Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2011

"Θερίζει" το AIDS σε Ηλεία - Δυτική Ελλάδα

Σοκ προκαλεί η πρωτοφανής εξάπλωση του AIDS στη χώρα μας. Τα νέα κρούσματα λοίμωξης από τον ιό HIV παρουσιάζουν αύξηση μεγαλύτερη του 50% σε σχέση με πέρυσι, ενώ δραματική είναι η κατάσταση στους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, στους οποίους τα περιστατικά έχουν δωδεκαπλασιαστεί!

Τα ανησυχητικά στοιχεία προκύπτουν από τα επιδημιολογικά δεδομένα για την HIV λοίμωξη που συγκέντρωσε το Κέντρο Ελέγχου και
Πρόληψης Νοσημάτων και παρουσιάστηκαν χθες, εν όψει του 23ου Πανελλήνιου Συνεδρίου κατά του AIDS, που πραγματοποιείται τις προσεχείς ημέρες στην Αθήνα.


Οπως ανέφεραν η πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, καθηγήτρια Τζένη Κρεμαστινού και ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Αντιμετώπισης του AIDS, λοιμωξιολόγος Μάριος Λαζανάς, έως το τέλος Οκτωβρίου του 2011 είχαν καταγραφεί 803 νέα κρούσματα HIV λοίμωξης, εκ των οποίων τα 686 αφορούσαν άντρες και τα 117 γυναίκες. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 276 περισσότερα περιστατικά σε σχέση με τα 527 της αντίστοιχης περιόδου του 2010 ή σε αύξηση 52,5%.


Από τα νέα κρούσματα τα 266 αφορούν ομοφυλόφιλους άντρες, τα 108 ετεροφυλόφιλους άντρες και γυναίκες, τα 190 χρήστες ενδοφλέβιων ουσιών, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις αναφέρονται ως ακαθόριστες. Ιδιαίτερο προβληματισμό προκαλεί η διάδοση του ιού ανάμεσα στους χρήστες ουσιών, καθώς τα 190 νέα κρούσματα αντιστοιχούν σε αύξηση 1.260% σε σχέση με τα δεκατέσσερα αντίστοιχα κρούσματα του 2010!


Οι ειδικοί απέδωσαν την εξάπλωση της ασθένειας στις χαμηλές κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την έξαρση της πορνείας, την αύξηση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, τη σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη και την κοινή χρήση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αποκάλυψη που έκανε ο κ. Λαζανάς. Οπως είπε, τον τελευταίο καιρό η οικονομική ανέχεια ωθεί κάποιους τοξικομανείς στο να κολλάνε επίτηδες τον ιό προκειμένου να εισπράττουν το μηνιαίο επίδομα των 700 ευρώ που δικαιούνται οι οροθετικοί! Υπενθυμίζεται ότι το ίδιο είχαν υποστηρίξει επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ σε εργασία τους που είχε δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική έκδοση της βρετανικής επιθεώρησης «Lancet» και για την οποία είχε γράψει η «Espresso» στις 11 Οκτωβρίου. Ιδιαίτερα λυπηρό είναι επίσης το γεγονός ότι ανάμεσα στις νέες περιπτώσεις οροθετικών περιλαμβάνονται και τρία παιδιά, τα οποία προσβλήθηκαν με τον ιό μέσω της τοξικομανούς μητέρας τους (η λεγόμενη «κάθετη» μετάδοση).


«Τα στοιχεία αυτά σημαίνουν συναγερμό για όλους μας, και για το υπουργείο Υγείας και τους αρμόδιους φορείς, αλλά και για την κοινωνία» δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι σε πρώτη φάση θα διανεμηθούν δωρεάν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη 100.000 σύριγγες και προφυλακτικά προκειμένου να αναχαιτιστεί η διάδοση του ιού στους τοξικομανείς και στα εκδιδόμενα άτομα. Τέλος, ο κ. Λοβέρδος έκανε έκκληση στους «κυρίους», όπως είπε, να μην προτιμούν την αδήλωτη πορνεία, ώστε να μη μεταφέρουν επικίνδυνα νοσήματα στο σπίτι και στην οικογένειά τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου