευρώ ανά στρέμμα και καλλιεργητική περίοδο και καταβάλλεται στην οικεία Δ.Ο.Υ.




Επίσημη πρώτη μέσω του Ίντερνετ
ImageΉδη, τα πρώτα 833 αγροτεμάχια προς ενοικίαση αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ (www.opekepe.gr), με την υποβολή των αιτήσεων να ξεκινά την 1η Νοεμβρίου και να διαρκεί μέχρι τις 18 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραχώρησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τη σημερινή κατάσταση του έργου της διάθεσης γης, σε 7 Περιφερειακές Ενότητες της Κεντρικής Μακεδονίας και σε 3 της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης διεξάγονται επιτόπιοι έλεγχοι. Παραδόθηκαν ήδη αγροτεμάχια για έλεγχο στην Περιφερειακή Ενότητα Φλώρινας και Γρεβενών.
Τα πρώτα 833 είναι συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων και από αυτά τα 462 αγροτεμάχια θα είναι για γεωργική χρήση και τα υπόλοιπα 371 για κτηνοτροφική χρήση. Εν τω μεταξύ, για επιτόπιο έλεγχο από τις Περιφέρειες βρίσκονται ακόμη 12.508 αγροτεμάχια με εμβαδόν 172.627 στρεμμάτων,
τα οποία σύντομα πρόκειται να αναρτηθούν στη διαδικτυακή πλατφόρμα που έχει δημιουργήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.
Κάθε αγροτεμάχιο θα μένει αναρτημένο στο διαδίκτυο για περίπου 15 ημέρες, ο έλεγχος της αίτησης θα διαρκεί το πολύ τρεις εβδομάδες και αμέσως μετά θα υπογράφεται η σύμβαση εκμίσθωσης. Όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, κάθε Πέμπτη θα αναρτώνται και νέα






αγροτεμάχια σε άλλους νομούς, με στόχο μέχρι το τέλος του έτους να έχουν αναρτηθεί όσο το δυνατόν περισσότερα από τα 1.216.499 στρέμματα που σε αυτή τη φάση είναι διαθέσιμα προς άμεση αξιοποίηση, έπειτα από τους διασταυρωτικούς ελέγχους που έγιναν. Σύντομα, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους προσερχόμενοι είτε στις Περιφερειακές Ενότητες, είτε στις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Νομαρχιακά Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.




Τα διαθέσιμα αγροτεμάχια






ImageΗ διασταύρωση τριών ψηφιακών αρχείων και ειδικότερα του εποικιστικού αρχείου διανομών και αναδασμών του ΥΠΑΑΤ, του συστήματος αναγνώρισης αγροτεμαχίων LPIS του ΟΠΕΚΕΠΕ και των δηλώσεων ΟΣΔΕ των δύο προηγούμενων περιόδων πραγματοποιήθηκε αυτό το διάστημα, όπως ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κ. Σκανδαλίδης.






Με βάση τα στοιχεία, η διασταύρωση εποικιστικού αρχείου και LPIS δίνει ως εν δυνάμει διαθέσιμα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 2.936.419 στρέμματα. Η διασταύρωση της παραπάνω έκτασης με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2009 δίνει ως εν δυνάμει διαθέσιμα αγροτεμάχια συνολικής έκτασης 1.216.499 στρεμμάτων.






Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός, τα 2.936.419– 1.216.499 = 1.719.920 στρέμματα δεν θα αξιοποιηθούν σ’ αυτή τη φάση του έργου διάθεσης γης, αλλά αργότερα σε συμφωνία και με το






νομοσχέδιο για την Πολιτική Γης που βρίσκεται σε διαβούλευση.




Οι πρώτες εκτάσεις γης






Αναμένεται να δημοσιευθούν 833 αγροτεμάχια από την Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, συνολικής έκτασης 10.030 στρεμμάτων, σύμφωνα με τον υπουργό και τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από αυτά τα 462 αγροτεμάχια θα είναι για γεωργική χρήση και τα υπόλοιπα 371 για κτηνοτροφική χρήση. Επίσης ο υπουργός ανέφερε ότι τα αγροτεμάχια αυτά αφορούν συγκεκριμένα τις Περιφερειακές ενότητας Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πιερίας, Κιλκίς, Σερρών, Ξάνθης και Καβάλας. Όσοι ενδιαφέρονται για τα συγκεκριμένα κτήματα μπορούν να κάνουν διαδικτυακή αίτηση με καταληκτική ημερομηνία την 18η Νοεμβρίου.




Προτεραιότητα και μοριοδότηση






ImageΜέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν εύκολα να ενημερώνονται για τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή τους και τη διαδικασία με την οποία θα μπορούσαν να συμμετάσχουν στην αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων.


να με όσα ορίζει η απόφαση, η γη θα διανεμηθεί σε ανέργους, νέους αγρότες, πτυχιούχους γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής και επαγγελματίες αγρότες με αντίτιμο 5 ευρώ το στρέμμα ανά καλλιεργητική περίοδο και ανώτατο όριο τα 100 στρέμματα ανά άτομο (συμπεριλαμβάνεται η γη που έχει σήμερα ο αγρότης εφόσον δραστηριοποιείται ήδη στη γεωργία και τα επιπλέον στρέμματα που μπορεί να αποκτήσει).






Προβλέπεται συγκεκριμένη μοριοδότηση, σύμφωνα με την οποία όσο λιγότερα στρέμματα διαθέτει σήμερα ο αγρότης, τόσο περισσότερα μόρια θα αποκτά, ενώ προτεραιότητα δίνεται στην καλλιέργεια αγροτικών προϊόντων - τροφίμων που περιλαμβάνονται στο «καλάθι» της οικείας περιφέρειας, με βάση το στρατηγικό σχέδιο που εκπονείται. Συνεπώς, για προϊόντα / τρόφιμα εντός «καλαθιού» ο παραγωγός θα λαμβάνει 100 μόρια, για προϊόντα / τρόφιμα εκτός «καλαθιού» 50 μόρια όσα και για καλλιέργεια ζωοτροφών.
Μόρια ανά δικαιούχο
●100 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι αγρότες ηλικίας έως 35 ετών και οι νέοι αγρότες σύμφωνα με το άρθρο 22 του ΚΑΝ. 1698/2005 της Ε.Ε.
● 200 μόρια θα λαμβάνουν οι νέοι ηλικίας έως 35 ετών με επιπλέον πτυχίο Γεωτεχνικής Σχολής (ΑΕΙ ή ΑΤΕΙ) ημεδαπής ή αλλοδαπής
● 180 μόρια θα λαμβάνουν οι άνεργοι και οι νέοι έως 35 ετών
● 60 μόρια οι επαγγελματίες αγρότες (εγγραμμένοι στο μητρώο)
● 50 μόρια οι αγρότες των οποίων η γη συνορεύει με τις εκτάσεις που θα διανεμηθούν
Σε περίπτωση ισοβαθμίας θα προηγείται ο νεότερος ηλικιακά όσον αφορά τα φυσικά πρόσωπα και τα νομικά πρόσωπα (όπως συνεταιρισμοί) με τα περισσότερα μέλη (για τα νομικά πρόσωπα δεν ισχύει το πλαφόν των 100 στρεμμάτων).
Ο μέγιστος αριθμός στρεμμάτων που είναι δυνατόν να διανεμηθούν είναι τα 3 εκατ. ενώ στην πλειοψηφία τους τα αγροτεμάχια είναι μικρότερα των 10 στρεμμάτων.
Με 7 απλά βήματα υποβολή αίτησης
Με μερικά απλά βήματα, ο κάθε ενδιαφερόμενος αγρότης μπορεί μπαίνοντας στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ, στον σύνδεσμο www.opekepe.gr/agrotemaxia.asp, και επιλέγοντας την εφαρμογή, να υποβάλει τη δική του αίτηση μίσθωσης δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης.
Στόχος της πλατφόρμας αυτής είναι η διασφάλιση της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, αλλά και η άμεση εξυπηρέτηση των ενδιαφερομένων σχετικά με την ενοικίαση δημόσιας αγροτικής γης.
θε αγρότης, με χρήση των κατάλληλων επιλογών, μπορεί να εισάγει τα στοιχεία του και να βλέπει τα μόριά του αλλά και τα διαθέσιμα αγροτεμάχια στην περιοχή για την οποία ενδιαφέρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου