Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Βάφονται «κόκκινα» τα τροπικά δάση του Αμαζονίου


Ο Αντελίνου Ράμος, πρόεδρος της ένωσης μικρών αγροτών στη βόρεια πολιτεία Ροντόνια, της περιοχής του Αμαζονίου στη Βραζιλία, δολοφονήθηκε χθες μπροστά στην οικογένειά του. Το συγκεκριμένο περιστατικό αποτελεί την τελευταία εξέλιξη στην ολοένα αυξανόμενη ένταση στη «χώρα του Καφέ» για τη διαχείριση της γης και των φυσικών πόρων ανάμεσα στη κυβέρνηση, τα
συνδικάτα των αγροτών και τις πολυεθνικές εταιρείες.

Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βραζιλίας είναι άγνωστο ποιος δολοφόνησε τον άτυχο άνδρα, γνωστό ως Ντίνιου, ωστόσο επισημαίνεται ότι είχε δεχθεί απειλές από ξυλοκόπους.

Ο Αντελίνου Ράμος είχε επιζήσει από μια σφαγή που είχε σημειωθεί το 1995, με 13 νεκρούς. Ο θάνατός του σημειώθηκε δύο ημέρες μετά από την δολοφονία ενός συλλέκτη καουτσούκ και γνωστού ακτιβιστή για την προστασία των δασών, Ζουάου Κλαούντιου Ριμπέιρου ντα Σίλβα και της συζύγου του, Μαρία ντου Εσπίριντου Σάντου, στην πολιτεία Πάρα.

Η πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ διέταξε να διεξαχθεί έρευνα από τις ομοσπονδιακές Αρχές για τις δολοφονίες. Οι τελευταίες δολοφονίες σημειώνονται μερικές ημέρες μετά την τροποποίηση του νόμου για τη χρήση της γης που πέρασε η Κάτω Βουλή. Επικριτές της λένε ότι ευνοεί τα συμφέροντα της αγροτοβιομηχανίας και ενδέχεται να πλήξει τις προσπάθειες προστασίας των δασών του Αμαζονίου.   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου