Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

Ουρές στην Τράπεζα της Ελλάδας για χρυσές λίρες

Ουρές στο υπόγειο της Τράπεζας της Ελλάδας σχηματίζουν καθημερινά όσοι θέλουν να πουλήσουν και να αγοράσουν χρυσές λίρες, καθώς η αξία τους έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

Καθώς η τρέχουσα οικονομική κρίση έχει εντείνει το αίσθημα της ανασφάλειας για τα νομίσματα και τις τραπεζικές καταθέσεις, ο χρυσός αγγίζει συνεχώς ιστορικά υψηλά με αποτέλεσμα την αύξηση της χρυσής λίρας κατά 120% σε διάστημα δύο ετών.
Χθες, η Τράπεζα της Ελλάδας αγόραζε τη χρυσή λίρα στην τιμή των 303 ευρώ, ενώ πριν
από δύο χρόνια έδινε στους πωλητές 160 ευρώ. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη μαζική προσέλευση πολλών κατόχων στο ίδρυμα, καθώς είτε θεωρούν ότι είναι η κατάλληλη περίοδος για να πουλήσουν τα νομίσματά τους είτε καλούνται να ανταποκριθούν σε δυσβάσταχτες οικονομικές ανάγκες.


Κι ενώ για το 2011 δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, υπάλληλοι της ΤτΕ επιβεβαιώνουν ανεπίσημα πως ο τζίρος σε σχέση με την περσινή χρονιά έχει γνωρίσει κατακόρυφη άνοδο, ενώ το 2010 σε σχέση με το 2009 σημειώθηκε αύξηση κατά 50% στις αγοραπωλησίες.


Κι ενώ χθες γύρω στις 11 το πρωί υπήρχαν περίπου 20 άτομα που στέκονταν την ουρά για να πουλήσουν λίρες, στο ίδιο σημείο βρίσκονταν και άλλοι 10 περίπου άνθρωποι που είχαν σκοπό να αγοράσουν.


«Πιστεύω ότι ο χρυσός είναι η καλύτερη επιλογή για όσους έχουν δύο δεκάρες στην άκρη και δεν θα ήθελαν να τις χάσουν» είπε στον «Ε.Κ.» ο κ. Γιάννης Μακρίδης, ο οποίος περίμενε υπομονετικά τη σειρά του για να αγοράσει λίρες. «Βέβαια, η Τράπεζα της Ελλάδας της πουλάει ακριβά, 366 ευρώ, όταν τις αγοράζει μόλις 303, όμως δεν εμπιστεύομαι διάφορους περίεργους κερδοσκόπους που κυκλοφορούν παράνομα», πρόσθεσε ο ίδιος.


«Νομίζω ότι είναι η καλύτερη περίοδος για να πουλήσει κανείς τις χρυσές του λίρες, εάν τις έχει στην κατοχή του. Εχουν φτάσει σε καταπληκτική τιμή και στο κάτω - κάτω έαν κανείς φοβάται τις καταθέσεις του, μπορεί να κρατήσει τα μετρητά στο σπίτι του ή σε μία θυρίδα, όπως γίνεται με τις λίρες» ανέφερε η κ. Γεωργία Τσίγκου, η οποία αποκάλυψε πως πουλούσε χθες τις τελευταίες λίρες που είχε στην κατοχή της και πρόσθεσε: «Προσωπικά, δεν αντιμετωπίζω άμεση οικονομική ανάγκη, αλλά διαβάζω πως η τιμή της λίρας έχει ‘φουσκώσει’ πολύ και κάποια στιγμή θα ‘ξεφουσκώσει’. Πριν λοιπόν ‘ξεφουσκώσει’ τις ξεφορτώνομαι».


Αντίθετα, ο κ. Περικλής Ανδρεόπουλος βρέθηκε στην Τράπεζα της Ελλάδας γιατί ήθελε να εξασφαλίσει χρήματα προκειμένου να αντεπεξέλθει στις οικογενειακές του υποχρεώσεις. «Φέτος θα έχω δύο παιδιά για σπουδές στην επαρχία. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα γιατί με τις τελευταίες περικοπές έχω χάσει μεγάλο μέρος των αποδοχών και ο οικογενειακός μας προγραμματισμός εκτροχιάστηκε. Πάλι καλά που η λίρα ανέβηκε και έτσι μπορεί να βγάλουμε τη χρονιά, έστω και με κάποιες θυσίες», τόνισε και συνέχισε: «Eίχα πουλήσει και πέρυσι κάποιες λίρες που είχα μαζέψει με πολύ κόπο. Τώρα έχω μετανιώσει γιατί θα μπορούσα να τις είχα πουλήσει κι αυτές σήμερα ώστε να έχω πολύ μεγαλύτερο κέρδος. Τέλοσπαντων, δεν παραπονιέμαι γιατί κανείς δεν μπορεί να προβλέψει χρηματιστήρια και νομίσματα».





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου