Προβολή Χωρίς τίτλο σε χάρτη μεγαλύτερου μεγέθους

Δευτέρα 30 Μαΐου 2011

Από Σεπτέμβριο θα δοθούν προς ενοικίαση 6 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης

Από Σεπτέμβριο θα δοθούν προς ενοικίαση 6 εκατ. στρέμματα αγροτικής γης
Η κυβέρνηση θα διαθέσει γη που ανήκει στο Δημόσιο σε αγρότες από όλη την Ελλάδα, δίνοντας έτσι νέα διέξοδο στον αγροτικό κόσμο που έχει πληγεί σημαντικά από την οικονομική κρίση. Από το Σεπτέμβριο θα αρχίσουν να αποκτούν οι αγρότες χωράφια που παρέμεναν για πολλά χρόνια ακαλλιέργητα. «Μιλάμε για 6 εκατ. στρέμματα της πατρίδα μας που θα
αρχίσουν να καλλιεργούνται», δήλωσε σε αποκλειστική συνέντευξη στον ΑγροΤύπο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Κώστας Σκανδαλίδης. Όπως υποστήριξε ο υπουργός, «μέσα στο καλοκαίρι αναμένεται να κατατεθεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή, με το οποίο θα αποκτήσουν με «συμβολικό» ενοίκιο χωράφια οι αγρότες».
Με αυτήν την κυβερνητική απόφαση βασικά εκχωρείται ζωτικός χώρος σε χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους και τους παρέχεται η δυνατότητα να μεγαλώσουν τον «κλήρο» τους. Οι εκτάσεις αυτές θα διατεθούν μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων, 5 έως και 15 ετών, με συμβολικό τίμημα το κάθε στρέμμα σε επαγγελματίες αγρότες, ύστερα από προσκλήσεις εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Αφού ψηφιστεί το νομοσχέδιο το υπουργείο θα παραχωρήσει στις περιφέρειες το ψηφιακό αρχείο με τα σαφή όρια κάθε αγροτεμαχίου, διότι σύμφωνα με το υπάρχον δίκαιο αυτές είναι αρμόδιες να κάνουν τις μισθώσεις. Ακολούθως, κάθε περιφέρεια θα εκδώσει δημόσια πρόσκληση στις περιοχές της (περιφερειακές ενότητες – πρώην νομοί δηλαδή) προς τους ενδιαφερόμενους αγρότες. Σε κάθε περιφέρεια θα γίνει η επιλογή από τα αρμόδια όργανά της των δικαιούχων, σύμφωνα με τα κριτήρια που έχουν οριστεί.
Σύμφωνα με τον υπουργό, ήδη έχει ολοκληρωθεί η σχετική μελέτη και αποτυπώνονται σε κάθε Περιφέρεια τα χωράφια που υπάρχουν για αξιοποίηση. Αυτή τη στιγμή γίνεται ένα ξεκαθάρισμα ποια είναι τα «καθαρά» χωράφια και ποια είναι τα «καταπατημένα». Τα πρώτα θα δοθούν σε κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, ενώ θα μπορούν να τα αποκτούν και όσοι διαθέτουν όμορες στα αγροτεμάχια αυτά εκτάσεις.
«Θα υπάρχει όμως συγκεκριμένη κατεύθυνση και υποχρέωση προς τους παραγωγούς, ανάλογα την κάθε περιοχή, για το ποια προϊόντα θα καλλιεργηθούν και με ποιες διαδικασίες», τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης. Στόχος των παραχωρήσεων αγροτικών εκτάσεων με μισθωτήρια, είναι να καλλιεργηθούν με προϊόντα που απαρτίζουν τα «καλάθια» των 13 περιφερειών της χώρας, με ανταγωνιστικά προϊόντα που έχουν ζήτηση στο εξωτερικό, ενώ θα είναι δυνατόν να καλλιεργηθούν και με ενεργειακά φυτά καθώς και ζωοτροφές.
Η απόφαση της κυβέρνησης για την παραχώρηση γης έρχεται σε μια χρονική περίοδο που οι Έλληνες ξεκίνησαν να παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής στην ύπαιθρο, στην προσπάθειά τους να επιβιώσουν από την οικονομική κρίση που πλήττει τη χώρα. Πολλοί είναι εκείνοι που άρχισαν να εγκαταλείπουν τα μεγάλα αστικά κέντρα και επιστρέφουν στην επαρχία για να γίνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι. Σύμφωνα εξάλλου, με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2010 αυξήθηκαν οι αγρότες κατά 8%. Σε απόλυτους αριθμούς το αγροτικό επάγγελμα αυξήθηκε κατά 50 - 60.000 επαγγελματίες, οι οποίοι μάλιστα είναι πολύ νέοι. Από αυτούς πολλοί είναι οι νεοεισερχόμενοι στην αγορά εργασίας που ξεκινούν από τον αγροτικό τομέα, αλλά υπάρχουν και αυτοί που έρχονται από άλλους τομείς της οικονομία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου