Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ατυχήσασα... καλλιέργεια φέτος η ελαιοκράμβη



ImageΑπώλειες μετράνε φέτος οι παραγωγοί της ελαιοκράμβης, μια καθόλου ευνοϊκή για την καλλιέργεια χρονιά. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύει η εφημερίδα Agrenda, η μικρότερη από την αναμενόμενη παραγωγή, σε συνδυασμό με τις αισθητά χαμηλές αποδόσεις συνθέτουν το φετινό σκηνικό για μια από τις πολλά υποσχόμενες εναλλακτικές σπορές, που αποτελεί και ισχυρό ανταγωνιστή των εαρινών καλλιεργειών (καλαμπόκι και βαμβάκι).
Βέβαια, ακολουθώντας τη διεθνή συγκυρία των υψηλών τιμών τόσο στους ελαιούχους σπόρους όσο και στα έλαια, η ελαιοκράμβη «έπιασε» φέτος πολύ υψηλές τιμές.
Οι βιομήχανοι από νωρίς άρχισαν να αναπροσαρμόζουν τα συμβόλαια, που έχουν υπογραφθεί από το χειμώνα, άμα τη παραδόσει της πρώτης ύλης.
Οι τιμές που πληρώνονται, ενώ έχει αλωνιστεί περίπου το 80% των καλλιεργούμενων στη χώρα μας εκτάσεων, δεν πέφτουν κάτω από τα 40 λεπτά το κιλό, με την Agroinvest να δίνει την υψηλότερη τιμή στα 42,5 λεπτά το κιλό.
Παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για σημαντική αύξηση των εκτάσεων (πάνω από τα 200.000 στρέμματα), τελικά σπάρθηκαν μόλις 180.000 στρέμματα, στα οποία οι αποδόσεις είναι αισθητά μειωμένες ακόμα και στο 50%.
Να σημειωθεί, βέβαια, πως η φετινή παραγωγή υπολογίζεται εξαιρετικά «φτωχή». Οι καιρικές συνθήκες, στην αρχή οι πολλές βροχές του φθινοπώρου και στη συνέχεια τα σκαμπανεβάσματα μια βροχή και μια ξηρασία, σε συνδυασμό με την προσβολή ενός εντόμου του χειμερινού άλτη της ελαιοκράμβης, έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην ελαιοκράμβη, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις να είναι μειωμένες στα επίπεδα των ξηρικών χωραφιών, ακόμα και κάτω από τα 300 κιλά το στρέμμα.
Όσο προχωρά η συγκομιδή, το ενδιαφέρον παραγωγών και εμπόρων περνάει πλέον στην επόμενη χρονιά και στον τρόπο με τον οποίο θα καθοριστεί η ποσόστωση για τις επιχειρήσεις παραγωγής βιοντίζελ. Δεν είναι λίγοι αυτοί που εκφράζουν τους φόβους τους ότι τα μειωμένα φετινά στρέμματα θα αποτελέσουν τη βάση για τις νέες ποσοστώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου