Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: τον Απρίλιο στους δρόμους το απορριμματοφόρο που καίει τηγανέλαιο

Από τον ερχόμενο Απρίλιο θα αρχίσει να κυκλοφορεί στους δρόμους της Θεσσαλονίκης το απορριμματοφόρο του κεντρικού Δήμου που θα κινείται με βιοκαύσιμο από τα τηγανέλαια των εστιατορίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Εξπρές», αυτή τη στιγμή η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ) που ανέπτυξε την τεχνολογία για την δημιουργία
του συγκεκριμένου καυσίμου, ασχολείται με την παραγωγή δύο τόνων βιοκαυσίμου, έτσι ώστε το απορριμματοφόρο να μπορεί να κυκλοφορεί για τέσσερις περίπου μήνες.






Το βιοντίζελ παράγεται από τηγανέλαια που συγκεντρώνονται στα καταστήματα της πόλης και μεταφέρονται από το τμήμα ανακύκλωσης του Δήμου στο Κέντρο.






Εν μέσω οικονομικής κρίσης, τα οφέλη ενός οικονομικού καυσίμου που αντικαθιστά με μεγάλη επιτυχία το ντίζελ είναι μεγάλα ενώ η υψηλή ποιότητα του βιοκαυσίμου από τηγανέλαια είναι αποτέλεσμα της μεγαλύτερης θερμογόνου δύναμής του και του αριθμού κετανίων που το χαρακτηρίζουν.






Το συγκεκριμένο βιοκαύσιμο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιοδήποτε όχημα κινείται με ντίζελ, όπως τα ταξί, τα φορτηγά, τα λεωφορεία και τα τρακτέρ.






Σημειώνεται ότι η ερευνητική ομάδα του ΕΚΕΤΑ, που βραβεύτηκε σε διαγωνισμό καινοτομίας του ΣΕΒ και της Eurobank, υλοποιεί μια προσπάθεια που συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Life+.






econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου