Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

«Κούρεμα» στις συντάξεις ΟΓΑ


Περικοπές σε συντάξεις, εφάπαξ και επιδόματα αλλά και αύξηση ασφαλιστικών εισφορών επιφυλάσσει για το ασφαλιστικό το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που βάζει στο στόχαστρο ακόμη και τους συνταξιούχους του ΟΓΑ. Από τη μείωση της δαπάνης για τις συντάξεις του ΟΓΑ με την επιβολή αυστηρών κριτηρίων για τους αλλοδαπούς που διαμένουν εκτός της χώρας, προβλέπεται εξοικονόμηση 210 εκατ. ευρώ.Ειδικότερα, τα νέα μέτρα που αναμένεται να συρρικνώσουν ακόμη περισσότερο μισθούς και συντάξεις προβλέπουν τα εξής:



1. Αύξηση της εισφοράς ιδιωτικού τομέα για την καταπολέμηση της ανεργίας.


2. Αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας και αντιμετώπιση εισφοροδιαφυγής.


3. Εξορθολογισμός επιδομάτων και λίστας δικαιούχων ΟΕΕ-ΟΕΚ και ΟΑΕΔ και άλλων παροχών κοινωνικών επιδομάτων.


4. Έλεγχος και διασταύρωση στοιχείων για την εφαρμογή των κριτηρίων παροχής συνταξιοδοτικών παροχών και επιδομάτων.


5. Μείωση του εφάπαξ των συντάξεων σύμφωνα με τις εισφορές.


6. Μείωση επικουρικών συντάξεων.


7. Επιβολή ειδικής εισφοράς 8% στους συνταξιούχους κάτω των 60 ετών για ποσά άνω των 1.700 ευρώ, πλην όσων έχουν απολυθεί αυτοδικαίως (π.χ. στρατιωτικούς, Σώματα Ασφαλείας κ.λπ.) και αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης στις συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ.


8. Μείωση της δαπάνης για κύριες συντάξεις του ΟΓΑ και στο κατώτατο όριο των συντάξεων άλλων ασφαλιστικών ταμείων και αυστηροποίηση των κριτηρίων δικαιούχων με βάση τον τόπο μόνιμης κατοικίας.


Αυτό «μεταφράζεται» σε μείωση των αγροτικών συντάξεων που σήμερα ξεκινούν από 360 ευρώ. Ο τρόπος με τον οποίο θα εφαρμοστεί αυτό το μέτρο θα γίνει γνωστός τις επόμενες ημέρες.


9. Αύξηση στις εισφορές των δικαιούχων του ΟΓΑ και του ΕΤΑΑ.





















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου